Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 593 / Att fotografera med M Leica i - 65 grader. Fototips för en kylslagen värld innan den globala värmeböljan

 

 

Jag har ju fotat några år, i ur och skur, skulle skulle man nog kunna säga! ;)
Mao, jag har varit mycket ute "i friska luften" med min M Leica då jag har "friluftsintressen"! :)

På sommaren cykel och vandringar/fjällvandringar och på vintern skidor, både på fjället och i backen, och M Leican (eller Leica CL) har alltid varit med, och då menar jag alltid! :)

Och ibland har det nog varit på gränsen till dumdristighet....  ;)
Jag har åkt med kameran hängande om halsen på racercykel och på skidturer, men även åkt i pisten så!  Jag brukar säga då någon undrar:"Jag är ganska ståsäker" ;)

Vid litet lugnare cykelturer, tex på småvägar i Skåne (eller i Italien), så har kameran hängt och dinglat runt halsen, just för att jag skall kunna fota när jag cyklar! Det blir mer levande bilder då liksom!

Men Ok, håller med, det finns risker!  Vid en omkullkörning på cykel eller skidor så hade det säkert hänt något med kameran..... ;)

Men det va inte det här jag hade tänkt skriva om  ;)
Utan mera hur M Leican klarar kyla. Alldeles utmärkt brukar jag säga! Kameran, tex en Leica M4 har ju ingen elektronik, så det är bara om ett lager eller något annat segar ihop i kylan som det kan bli fotograferingsproblem. Eller då man lägger en nästtipp mot kameran! :)

Å "förr i världen" körde jag även med lös exponeringsmätare, en Selen-mätare, inga batterier där heller! :)

Så jag behövde inte tänka på något annat än att ta upp kameran och fota!
Och det ger en viss frihet för andra saker att inte behöva kolla kameran hela tiden så att den funkar. Sedan måste man såklart dra fram filmen med litet mer försiktighet, med dubbelslag tex!

Men för det mesta så har jag kameran innanför jackan på vintern, och tar fram den då jag fotar, då finns det inga som helst problem. Men det här förutsätter att man har en kamera som får plats under en jacka!

Och numera, då jag varit ute och kommer hem och behöver skotta litet snö på direkten, eller hämta ved i vedtraven bakom huset, då hänger kameran kvar under jackan när "jag jobbar", för den är inte i vägen!


Och hittade nyss en artikel i tidningen Aktuellt Fotografi från 1978, "Att fotografera i minus 65 grader!" Fotografen Ove Andersson berättar om sin resa i Östra Sibirien med några M Leicor.

 

 

 

 

Tidig morgon i byn Jerbogatjen - 60 och köld-dimma. Man kör hem husbehovsvatten för dagen i trätunnor. Foto: Ove Andersson.

 

Så gnäll inte över några minusgrader!!  Å vatten har ni ju i kranen!! ;)

 


/Bengan


Ps.
Provade en Contax 137 MD vid vinterfoto i Jämtland några gånger. (Contax 137 MD är en "batterikamera", allt går på batterier). Det funkade, men man måste ha kameran varmt under jackan, eller batterierna i fickan då man inte fotade, det blev litet extra mycket att tänka på...
Så M Leican fick snabbt återkomma som vinterkamera, det blev enklare så! :)

 

 

 

 

Inlagt 2010-01-30 11:01 | Läst 11969 ggr. | Permalink
Det där reportaget kommer jag ihåg från min ungdoms ivrigt insupande av kamerarelaterad läsning. Har märkt lite sackande i M6 mätare vid kyla. I alla fall om jag har silveroxidbatterier. Men batteriet som Mats Adsten försåg mig med funkar å det är Lithium.
Svar från Benganbus   2010-01-30 16:20
Å du fattade inte att det va en Leica du skulle ha när du läste artikeln!? ;)
Leica-m är verkligen en universal kamera. Funkar i hela världen, i hela universum. Och vem behöver exponeringsmätare? ;)
Catarina Berggrén   2016-01-09 12:24
Våra moderna smarta telefoner är ljusår från din Leica!
För mig har aldrig kameran varit problemet i kyla utan filmen som blir otroligt skör. Har dragit sönder perforeringen i filmen några gånger.

Har för mig att vissa Leicor förr var "K-märkta", K för "Kält" vilket innebar att de var specialanpassade för kyla. Hur som helts, mina M-Leicor (inkl M8:an :-) fungerar utmärkt i kyla, men min Leica II "segar ihop" i minusgrader. Antar att smörjmedlet (80 år gammalt ;-) stelnar... Dags för en service kanske?
Mvh
/johan e
Ps.
Länkt till K-leican:
http://www.cameraquest.com/leica_iiic_k_gray.htm
Svar från Benganbus   2010-01-30 16:24
Ett Kälte-tips på en M Leica det är att "veva fram" litet film redan i kassetten innan man drar fram nästa ruta.
/B
Jag tillhör skaran som fryser vid -5 grader och tror att han ska få kallbrand i fingrar, tår och näsa. Ha ha ha. Ja, jag hade nog inte överlevt i mellersta eller norra Sverige. ;-)
-65 är inte att leka med;) Såg en dokumentär för ett par år sedan där ett par snubbar skulle övernatta i tält i en köldhåla där det kröp ner under -60. Man använde två videokameror varav den ena helt frös sönder.
Under VM i ÅRE 2007 hade man lite under -30 en morgon.Fotografer med Nikon D2Xs (batteri:11,1V 2500mA) tog över 1000-1500 bilder per laddning och kameran var aldrig under jackan;)
Min erfarenhet är nog att moderna kameror med Li-ion batterier klarar köld mycket väl.Ser man till antal bilder man kan klämma ur ett fulladdat lithiumbatteri vid -20...30grader relaterat till antal filmrullar så är jag mer än nöjd. Men -65 är en helt annan femma;)
/Stephan
Minns artikel från -78 men hade glömt fotografens namn. Kul att minnet funkar utan batteri :)

Tycker att det är iskallt att använda kameran i kylan. Att ladda den är ännu värre då fingrarna vill fastna i metallen...

Nästa gång jag får för mig att plåta i polarkyla ska jag ta med mig ett extra kamerahus som är färdigladdat.
Jisses, -65 verkar inte riktigt hälsosamt:-D Jag var tvungen att prova M8:an i -20, och det gick bra. Däremot var batteriet inte riktigt med på noterna utan tvärdog helt utan förvarning efter ungefär en timme.
Idag har jag burit runt på D700:an i -15 i flera timmar utan att batteriet tappat ens en "plutt" från när jag började:-) Den skulle nog klara -40 i alla fall utan att knota.
Ja, min FE2 dog ju förra helgen när den kom ut i kylan, trots värmen innanför jackan. För en gångs skull fick jag användning för den mekaniska reservtiden (1/250). Nu har jag nya batterier, men föredrar nog helmekaniska kameror i kylan i fortsättningen.

K:et på gängLeican (IIIc) stod för "Kugellager". De hade en för kyla modifierad slutare med kullager.
Ridån var också märkt med ett stort "K", som syntes när man plockade av objektivet.
Usch, gillade inte dit tortyrbild av den stackars Leican i snön. Du borde gå till Fotobutiken och bikta dig. hihihi

Förr köpte många bara en Leica, sedan är det den som de använt hela tiden. Kanske köpt till något objektiv eller något kam hus till men inget märkvärdigt.

Med dagens kameror får man göra många nya inköp för att kunna hålla standarden uppe.

mvh
Morgan Larm(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg