Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 609 / Leica och Tri-X samt snöskottning och konsten att lära sig läsa fort utan att fatta något! :)


I dag va jag uppe på taket för att skotta bort litet snö, de va väl inte helt nödvändigt, men vi hade sett sotarens bil i veckan, och då brukar det inte dröja så länge innan det dimper med ett meddelande om att han kommer på besök å då måste stegen på taket vara snöfri.
Så det va lika bra att ta det nu!

 

Roffe undrar vad det jag har på underbenen! "De e snölås grabben! Ingår i Telemarksutstyr liksom!"

Dom här grejerna är från den tiden i Åre då vi gick på skidor upp till toppen av Skutan, snarade några ripor, och se'n åkte i ett enda svep i vida lössnösvängar ned till torget på våra Telisskidor för att avsluta med en öl på Bykrogen! ;)

 

 

Å vilken utsikt vi har från hustaket! Sjöutsikt! :) Man kanske ska bygga en våning till!? ;) 

 

 

 

Å så går pelletsmaskinen igång när jag e på taket, å de e bra, för då funkar den! De e bara i starten som det ryker litet, sedan e det bara värmedaller.

Se'n ner på marken å snygga till efter "snöraset" från taket, men även för att aktivera Roffe litet, men Canon G10 är ju ingen sportkamera, det har jag ju sagt tidigare!

 

 

Här e Roffe i fart!  Han sprang c:a två meter mellan det jag tyckte av och bilden togs...

 

 

"Ja, ja, jag ska stå stilla när du tar bilden! Men kan du inte skaffa en så'n där sportkamera eller vad det kallas, som du kan fota rörliga förmål med!?"

 

 

 

Här tryckte jag på knappen innan  Roffe startade! ;)

En av anledningarna till att jag hade snölås det är att Roffe slänger den här gummigrejen från ena sidan av huvudet till det andra! Vrooorrr säger det!
Å ibland tappar han greppet om "svansen" så att  grejen iväg en femton till tjugo meter, och ofta ut i lössnön, å se'n står han där och markerar och gläfser, då er'e bara för mig att kliva ut i lössnön å hämta grejen!

 

Gissa vem som gått här då! :)  De e över knädjupt!

 

 

Å så till någonting helt annat! ;)

 

Väl inne efter dagens vedermödor så va jag absolut "tvungen" att ta litet muskelavslappnande! :)

Som jag kanske berättat tidigare så har vi fått en ny föreståndare på Systemet i Gnesta, å vi har nästan samma ölsmak han och jag! Å han har ju bra insiderkoll! Så nyheter i Systembolagets exklusiva sortiment från Nynäshamns Ångbryggeri va denna gången Sotholmen EXTRA Stout!
REKOMMENDERAS!!

Sotholmen EXTRA Stout är en kraftigare version på sin lillebror Sotholmen Stout
och passar utmärkt till en chokladdessert. Kan lagras i ett par år.
Läs mera här! http://www.nyab.se/

 

 

Vad gäller att läsa fort utan att fatta något, så fick jag en intressant och kul länk av Hans Jonsson, "Konsten att läsa snabbt" (Se artikeln på bilden ovan)  SvD 5 feb 2010.

"John F Kennedy gjorde det, Jimmy Carter också.  Genom "snabbläsning påstås vem som helst kunna mångdubbla sin läshastighet".

Men Docent Kenneth Holmqvist, på Lunds Universitets laboratorium för ögonrörelsemätning, kallar snabbläsning för bondfångeri.  Han har studerat det här några år, det är bara läsförståelsen som minskar!   :) :)

Författaren skriver även om ett gammalt Woody Allen-skämt som gör sig påmint: "Jag gick en kurs i snabbläsning och läste Krig och fred på tjugo minuter. Boken handlar om Ryssland!" :)

Kul artikel, och tänkvärd i sammanhanget, just genom att det finns en hake i allting, och ofta inga genvägar i vår tid där uppmärksamheten måste vara på många platser samtidigt!

Så lösningen är nog inte att försöka lära sig att "läsa/se saker snabbare", utan sannolikt att stänga av några "informationskanaler" för att försöka få tid och förstå vad det står i de viktiga "kanalerna"....
 

 

Bläddrade även i en "gammal" fototidning...

Man kan måla med ljus liksom.. En Picasso-målning!

 

 

 

Kollar priserna på begagnade M Leica... De svarta har inte börjat stiga i pris än..

 

 

 

Läser fotohistoria....

 

 

 

Och inser att "inga nyheter är bra nyheter!" :)   Fast va dyr filmen va!!

 


Annars inte så mycket nytt i Gnesta.


Ha en fin söndagskväll önskar Bengan!

 

 

Inlagt 2010-02-07 20:34 | Läst 5854 ggr. | Permalink
Det är så roligt att följa dig o Roffes äventyr!
Fortsätt med det!!

Mvh marie
Svar från Benganbus 2010-02-07 21:04
Ny äventyr kommer! Roffe har fått en stickad tröja! :) Å jag skall fota honom i den! :)
Men har inte sagt något om fotografering till honom än, för han hade öronen litet bakåt när vi provade tröjan, å svansen låg liksom.. ;)
Åhhh, tack att du la upp en läsvärd blogg. Jag satt å började tappa hoppet här. Jag vill ha ett filter som tar bort bloggar som slutar med "kram" å det omgående. 35 bagis för Tri-X 1989!?! Då känns det skönt att betala 39 för den 2010 :) Gillar för övrigt bilden på Roffes bakkropp.
Svar från Benganbus 2010-02-07 21:08
Var'e bloggar du kollade..!? ;)

Jag måste in å köpa några Tri-X till! :)
Måste man skjuta innan saker händer nu!? Bara Saida som hinner med att plåta numer :) (och hon har ju vinklat upp tofflorna)

Ganska höga priser, som sagt. Nog kan man hitta begade M2:or för runt tre tusen? Jag vet att min inte var sådär dyr iallafall :)

Tycker om bilden med Roffe, den du tog innan han satte av. Han ser otroligt yster ut!
Han är smart Roffe. Blundar när han inte vill vara med på bild :-)

Skojjar bara lite. Han verkar hur cool som helst.
Kanske är det med bilder som med text. Man läser för fort eller så får man snabbläsa de som inte säger nånting hur länge man än tittar. Men så är det väl med text också, har man förförståelse så går det lite snabbare.
Snabbare än Roffe är dock inte tekniken. Gillar bilden dä han redan är förbi, liksom.
Idag blev det eldning, tidning, skottning och hundrusning med öltips! Se där, jag läste långsamt... och njöt hela tiden. Särskilt med Picasso, ljusskrivaren, och Leica + Tri-X. Priserna på Hasselblad har gått ned och Leicapriserna svagt uppåt om man inte köper svarta förstås :)
Som Nynäshamnare är det kul att vi har ett bryggeri här av kvalité! Riktigt goda grejer även om jag föredrar de brittiska varianterna...=)

Sitter å läser boken om "Victor Hasselblad - Mannen bakom kameran" av Sören Gunnarsson. Han (Mr. Hasselblad) brukade använda Leica, vet dock inte vilken typ men i hans fågelbok(Flyttfågelstråk) från 1935 skriver han i förordet: "För intresserade kan jag nämna, att över nittio procent av bilderna är tagna med Leicakamera."

Tänkte att det kanske är kul kuriosa för en Leicafantast som du..

/ Robin
Den andra boken på bordet är inte dum, den heller. :-)
Det är ett ofrånkomligt faktum att en del läser fortare än andra. Och jag minns forskning från 1950-talet som visade att det kunde finnas ett positivt samband mellan läsförståelse och snabb läsning. En del personer som läser extremt snabbt är verkligen kanske 10 gånger snabbare än t ex jag, fastän jag tror det är ovanligt. Om en forskare visade mig att deras läsförståelse var mindre än min så köper jag det förstås.

Men det hindrar inte att också jag är ruskigt skeptisk till kurser i snabbläsning. Bondfångeri kan nog vara ordet. Min egen uppfattning är att det är med hjärnan vi läser, och den har förvisso kapacitet att göra det snabbt. Problemet är att hjärnan i stor sett struntar i vad vi talar om för den att vi tycker är viktigt. Den gör sina egna prioriteringar. Så man får acceptera att det man har mellan öronen funkar som det gör, tror jag. Att göra snabbläsning till en skrytpoäng är larvigt. Som att skryta med sin IQ.

Nej! Det viktiga är att läsa det man tycker är roligt. Och kanske det man absolut måste (typ om man ska skriva på ett kontrakt bör man läsa det finstilta också). Om man njuter av läsningen så kan man nog få hjärnan med på noterna i rimlig grad.

Ojojoj vad jag har tagit i nu :-) Men jag är en av dem som till viss del övervunnit dyslexi, så i någon mån vågar jag ta mig munnen full i det här ämnet :-D

Fin litteratur du har på bordet i alla fall. Och Picassobilden är en fenomenal höjdare. Det ligger mer i den bilden än vad man kanske tror vid första påseende.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg