Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 566 / Mitt analoga arbetsflöde för M Leica och Tri-X.

 

Året va 1964, här med en M Leica och Canon 1,8/35 mm och Tri-X och ett fungerande arbetsflöde..

 

Alltså, skaffar man sig ett enkelt arbetsflöde, eller vad man kallar det, så går det enkelt och snabbt att fota analogt.

Först måste jag nog tillstå att jag e litet lat... :)
Men gillar att ta bilder, massor av bilder,  men att framkalla är alltid litet segt, så det gäller att göra det lätt för sig! :)

 

Jag kör, har nästan alltid kört med Tri-X, och kan filmen hyffsat nu, och Tri-X är tillåtande! Tack Tri-X! :)

När jag fotat, lägger jag oftast filmen i en liten låda i kylskåpet, med en liten notering på den utstickande filmändan, datum, motiv, och framkallar vid ett senare tillfälle! (River alltid av den yttersta lilla delen på en exponerad films startremsa för att inte ladda filmen på nytt i en kamera)

Och när det är framkallningsdags, så laddar jag framkallningsdosan via mörkrumssäck. Två spiraler= två rullar framkallas varje gång. (Kinderman ståldosa)
Framkallar i D-76 i c:a 8-15 minuter, (Beroende på hur gammal D-76 är) vattensjölj några gånger, sedan i med fix i 6-10 minuter.

Efter det så lägger jag rullarna/spiralerna i en stor kastrull med vatten i några timmar. Byter vatten några gånger under den tiden.

Att ladda dosan och sedan framkalla/fixera tar c:a 30 minuter, och allt gör jag i köket.


Sedan häller jag i 3-4 droppar Yes Original som vätmedel i framkallningdosan, i med vatten och rullarna, litet skakning, sedan hängs rullarna/remsorna upp i tvättstugan/källaren och är torra efter några timmar för nedklipp i negativark.

Se'n skannar jag filmen för webben eller Crimson. (Nikon Coolscan V ED)
Det analoga mörkrummet va jag aldrig riktigt bra på, så det här att skanna och sedan ta bort damm i PS innan filmen används, har gjort det mycket lättare för mig!

Vad gäller själva filmframkallningen, så har jag framkallat så här sedan tidigt 1960-tal! :)  Och vad jag ser på filmerna så här efteråt, så har det funkat! :)

Men det finns nog mörkrumsspecialister här på FS som har synpunkter på det här "arbetsflödet",  men som sagt, det här funkar för mig! :)

 

Och nu är det år 2010, fortfarande en M Leica med Canon 1,8/35 mm och några rullar Tri-X, och ett hyffsat analogt arbetsflöde, så vad mer behöver man? :)

 

Inlagt 2010-01-18 08:42 | Läst 5958 ggr. | Permalink
Hej!
Ganska likt mitt sätt då jag framkallade mina filmer. Jag hade paterson, en för tre och en för 2. Ifall jag skulle framkalla två 120 filmer så hade jag dosan för tre till detta.

Jag körde som du säger på 20 grader i ca 8-9 min i D76 (pulver) som jag blandade ut. Vatten som skölj för att sedan ta Kodaks Unifix. De var sån härlig känsla när man rörde om i burken, i början var det halt när man hade filmframkallare i, efter sköljen och man hällde i fix fick man ett tort grepp på pinnen och det är detta som jag gillar. Att fotografera och sedan framkalla filmerna, lät kranen stå i 30 min, noga mätt upp i ett glas med termometer så jag har ca 20 grader.

Ingen sköljslang då det känns ganska onödigt, när en tid gått på sköljen tog jag upp spolarna lite så det blir lite plats under för vattnet att verka även där.

Tog aldrig någon diskmedel i, men däremot diskade jag i yes efter för att de skulle få lite yes på sig.

Sedan filmtorken som torkar rent neg och stora ögon som läser av negativen. Klippes ner och läggs till glömska... Var helt för rastlös för att arbeta i mörkrummet, inte bra. Jag har gjort det mycket men gillar inte att blaska i vätskorna. Därför är den digitala tekniken bra för mig, dock saknar jag fotograferandet. Gör det med min HB men vill gärna ha en Leica M också. Får hem min Leica III nu i veckan så får vi se.

mvh
Morgan Larm
Måste bara skaffa en scanner för småbild och 120 också.
Ja, vad mer behöver man? Fotografering är det roligaste momentet men det andra är ju nödvändigt.
Trixigare än så här behöver det inte vara att plåta analogt. Tack för din påminnelse.
Trevlig läsning för oss analoga M-fotografer.
Likt alla andra så framkallar vi på ungefär samma sätt. Vi använder bara olika filmer och soppa.
I dag är det ju scanning som gäller och printning på lab.
Göran
Hej Bengan,
Du brukar framkalla i D-76 i c:a 8-15 minuter, beroende på hur gammal din D-76 är. Lyckas du alltid köra den på 20 grader C, eller varierar/kompenserar du också vid någon/några graders under- eller övertemperatur? Hur lång tid i taget brukar du förlänga framkallningstiden efterhand som framkallaren åldras? Sista frågan, samvetsfrågan;.) hur många gånger brukar du använda din D-76 innan det är finito?
Frågvisa hälsningar Ronny Persson Helsingborg
Jo - det finns många vägar mot mycket hållbara svartvita bilder. En enkel svaveltoning till exempel, ger en extremt god hållbarhet. Men det är kanske inte så snyggt. När jag jobbade som antikvarie vid Stockholms stadsmuseum studerade jag bildmaterial ända från fotografins begynnelse, och framåt. Vilka bilder har hållit bra? Jo dom som var välsköljda! Det är vad som gäller: skölja, skölja, och åter skölja. Henry Goodwin sköljde slarvigt. Hans originalbilder fäller ut ytsilver, och kommer att förstöras.

Numera brukar ju dom flesta undvika det traditionella mörkrummet, och ta fram även sina svartvita bilder på Fujipapper. Torde hålla uppåt 100 år - men har nog ingen chans mot en enkel svaveltoning.

/Peter Hennig



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg