Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 506 / Recept för att bli en bra fotograf! (Å så litet om M Leica såklart!)

 

 

Alltså det här med naturlig fallenhet, eller begåvningar som vi ibland talar om.

(Har bloggat om det här tidigare, och det va nog Malcolm Gladwell med sin bok "Outliers" som startade den senaste debatten om det här med "träningstider")

Har läst en del inlägg/bloggar på nätet om just dessa 10.000 träningstimmar....
Jag vet inte om jag fattar fel eller vad det är, men jag tycker man inte riktigt kommer på vad det hela handlar om!?  ;)
Jovisst måste man träna, men tror den den viktigaste förmågan hos de här personerna som har lyckats så bra, det är att DOM FÖRSTÅR att man måste träna! ;) :)

Det är nog det som är en stor del av begåvningen! ;) 
Att förstå att man måste träna mycket! :)

Sedan tillkommer säkert en del plusposter som en bra träningsmiljö osv, osv...
Kan väl i sammanhanget få tycka litet vad gäller träning i olika former i vår närmiljö, (Sverige) som jag ser en del av, så tycker jag mig märka en viss otålighet vad gäller långvarig träning!? ;)
Å en viss stingslighet, om någon påpekar att vissa saker kräver litet extra träning!? ;)

Det kan väl bero på litet olika saker, kanske på hur man blivit uppfostrad, från vilken miljö man kommer ifrån, och att man kanske inte hinner med så mycket specialträning, just för man har många intressen/aktiviteter...?

Och så gäller det även att bli litet peppad i sin omgivning, av sina vänner, av kompisar, av skolan, osv!  Men Obs, nu tycker jag inte att man kan skylla på nå'n annan om det inte går att träna fullt ut, utan jag tror faktiskt man har en egen vilja liksom!
Annars blir man lätt ett offer för omständigheter! ;)

Men hur som helst, jag tror i alla fall inte på några större genvägar, jag tror att om man vill man bli bra på något, så måste man "träna", och att det hela tar en viss tid!

Och det gäller nog även för fotografer för att kunna "ta bra bilder"!
Eller för att bli en bra skribent!
Eller för att "bli bra" i sin relation!

Och viktiga saker, om man nu tycker att dom e viktiga, kan man inte bara sköta med "vänsterhanden" så att säga! ;)

Men det som jag tycker är själva grundbegåvningen, som sagt, det är att förstå att man måste träna långvarigt och seriöst innan "man blir något"! :)

I dag skall jag träna fotografering med min M Leica, även om jag inte blir så mycket bättre fotograf med att fota med en M Leica, så finns det en del andra värden, tex känslan, som gör att jag sannolikt kommer att fotografera med min M Leica under många år framöver!

Och att ha en bra känsla i det man gör, det tror jag också är en viktigt del i livet!

 

Som jag sagt tidigare, så har jag ju skaffat ett "äldre objektiv till min kamera, och det här canonobjektivet har en ganska unik filtergänga, 40 mm...suck..



Det betyder att det nästan är omöjligt att få tag på ett "skyddsfilter" till det här objektivet, typ UV, utan jag har nu ständigt ett objektivlock på, som jag förhoppningsvis kommer i håg att ta av när jag skall fotografera!

Men jag har upptäckt att andra fotografer har samma "problem", som tex mannen på bilden överst här i bloggen, och då det verkar fungera för honom, så väntar jag nog med att försöka hitta något UV-filter till mitt canonobjektiv, det skall nog gå bra att fota ändå! :)

/Bengan

 

Ps.
Körigt just nu, bilen på verkstad = pengar, frisör i em, så jag vet inte när jag hinner in till Sergelfoto på Bergsgatan för att röja i deras lådor...
Måste nog ringa Rajje och höra vad dom har för prylar kvar, för att ev. lägga undan något....
Några M Leicor tex! :)

 

Inlagt 2009-11-24 12:02 | Läst 6742 ggr. | Permalink
Eller vad dum jag är, söker man bara på "40mm filter" så kommer det upp ett gäng, fast du var väl inte intresserad;)
Svar från Benganbus 2009-11-24 12:34
Tack för tipset! :)
Men då jag är litet idolberoende, så försöker jag klara mig utan ett filter ett tag till i varje fall! :)
/B

Ps. Men skulle jag hitta ett filter på närmare håll...men skall inte söka just nu ;)
Då kanske.. :)
Träning, träning och åter träning det är receptet för att komma någonstans. Ett bra sätt att vässa pennan på är att blogga och då gärna dyka ned från den glättiga ytan ned på det mörka djupet där sinnena och tankeapparaten måste vara på helspänn!

Det finns inga genvägar, men jag tror att det är bra om man har talang för det man håller på med, utan talang kan träningen ändå bli bortkastad i det långa loppet. Om man är stor och kraftig kanske man inte ska hålla på med allt för graciösa sporter utan hålla sig till det som passar kroppen bäst. Likadant är det med foto en del har talang för gatufoto andra för naturfoto, det gäller bara att hitta sin nich och träna hårt om man vill komma någonstans!
//Chasid
Svar från Benganbus 2009-11-24 13:16
Träning är viktigt!
Och litet kurser...kanske...? ;)
Då jag arbetade (och skrev texter digitalt, från 1985 på olika Bulletin Boards och framåt in på internet) så hade jag förmånen att gå olika journalistiska utbildningar, det tycker jag att jag fortfarande har användning av..(i bloggandet)

Men till syvende och sist, det avgör nog läsarna av en blogg om text/innehåll håller!
/B
Sjutton också, då hade min gamla mattelärare rätt "övning ger färdighet" var hans mantra. ;)
Nu skall jag öva på Arbetsmiljöplanering...fotograferandet får vila till kvällen.
Svar från Benganbus 2009-11-24 14:08
Man brukar komma på det till slut, förhoppningsvis,
att dom där "gamla tjatgubbarna" hade inte helt fel... ;)
Eltejp eller "gaffa" är lösningen på allt som inte passar;). Du kan väl inte ha linsskydd för tusan, det är väl under din värdighet hoppas jag;)
Svar från Benganbus 2009-11-24 16:05
Hade tidigare, innan jag kom ihåg bilden på HCB, planer på att limma ett Leica-filter med kontaktlim i gängan, men nu väntar jag ett tag! :)
Hej!
Trevligt ämne och jag är en person som haft en Leica M2 men som inte fotade så mkt med den, fick sälja den för att jag behövde pengar. Drömmen är en Leica M6.

Jag har arbetat väldigt mycket för att bli en mycket duktig fotograf, de är mitt mål och det är lång väg dit även om jag fotograferat sedan -84. De som jag lärt mig är att man inte alltid ska titta på resultatet efter det att man får bilderna utan innan man tar bilden. Låter det knäppt. Jag tror att många tar bilder och sedan är nöjda om de blir bra. Jag tror att man mer ska tänka innan man tar bilden och att sedan resultatet blir ett resultat på det man bestämt innan. Kanske skulle man börja mäta med ljusmätare i dag, de gör jag och funderar om jag vill ha ett kort eller långt skärpedjup. Vill man ta en skarp bild ska man ställa bländaren två steg från den största bländaren. Där är objektivet som starkast osv..

Pratade med min bror som har en Nikon D90 och han sa att han varit ute och fotograferat - blev det bra frågade jag, varpå han sa "Vet inte har inte fört över dem på datorn än!". Men märker man inte om det blir bra när man tar bilderna? Självklart kan det vara smådetaljer en gren som går genom ett huvudet, en fläck på tröjan eller så men grunden borde man veta. De kan väl inte bli en total överaskning när bilderna körs in i datorn? Eller har jag fel här?

mvh
Morgan Larm
Tycker själv att det är ganska jobbigt med filter eftersom det blir större yta att putsa. Träningen känns hopplös om man ska behöva 10000 aktiva timmar för att bli bra. Jag har lång väg att gå. Suck. Tur att jag inte har några ambitioner att bli så mkt bättre:)
Ett användnngsområde för talet 10 000 i klassisk kinesisk vishetslära är att det betecknar ett mycket stort antal. 10 000 motsvarar därför inte bokstavligen en sådan mängd utan betecknar sinnets potentiella retningar.

Malcolm Gladwell's empiriska underlag verkar dock å andra sidan vara färgat av hans premisser och sen vinglar resonemanget i allt vidare cirklar.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg