Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 557 / "Ryskt" Zeiss-objektiv, Sonnar 1,5/5 cm, på en M Leica.

 

Vad gäller mätsökarkameror och då tex gängleicor och M Leicor, men även tex Canon P, så finns det mängder av intressanta objektiv att använda.

Jag är ingen vän av normalobjektivet, 50 mm, men i vissa fall kan det faktiskt vara spännande att fotografera med ett sådant!
Tex om ett "Ryskt" normalobjektiv visar sig vara ett Zeissobjektiv! :)

 

Här sitter det "ryska" Zorki-objektivet, 1,5/5 cm, på en Leica M4 med hjälp av en bajonettmellanring.

 

Och hur vet man om det är Zeiss inuti?  Och hur vet man att det är äkta grejer?

Efter en ytlig undersökning, så väcks ofta misstanken. Tidigt årtal 1949 är ett bra tecken, och optik och glas har även vissa kännetecken och när man skruvar isär optiken från fattningen, och ser ett  Zeissnummer, då e man nära!  :)

(Jag har sett Zeissobjektiv i ryska fattningar för Leica/FED/Kiev ändra fram till 1952, men sedan är det nog slut på Zeisslagret, efter det så är det rysktillverkade Zeiss-replikor/kopior som gäller)

 

Första siffran saknas, men så skall det vara för att vara ett äkta Zeissnummer. Då blir numret 2.861.711

 

Och då tar man fram en "liten" gul bok... ;)

 

 

Och bläddrar fram mot nummerserien..

 

Här är det, Sonnar 1,5 ligger i serien 2.857.701 till 2.862.750   ( 04.12.45)

Ryssarna gjorde sannolikt en "beställning", objektivhuvudet levererade till ryssarna 1945, som senare satte det i en fattning, sannolikt 1949, för optikens nummer börjar på 49xxxxx .

Fattningen verkar vara rysk, i alla fall vad jag kan se, man brukar titta på hur siffror och bokstäver ser ut för att försöka avgöra om även fattningen skulle kunna vara gjord i Jena, men i det här fallet så verkar det inte så.

En sammanfattning.
Det här objektivet är den tidigare kronjuvelen i Zeiss objektivproduktion, Sonnar 1,5/5 cm!
Redan på 1930-talet så är det ett mycket bra objektiv, men det här objektivet är även antireflexbehandlat (T-belag) och det gör ett redan mycket kompetent objektiv ännu mycket bättre!

Jag brukar säga om olika objektiv, det blir som att använda olika "ljuspenslar" till kameran!
I fallet Leica och andra mätsökarkameror, så finns det en mängd olika ljuspenslar, å många e även billiga, det är bla det som gör den här kameratypen så spännande!

Och i det här beskrivna fallet, så är ljuspenseln så intressant och historiskt spännande att tom jag kan använda ett normalobjektiv!  :)

 /Bengan

  

 

Inlagt 2010-01-07 17:05 | Läst 6084 ggr. | Permalink
Sluta retas nu'rå. Du kan väl blogga om landsbygden, tågtidtabeller eller om Gnestas skyskrapor. Ska man verkligen behöva sitta här med haklapp vareviga dag när bloggar om dessa godbitar?
Svar från Benganbus 2010-01-07 18:33
Låt bli att läsa bloggen!! ;):)
B)

Ps.Å hittade ett annat objektiv...
Ursäkta tänkte mig inte för,
det berättar jag en annan gång! :)
Dräägel...! Vill ha...! Och så du Bengan, fortsätt att skriva som du gör, det är en av höjdpunkterna under dagen att läsa dina inlägg! Var är fotoboken? Denna fråga gäller både Micke och dig!

Micke!
Jag har hört från säker källa att det finns en maskin som omvandlar "villhadräggel" till verklighet, vill du ha adresen?
Svar från Benganbus 2010-01-07 18:35
De e kylans fel!!
De e lättare å sitta hemma och byta objektiv än att vara ute och fota....
;)
Hoppsan! En högintressant bok. Var får man tag på den? Nån gång i världen ska jag nog ha en Sonnar. När jag blir större menar jag =)
Svar från Benganbus 2010-01-07 18:44
Den boken väckte sensation när den kom 2002. Från 1954 fram till den tyska återföreningen, tillverkade Carl Zeiss Jena alla fotografiska objektiv vid Werk Saalfeld, tre mil söder om Jena. Vid återföreningen såldes anläggningen till Docter Optic Wetzlar - och rensades ur. Bland annat höll alla fabrikationskort som hade följt med objektivomgångarna under tillverkningen, sedan det sena 1920-talet att gå rakt i soporna. Insiktsfulla personer från staden Dresdens tekniska samlingar lyckades rädda lådorna, och Hartmut Thiele gjorde en förtjänstfull sammanställning. Vi kan numera i de flesta fall få veta exakt på dagen när en viss objektivomgång lämnade Carl Zeiss Jena.
Alla blev inte lika glada. Dom som med stor skarpsinnighet hade samlat objektivnummer under åren, och lanserat långtgående teorier - blev nu konfronterade med den absoluta SANNINGEN. Surt många gånger.

/Peter Hennig
Zorki? Jag trodde ryssarnas 1.5/50 endast var jupiter-3:an. Men Zorki gjordes också vid KMZ, precis som jupiter, eller?

Den frågan var du väl beredd på? ;)
Svar från Benganbus 2010-01-08 07:32
Tänk att dessa ungdomar måste fråga så mycket...
Annat va det på min tid, då lyssnade man..
Namnet Jupiter-3 på 1,5 optiken kom senare...
Suck.. ;)

Ännu tidigare Ryska 1,5 Sonnarer hade tex bara beteckningen 1948...
Får visa en sådan vid tillfälle..
Suck igen.. ;) :)

Och den här optiken "gjordes" inte, den monterades ju bara ihop, då Zeiss hade levererat den optiska delen..! :)
Den allra tidigaste ryska 1,5:an gjordes vid det Optiska och Mekaniska Institutet i Leningrad direkt efter de normobjektiv som inkom från Carl Zeiss Jena 1946. Dessa objektiv gick under namnet
GOI 1,5/5cm

/Peter Hennig
Förlåt herr Mäster. Lyssnar andaktsfullt, det vet du ju :)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg