Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 578 / Försvarstal för det digitala, och varning för M Leica!

 

 

Leica M2 (med modernt handgrepp) och ett 35 mm Canon-objektiv..

 

Det har ju varit en del skriverier om mätsökarkameran M Leica i några bloggar under den senaste tiden, och jag vill fortsätta med att skriva några varningens ord om kameran, och hoppas att några tänker sig för och inte bara hoppar på det här "trendiga" M Leica-tåget  ;)

Först och främst så är kameran ganska begränsad genom att det är en mätsökarkamera. Med en mätsökarkamera kan du inte ta närbilder, tex blommor å sån't, och kameran är heller inte så lämpad för sport eller fågelfoto eller liknande där man behöver långa brännvidder, utan det här är mera en "familjekamera" typ, eller en kamera som man alltid kan ha med sig, tex för gatufoto, som en visuell anteckningsbok eller då man reser mycket...

Kameran passar mao bäst för att ta bilder från c:a en meters håll till oändligt och med en fast brännvidd.

Nu har visserligen en stor del av världens mest berömda fotografer genom tiderna använt sig av den här kameratypen, och det verkar ju ha gått rätt bra, och för att nämna några av dom användarna, så är det tex,
Aleksandr Rodchenko, André Kertész, Alfred Eisestedh, Walker Evans, Garry Winogrand, Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Robert Frank, William Klein,  Lee Friedlander, Sebastião Salgado, Christer Strömholm, David Douglas Duncan mfl. (Slutar här uppräkningen för att inte fylla bloggen med bara namn, ursäkta!)

Tänkte först länka till dom här fotograferna, och några till, så ni kunde kolla om det gått bra att använda den här något begränsade kameran...
Men det hade blivit litet rörigt, så om ni är intresserad, sök på fotografens namn i Google, det borde funka..!?

 

 

Å många M Leica fotografer tror att kameran är hur hållbar som helst, å det är den ju, men den tidiga svartlacken va inte så hållbar, och då blev ofta utseendet så här på kameran efter att man haft kameran liggande bland andra saker i nå'n kappsäck utan kameraväska under årtals av resor...
Mässingen tittar fram liksom..



Ok, åter till vardagen och ett bra tips! Hoppas det är ett bra tips!?
Tipset är att ha två typer av kamera, en digital och en M Leica! 
Det tycker jag funkar utmärkt! :)

Det digitala är ju fantastiskt, man kan växla mellan färg och svartvitt i kameran, öka eller minska ISO-talet, å det finns zoom-objektiv, bilderna framkallas blixtsnabbt, den moderna tidens kamera alltså, allt finns i kameran, med massor av hjälpmedel och program!!
Å jag använder tex min Canon G10 mest för bloggen! Å det blir mycket lättjobbat och snabbt på alla sätt!!

Och den andra typen av kamera, det skulle då kunna vara en analog kamera, tex en M Leica...
Som ju inte innehåller några speciella hjälpmedel för fotograferandet, utan du är helt utelämnad åt ditt eget fotografiska kunnande...!

Jag brukar säga som en jämförelse, det är som att fjällvandra utan GPS, utan mobiltelefon, man har bara sin egen erfarenhet och sin egen karta i huvudet, och måste använda sin fantasi för att hitta nya stigar att vandra...
Man kanske kan kalla att använda en analog M Leica för dogmatiskt, eller DOGMA-fotografering rätt och slätt..!?

Så ett litet tips alltså,
man kan alltså använda båda världarna, den digitala OCH den analoga, och använda dom för litet olika behov liksom, eller när man känner för det... :)

Ibland så känner man för det digitala, 
men ibland så vill man kanske "sänka tempot litet", kanske fotografera litet mer eftertänksamt...?
Ett slags "Slow Photography..." eller "Långsamhtens lov"  ;)
Då passar en M Leica ofta bra.

Sedan kommer det alltid att finnas några få och udda avvikare i det analoga användandet, som nästan bara använder sin analoga M Leica och Tri-X!  ;)
"For they who have taken the red pill and come to the wonderland and want to investigate how deep the rabbit hole goes...."

Så'na här avvikare har det alltid funnits inom konsten, men dom är inte många, så det kan vi nog stå ut med! ;)

/Bengan

 

 

 

Som sagt, begränsad, avvikande och ganska tung...

Inlagt 2010-01-20 08:55 | Läst 4733 ggr. | Permalink
Väldigt begränsad kamera egentligen. Men vilken kamera :)
Svar från Benganbus 2010-01-20 11:15
Tack för opartisk support!! (Första meningen!)
Hej Bengt. Här satte du fingret på en viktig punkt i mitt eget resonemang. För det är nog riktigt som du skriver att en M Leica har sina begränsningar, och det är nog inte det jag söker.Mitt val blev som jag trodde från början en Panasonic Lumix GF1, den är liten och behändig som med 20/1,7 gluggen lätt får plats i en ficka.Sedan finns det ju en möjlighet att med en adapter använda annan optik t.ex. Leica.
Skulle gärna komma till "Ellen" i dag, men har tyvärr inte möjlighet.
Stig
Sänka tempot lite? Med en m-leica så fotar jag oftast "i steget", men med en digitalkamera så funkar inte det så bra, man måsta stanna upp och vänta tills bilden är tagen (annars blir det suddigt)! ;)
Var på hovet i går... och det gick jättebra;)
/Stephan
Svar från Benganbus 2010-01-21 11:06
Trevligt att höra Stephan!!
/B



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg