Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 500 / The constant quest for the better sharpness...

 

 

Jag har fotat några år, och något som följt med under de här åren är den ständiga jakten på bättre skärpa....
För det presenteras ständigt nya objektiv och/eller fotoapparater som ger bättre skärpa hela tiden. (Så påstår i alla fall tillverkarna)

Men behövs den bästa skärpan jämt? Eller i vissa bilder, så märker nog ingen om man använder ett "gammalt" objektiv eller en "gammal" kamera, så vill jag påstå.

Och vid viss fotografering, den litet mer "konstnärliga" eller i alla fall den fotografering där åskådarens fantasi är inblandad, där kanske det där superskarpa objektivet är helt bortkastat!?

Å nu menar jag inte att man skall plåta med en hålkamera! ;)

Men visst behövs skarpa objektiv vid objektfotografering och när det sedan skall göras jätteförstoringer, det förstår jag med, men vid normal fotografering, typ vardagsbilder, naturbilder, gatufoto så undrar jag om det inte räcker med ganska "billiga" och enkla apparater både vad gäller objektiv och kameror.

Det här är en fråga man nog bör ställa sig! 
Tycker jag!
Om man vill ställa sig den frågan! ;)

Alltså, vad behöver jag? Vad behöver jag till min fotografering?

Sedan när man bestämt sig, så finns det ofta mycket mer tid över till fotografering, så tror jag i alla fall! :)
För alternativet blir ju ett ständigt väntande, och funderande, skall jag köpa det nya, eller skall jag vänta litet, eller ...? 

Och att vänta, både livet och bildlivet passerar, och Godot kommer sannolikt inte heller!  ;)

/Bengan

 

Äldre kamera med ett äldre universalobjektiv och med en äldre typ av film med en äldre fotobok...

Visst har det kommit nya fina fotoböcker, med "kolorerade" bilder, självklart, men jag tycker inte huvudtankarna för hur ta bra bilder ändrat sig speciellt mycket!?  Ursäkta! ;)


Men måste väl tillägga så här till sist, att den här "äldre" utrustningen har inte så många inbyggda hjälpmedel, det måste man ju komma ihåg, utan det blir litet som att fjällvandra utan GPS, mobiltelefon, Goretex å så'nt, så  man måste hålla litet koll själv liksom...

 

Inte så mycket hjälpmedel här heller!  ;) 
 http://www.youtube.com/watch?v=DZqmvSOIflE

 

 

Inlagt 2009-11-18 07:43 | Läst 5758 ggr. | Permalink
Jag kan förstå att man kan ryckas med i teknikens virvelvindar. Ekorren i oss vill gärna ha mycket prylar å då gärna det "senaste". Kommer själv ihåg när jag började fotografera, hur jag samlade på mig mängder av broschyrer som jag satt och dreglade över. Fanns så mycket som jag ville ha. Men eftersom jag alltid har släpat runt på mina anteckningsblock i form av en kamera, så insåg jag ganska snart att ett hus med 35mm va det ultimata för mig. Hellre enkla bra grejer än en massa automatik och zoomar med dålig ljusstyrka. Allt det extra som erbjuds, har ju en tendens att gå sönder å sätta krokben för det viktiga, dvs fotograferingen
Själv köper jag mest äldre grejer, där höjden av hjälpmedel kanske är en självutlösare...
Resultatet blir inte sällan tillräckligt skarpt.
Hej!
Jag har följt din blogg ett tag nu och fascinerats många gånger av det mesta du skriver :) Jag har numer snöat in på mätsökare och Leica även jag och fotar rätt mycket analogt på sidan om det vanliga digitala.
Det här blogginlägget blev helt klart en höjdpunkt, då det inkluderade både leicor och Eric Clapton (min stora idol)! ;)

/Jonas
"Alltså, vad behöver jag? Vad behöver jag till min fotografering?" Bra formulering. Men, Bengan. Inte behöver du väl fyra (eller vad det nu är du har) olika (men nästan likadana) leica-m hus (plus nån annan mätsökarkamera och lite annat) till din fotografering? Eller? ;)
Svar från Benganbus 2009-11-18 11:31
Tror'u Clapton bara har en akustisk gitarr va?? ;)
Det viktiga e att inte stoppa fickorna fulla med gitarrer, ursäkta kameror/utrustning när man skall ut och fota, och att man även vågar pröva "spela" unplugged då och då! :)
Utan GPS å alla andra hjälpmedel! ;)
B)
Ja den eviga frågan: Vad behöver man för prylar?

Ju mindre tid man ägnar åt den ju mer tid för fotograferandet, det är min övertygelse.

Om man i stället ägnar sig åt frågan: Vad vill jag med mitt fotande? Kommer hela prylfrågan att lösa sig själv.

Sedan skall man inte förringa glädjen av en utrustning man trivs med. Vi måste nog även inse att vi alla prioriterar olika och låta var och en vara nöjd med sina val, såväl bildval som utrustningsval, även om de inte sammanfaller med våra egna.

Det finns inga absoluta sanningar, bara olika vägval och prioriteringar. ;)

-affe
ja jösses nu finns det mobiltelefoner med 12mp, och där optiken blir bättre och bättre.

för mig personligen är det en fråga om vilket behov jag har. jag fotar ju efter hjärtat mest och då handlar det mer om stundens ingivelse, än om "den perfekta bilden".

jag tycker du tar upp en frågeställning som är otroligt intressant - jag har sett bilder från 20 och 30-talet som med lätthet slår det mesta av idag :)
Svar från Benganbus 2009-11-18 21:07
De där två sista raderna du skriver...
Känsliga saker!! ;) :)
"Det är viktigare att hitta sig själv
än att göra skarpa kort"

Ett tänkvärt citat från Christer Strömholm i den ständiga jakten på bättre skärpa.

/Krister
Jag uppskattar tekniken när den tvingar sig på mig utan att jag märker det. Tex så har jag efter ett år med lx3:an börjat filma små snuttar ibland när jag jobbar och min telefon fotograferar jag med ibland för det blir så härliga bilder med den dåliga kvalitén. Och så är det ju otroligt att en kamera kan bli som ny när man uppdaterar "operativsystemet" eller vad dom nu kallar det i den. Har äntligen lyckats göra det och nu kan jag bestämma vilken brännvidd jag ska använda för dagen tex. Tekniken är inte farligt bara den inte blir ett självändamål... Gammal teknik är bra och ny teknik är bra, men sådan som bara funkar helt enkelt är bäst. För mig är det för tillfället: LX3 med extrasökare och extrabatteri - lightroom med två färdiga svartvita "settings" (inne & ute) samt proprint.se som ligger tjugo meter utanför mitt fönster. Och för att försvara bengan så är det inget fel att ha flera "instrument" att spela på. Vissa använder man till vardags och andra tar man fram vid speciella tillfällen. Jag har Lx3, zorki 4, mamiya 6, nikon fa och en gammal bladare.
White man blues.

Det du tar upp är ett konsumtionsproblem för oss som kan välja. Beggars are not choosers.

Vi som testat att välja bort upplever ibland mer. Mer av mindre. Bättre av sämre och sämre av bättre.
/H
Grattis till blogg #500! Det är skarpt.
Svar från Benganbus 2009-11-18 21:15
Tack Hans!
/B



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg