Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 496 / Priset på en Leica M9, och Leicas M Kamerainriktning?

 

Det här med priset på en Leica M9 har ju diskuterats tidigare, vissa tycker det är mycket pengar, andra tycker att en M leica alltid varit dyr, och att kvalitet kostar.

Visst håller jag med om kvalitet kostar, men känner ändå att c:a 65.000 för ett digitalt kamerahus är en hel del pengar, och tycker mig inte "känna igen" summan på nå't sätt vad gäller mina köp av tidigare M Leica under åren.
Jag menar så här, jag har köpt några nya M Leicor under åren, och jag har inte varit någon höginkomsttagare, men tycker ändå inte att en M Leica kostade skjortan någon gång under dessa år.

Köpte mina första M Leicor på 1960-talet, kan ha varit 1962 eller 1963. I en prislista jag har kvar från november 1961 (Listan tog jag nog i samband med första köpet) så hittar jag pris för en svart Leica M3 på 1266:- (Inkl. Oms)

Hittat en penningomräknare på nätet. (Dagens pris jämfört med pris för olika år)
Har även läst en artikel i DN i söndags att en "mobiltelefon"  kostade c:a 7000:- år 1956,
det skulle bli c:a 70.000 i dagens penningvärde, så uträknaren verkar stämma även på den summan.

Alltså, i min gamla prislista från 1961-talet så kostar en Leica M3 i dåtidens pris: 1266:-
Det blir enligt den här omräknaren i dagens pris: 13.360:-

Så en ny M Leica borde kanske kosta max en 15-20.000 i dag!?  Nu kanske det blir litet mer pengar då det är digitalt, men jag tycker ändå att en Leica M9 känns litet dyr...
De begagnade priser som e på Leica M8 kanske mer skulle motsvara det pris som en ny Leica M9 borde kosta...?

Eller det kanske är så att en M Leica de senaste åren övergått från att vara ett bra arbetsredskap till att bli mera ett prydnadsföremål?
För det är även höga priser på tex Leica M7. Man kan väl göra en liten jämförelse med Leica M7 och en Zeiss Ikon RF?
En Leica M7 kostar hos Shönherrs 37.000:-
En Zeiss Ikon kostar 1.449 EUR

Och jag kanske har tolkat bilderna på berömda filmstjärnor litet fel tidigare? Ni vet dom där som fotar eller håller i en M Leica...
Det kanske är så, att tjänar man mycket pengar, så har man gärna en M Leica och visa upp, inte bara för att man tycker det är en bra kamera, utan det finns litet mer bakom liksom!? ;)

 

Nu har det här ju pågått en tid, jag tänker på alla Panda/Jubileums/Öresunds-Leicor osv, men nu tycker jag att inriktningen har blivit mera klar och tydlig hos Leica!

Läste att Rysslands president hade en mycket exklusiv klocka, undrar om han har beställt nå'n kamera? ;) ;)

Nåja, för att komma till punkt, så tycker jag i alla fall att 65.000 är för mycket pengar för ett digitalt kamerahus i Leicas klass.
Och tyvärr så har nog Nikon/Canon i sammanhanget redan förstört marknaden tidigare, för du får sannolikt en mycket bättre "fotoapparat" för motsvarande pengar hos Nikon/Canon.
OM, det är en fotoapparat du är ute efter! ;)

/Bengan

 

Ps.
Å det är måndag, ny vecka, nya planer! I dag skall jag in till sta'n för att kolla ett intressant fotoprojekt! Vi får se vad det blir av det!  :)

Å på onsdag så är det Ellens! :)

 

Inlagt 2009-11-16 07:39 | Läst 7505 ggr. | Permalink
Penningomräknare och gamla priser är kul. Hittade pris på framkallning från 1962 och då kostade ett färgkort 9X13 1,65. Det blir typ 17 :- i dagens penningvärde. 600 spänn för en 36-rulle. Inte undra på att sv/v-framkallning blev en hobby för många i åratal framöver :)
Det är ingen hemlighet att Leica har haft problem med ekonomin under längre tid. Den förra VD:ns lösning var att introducera billiga summaritobjektiv i förhoppning om att få upp volymen. Resultatet blev istället att befintliga leicakunder la mindre pengar på objektiv.

Leica M8 kostade ca 5000 mer än Leica M7 när den kom vilket var överraskande lågt. Leica var nog rädda för att vara för dyra och höjde sedan priset.

Man måste också tänka på att volymen hos Leica idag bara är en bråkdel av hur mycket de tillverkade på 50-60-talet. Idag är Leica ett mycket litet och exklusivt nischmärke och inte en kamera för yrkes- och avancerade amatörfotografer. Den rollen har Nikon och Canon med helt andra volymer. De tillverkar säkert fler kameror per dag än Leica gör på ett år. Volymen och tillverkningstiden påverkar också priset. Det blir färre enheter att sprida ut utvecklingskostnaden på.

Den nya VDn har satsat på ett ännu dyrare prisläge. Han har passat på att höja priset på kamerahuset även om den inte kan vara så väldigt mycket dyrare än M8.2 att tillverka. Det finns två detaljer på kameran som Leica t o m snålat in på, safitglasskärmen och räkneverket.
De nyaaste objektiven kostar enorma summor, 21/14 och 24/1,4 kostar runt 50.000 och 50/0,95 runt 90.000. Leica uppger att de behöver sälja runt 5 st per år och land av varje objektiv, vilket de också lyckas med.

Det är bara att inse att Leica inte längre är ett märke för de avancerade hobbyfotograferna utan för de välbärgade fotograferna. Inte konstigt att efterfrågan på begagnade M8:or är stor.
Svar från Benganbus 2009-11-16 11:35
Tack för litet mer djuplodad info vad gäller Leica Magnus!
/B
Synd att dom inte har nån konkurrens i sitt "segment".
Svar från Benganbus 2009-11-16 11:32
Vi får hoppas på Zeiss eller nå'n annan...
/B
En svart Leica M3 har stigit i värde sedan tiden det begav sig. Allt beroende på skick men även en rejält sliten och defekt svart M3 torde vara dyrare idag än vid inköpet givet penningvärdeskalkylen.
En lätt sliten M3 kan idag kosta 70 000:- (http://cgi.ebay.com/Leica-M3-Original-Black-Paint-Great-Condition-RARE_W0QQitemZ270444279932QQcmdZViewItemQQptZFilm_Cameras?hash=item3ef7bc387c)
Något liknande inträffar svårligen med den digitala M9:an. Produktens ekonomiska livslängd kommer att vara kortare givet de elektriska komponenternas inherenta åldrande. Inom 15 år är de elektriska komponenterna döda. En mekanisk kamera håller tidens tand mycket bättre. Men så är det där med film. framkallning och allmän hantering innan bilden kan digitaliseras och nå en större publik. Så mycket bekvämare och smidigare med digital fotografering.
Själv agerar jag tvärtom och laddar framkallningsdosan med film. Ikväll blir det framkallning efter jobbet. Det ska bli spännande att få se resultatet.
M2 35/2 D-76 och 1+1 är så mycket mer än synergieffekter och ekonomiska kalkyler!
/Agitatorn
Svar från Benganbus 2009-11-16 09:25
"M2 35/2 D-76 och 1+1 är så mycket mer än synergieffekter och ekonomiska kalkyler!"
Håller helt med dig!
Det finns mycket mer subtila och spännande saker i tillvaron än att sitta och räkna pengar! :)
Agitator 2
Att M9an skulle sjunka i begagnat värde verkar inte stämma för tillfället iallafall. Kanske på sikt, men inte för tillfälet. Det ligger en sparsamt använd M9a på E-Bay. Vid skrivande stund är den uppe i mer än 10.000USD. Det är helt galet. Han som säljer den kommer göra en nätt vinst.
Svar från Benganbus 2009-11-16 11:31
Det verkar vara mindre kamera och mer investeringsobjekt nuförtiden...suck!

Det bästa vore väl att Leica slutade tillverka den just nu! ;)
Läsvärt och fina bilder som vanligt, Bengan.
Svar från Benganbus 2009-11-16 13:49
Tack Johan!
/B
Du vet väl att nypriset på en M9 är 59.900:-

Per
Svar från Benganbus 2009-11-16 13:32
Ursäkta!
Visst inte det! ;)
/B
Jag skiter i vem som använder en Leica eller inte. Min M8 är lätt att bära och levererar underbara bilder och klarar den inte kraven för en speciellt uppdrag så kan jag alltid använda en Nikon D300 eller hyra en digital mellanformatare.

Att fotografera med en Leica är en livskärlek. Svårt att släppa när man är hoocked.

Flera gånger då jag skall ut och resa så har jag beslutat att en annan kamera skall med typ Nikon D300 14-24 + 70-200 VR.

I sista sekunden innan jag skall springa ut till bussen så kan jag inte lämna min M8 hemma utan den får hänga runt halsen och en eller två extra gluggar i jackfickan.

Och så blir det som vanligt 95% av alla bilder plåtas med M8 och en Summicron-M 28mm, resten Nikon D300 + 70-200 VR. Hm typiskt men vad gör man inte när man är kär.

Var på fotomässan, gick en runda och obligatoriskt klämde på alla FF-lameror + Hasselblad och PhaseOne. Alla är trevliga, stor fina sökare och jag skulle inte tveka inför någon av dem.

Sony: Supertrevliga Zeiss objektiv 16-35, 24-70, 135.

Nikon: Användarvänligt med alla specialreglage, och en fin zoom-trio 14-24 24-70, 70-200 VRII.

Canon: Slick avskalad design och fina fasta L-objektiv 24, 35, 50 85, 135.

Leica: Så nätt och fin och vilken byggkvalité. Alla deras ASPH objektiv är små underverk som var och en är bland det bästa man kan få tag i utan undantag.

Oavsätt vilket system som jag hade valt så hade det kostat uppåt 100000 kr och lite till.

Alla borde vara glada, nu när M9 har kommit så finns det ju möjlighet för alla att skaffa en digital Leica för alla plånböcker, ny eller begagnad :-)
Svar från Benganbus 2009-11-16 13:38
"Att fotografera med en Leica är en livskärlek"
Håller helt med dig!!
Jag har fotat med en M Leica sedan 1962..tror jag, i alla fall sedan 1963!
Men tycker det har hänt nå't....på senare tid..
Vad gäller Leicas kundgrupp alltså...!?
Å visst ser en Leica M9 nästan ut som en analog M Leica!
(Nu talar jag bara för mig själv såklart!
Min personliga känsla alltså!)
B)
Ps.
Å jag har såklart klämt på en M8 och en M9, och en M8 igen och en M9 igen...
Jag tror att jag fotat för länge med en analog M Leica för att kunna flytta över min känsla till det digitala vad gäller Leica, så är det nog, så det får räcka med en Canon G10 då jag kör digitalt! :)
Intressant det där med omräknaren (heter det så?), var finns den att ladda ner/köpa?

Har haft ett antal Leicor under åren, mest M4, M5 och M6. Har nu M7 laddad med neg. färg som jag bara lämnar in i fotoaffären för enbart framkallning samt scannar in negativen till datorn. Fungerar mycket bra, känns bara lite konstigt att behöva vänta x antal dagar på filmen, jmf med bilder tagna med en digital Canon 400D t.ex.

Håller med om priset på nya M9:an, det nästan svider när man hör att den kostar nära 60.000:-.

Så det får väl bli M7 tills vidare...

Tack också för din intressanta blogg!
Sitter med en fransk tangentbordslayout sa ha overseende med stavfelen.

Instammer med manga att priserna pa Leica's digitala M-kameror ar lite val tilltagna. Jamfor man dock med proffsmodellerna hos Canon och Nikon hamnar man i samma prisklass.

Ar just nu i Paris och tar del av manga av de evenemang/utstallningar som finns under den arliga "fotografins manad". Givetvis blir det en hel del fotograferande ocksa vilket uteslutande sker med Leica M-utrustning pa grund av storlek, vikt, diskretion och snabbhet vilket Leica ter sig utmarkt for. Sa visst finns det mycket hype kring Leica som marke, men det finns ocksa en hel del som talar for deras M-modeller som anvandbart fotoverktyg/redskap aven i dagens teknologiskt prestandabaserade kameravarld. Valj ratt verktyg efter situationen sa blir det oftast ett bra resultat i slutandan (allt blir till spikar om du bara har en hammare).



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg