Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 623 / Ett tekniskt mästerverk, men åt fel håll...

 

Kortblogg idag, å så e de Ellens i eftermiddag.

Och då några ord om en liten fin mätsökarkamera, Contax IIa.

Kameran kom 1950, och var en slags utveckling av Contax II så kan man väl säga. Men mycket av det hela handlade om att visa att Zeiss numera låg i Västtyskland för fotovärlden! Så visst liknade kameran den gamla Contax, men inuti va det en helt ny kontruktion!

Så här i efterskott kan man nog säga, Zeiss valde fel väg! Kameran va tekniskt mycket avancerad, dyr och mycket slitstark, typiskt för Zeiss, men framtiden låg hos kameror typ Contax S, en SLR alltså.

Men Zeiss hade nog kunnat hänga kvar ett tag till i RF-världen om man lämnat den inre bajonetten, och använt den yttre bajonetten till alla objektiv, gjort en bättre sökare och en snabbframmatning för film/slutarspänning!
För det va det här som Leica kom med några år senare, i alla fall med en mycket bättre sökare.

Men Zeiss hade i alla fall ett försprång vad gäller det optiska långt in på 1950-talet över Leica, men vad hjälpte det!

 

Contax IIa med Jupiter-3 1,5/5 cm.

Men det här är i alla fall en liten och mycket elegant och tekniskt avancerad mätsökarkamera som man kan köra Zeiss-objektiv på, Nikon- RF vidvinklar, Cosina-objektiv för Nikon RF 
http://www.cameraquest.com/nrfVClens.htm
och Kiev-objektiv, men OBS, inte den tidigare Biogon 1:2,8/3,5 cm eller Jupiter-12, för den har för stor bakkropp.

 

 

Och som sagt, Ellens kl 15.00

/Bengan

 

 

Inlagt 2010-02-17 10:43 | Läst 5059 ggr. | Permalink
Poängen med Contax dubbelbajonett landar tekniskt i att alla objektiv anpassas till normalobjektivets kurva för avståndsmätaren, och att denna kurva ligger helt inne i kamerahuset. På en Leica skall varje objektiv ha sin egen kurva som tangerar en rulle som via en överföringsarm kopplar till instrumentet. Denna mycket känsliga funktion ligger alltså på en Leica helt oskyddad för smuts, slag och stötar - och det märks många gånger!

Huruvida Contaxbajonetten var sämre eller bättre än Leicabajonetten, landar alltså i det närmaste i en "tekniskt ideologisk" frågeställning. Jag får väl masa mig till Ellens någon gång, så får vi koppla några dubbenelson.

/Peter Hennig
Vilken liten skönhet. Jag börjar inse att Zeiss verkligen var den tekniskt ledande kamera- och optikkonstruktören under lång tid. Och hur är det, de tillverkar väl fortfarande en analog mätsökarkamera?
Fin kamera, lite läskigt det där med övergången mellan Contax och Kiev - jag menar att historien var så spännande.

själv har jag alltid varit sugen på en nyare systemkamera Contax RTS II eller om det var III
mvh
Morgan Larm(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg