Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 486 / "To play unplugged.."

 

Under en intervju med Søren Kragh-Jacobsen, dansk filmregissör, så fick han en fråga,  och svarade på den ungefär så här: "In every musicians life there comes a time and place where you want to go back to basics, where you want to play unplugged....."

Jag tror även att "musiker" inom fotografering som har hållit på ett antal år, också kommer att gå tillbaka för att spela "unplugged" för en tid, eller för alltid, eller bara ha det som en avkoppling i det vardagliga "elektriska" spelandet.

Och kanske pröva att spela "unplugged" med en M Leica..?
Och att "spela" med en analog M Leica, det är i många avseenden "unplugged" och "basics"... 
Det finns inga elektriska förstärkare eller hjälpmedel, utan du får klara dig med din egen skicklighet/kunskap då du skall "spela" = fotografera.

Att spela, eller fotografera unplugged, kan också vara ett sätt att att inte följa med sin tid. (Om det nu inte tillför något väsentligt).
Jag tror, att det viktiga är inte följsamhet utan snarare eftertanke, (även i andra sammanhang) för i eftertanken kan man hitta sin egen väg, eller sin egen konstnärliga stil, och inte bara kopiera det senaste som är på modet, för det blir ofta vare sig unikt eller spännande.

Men för att våga gå sin egen väg, så måste man ha en grundkunskap, som ger tryggheten att våga gå litet på sidan om de allfartsvägar som omger oss!  ;)
Och så måste man nog också vara litet förryckt! :)
I alla fall vad gäller en analog M Leica! ;)


PS. 
Har sett en del varningar i samband med andra "njutningsmedel"  :)
Så jag skriver en varning för säkerhets skull.

VARNING! Att börja fotografera med en M Leica kan skapa ett beroende!

 

Inlagt 2009-11-07 12:37 | Läst 4880 ggr. | Permalink
Bengan, du har nog fått många intresserade av de gamla M-modellerna med din blogg och även jag skulle kunna tänka mig att prova på mätsökargrejen. Du kanske kan ha ett blogginlägg där du ger din personliga inställning till Leicas modeller M2-M7, för- och nackdelar kanske? Är det i grunden samma kameror, har de samma ändamål eller är de olika modellerna byggda för att passa olika människor eller är det bara att byta optik om man vill fota olika saker?
Svar från Benganbus 2009-11-07 14:02
Hej Robin,
jag har skrivit om det här tidigare,
men kanske skall jag uppdatera mitt tyckande om de olika M modellerna! ;)
Men det här är känsliga saker,
skulle jag skriva något tveksamt om någon modell... ;)

Men tack för bloggtips, men jag måste i alla fall fundera litet innan jag vågar skriva, så det kan dröja några bloggar! :)
Mvh Bengan
Haha, ja jag förstår det men du får väl vara noga med att påpeka att det är dina personliga tankar. =)
Hmm, ja. Jag erkänner. Jag hör till de förrycktas skara som kör utan spår av elektronik, autofokus och andra kryckor för fotografer. Men så har jag ju heller inte kravet på mig att producera bilder för att leva på dem. Unplugged är en fyndig liknelse på det "gamla sättet" att fotografera. Att fotografera på film är beroendeframkallande. Har man väl börjat kan man inte låta bli =)
Svar från Benganbus 2009-11-07 17:47
Ärliga personer erkänner sina beroenden! ;)
(B
Ja, att köra unplugged (alltså att fota med en analog m-leica, utan inbyggd exponeringsmätare) är en oslagbar känsla. Tyvärr så är den tiden förbi, iaf för mig. Man får väl bara hoppas att det blir kul även när man pluggar in, och börjar köra digitalt och elektroniskt! ;)
Svar från Benganbus 2009-11-07 17:53
Tiden är förbi!?
Man kan leva i båda världarna Johan! :)
Men Ok du kör väl ett tag pluggad, å det blir säkert mycket bra!
Men det finns minnen,
och känslor kvar i ditt undermedvetna, som du aldrig kommer ifrån! ;) :)
/B
Jag har redan börjat gå tillbaka till film igen. Kör på i något långsam takt med min zorki 4. Måste bara hitta något vidvinkligare, helst 28mm. Tips Bengan? extrasökare har jag redan för 28mm.
Svar från Benganbus 2009-11-07 17:44
Det är det som det handlar om, tycker jag i alla fall, litet mer eftertänksam och "Slow Photography" :)

Det finns en rysk optik, Orion 28 mm, men den är svår att få tag på, så det som gäller är väl tidiga Canon RF-optik, gängleica-objektiv samt de nya Voigtländer/Cosina...!?
Kan inte komma på nå't annat...
/B
Frånsett filmen och dess hantering tycker inte jag att det är så förfärligt stor skillnad mellan att fotografera analogt och digitalt. Då menar jag i båda fallen att fotografera med systemkamera.
Jag har aldrig använt Leica - jo en gång förresten när fotografen vid Uppsala Nya Tidning, Rolf Hamilton, kom glidande i sin kajak på Fyrisån med sin lille son. Jag själv var ute på utflykt med min Pentax Spotmatic och med Fredrik på pakethållaren. Vi utbytte hedersbetygelser med varandra vilket innebär att jag har ett antal mycket fina porträtt på mig och Fredrik i något av mina diamagasin. Tagna med min kamera! Då jag innan vårt möte vid Fyrisåns stränder aldrig använt en Leica så kan inte jag garantera att Hamilton har lika excellenta porträtt på sig och sonen tagna vid samma tillfälle.
Men vem vet en vacker dag kanske man står uppe på Hornsgatan med en gammal Leica på magen och med ett saligt leende på läpparna:).
Svar från Benganbus 2009-11-07 17:39
Å vad gäller att stå på Hornsgatan med ett saligt leende.. ;)
Jag hade i alla fall en varning i bloggen! ;)
Hej Bengt!
Kul med din unplugged-jämförelse!
Hur är det med din mail, är den lika unplugged? ;-)

/Mats
Svar från Benganbus 2009-11-07 21:06
Tack Mats!
/B
Ps.Letar efter en Jupiter-12 i gömmorna! Och kanske en sökare....? :)
"Bengan, du har nog fått många intresserade av de gamla M-modellerna med din blogg...." Jag tror Robin har helt rätt. Mitt intresse att fota analogt har väckts till liv igen, efter många års stiltje. Tyvärr har jag ingen M Leica, får nöja mig med en Yashica Minister 7oo 1:1,7 45mm. Tack Bengan för en intressant och inspirerande blogg.
Svar från Benganbus 2009-11-07 21:12
Tack!
Trevligt att höra! :)
/B
Nu kanske jag är på tunn is här... men jag undrar om inte de gamla Leicafotograferna eller andra från "early days" skulle bli alldeles till sig av de möjligheter som finns i dag med starka ljuskänsliga kameror osv?

Jag fotade analogt i min ungdom (fanns inget annat då) och kan ibland tänka att det vore lite kul att gå in i ett mörkrum igen på skoj, men... så jag njuter av att fota med min digitala kamera och sedan sitta i soffan och "framkalla" bilden och samtidigt kunna prata med mina barn... älskar att kunna (när jag vill) trolla med bilden på enkla och direkta sätt.

Min tanke, fast den kanske är fel, är att när man verkligen bemästrat den digitala tekniken till hög grad och är så trött på alla fantastiska möjligheter... det är då man börjar fundera på dogma och/eller gamla kameror.

Back to basic. Så kan jag förstå det - inte annars.

Men jag har lång väg kvar tills dess - tack och lov! :-)

Vi blir alla lycklig på eget sätt och det är gott.
Svar från Benganbus 2009-11-08 20:04
Jag får väl räkna mig till båda delarna! ;)
Gammal och Leicafotograf! :)
Visst e det fantastiskt!
Å när jag fotar med min Canon G10 mitt i mörka natten, så fixar den så det ser ut som om det är dag...!?
Men det är ju inte dag! ;)
/Bengan
Ingemar Stenmark fick 'Hur-känns-det-frågan' av Janne Svanlund en gång, -Hur känns det att åka med Heidegger och Thöni?
Stenmark replikerade snabbt, -Det går inte att förklara för den som inte begriper.

En liknande musikalisk variant; Den världskände trumpetaren Louis Armstrong fick frågan, -Kan du förklara vad Jazz är? -Bara om du vet vad jazz är, svarade Armstrong.

Så är det nog med tyska (och ryska) manuella mätsökarkameror också, eller vad säger du Bengt?

/H

PS. 2xM2 är lika bra som en M4 och häften så bra som en M8. Det kallar jag geometrisk utveckling, Robin. Och de svarta är alltid bäst att äga oavsett fotoresultat ;) DS.
Svar från Benganbus 2009-11-08 19:49
:)
Det är härliga svar!
Å har man en egen kunskap så är det lättare att ge bra svar! :)
/B

Ps. Å nu när vi e i den nya tiden, så kommer såklart snart Leica M16, dubbelt så bra som Leica M 8...kanske/eller?
Matte va aldrig min starka sida i plugget... :(
Jag tror jag vill ha en Leica M16.4 med den ohörbara slutaren eller en Leica M18 eftersom den bäddar sängen och kokar kaffe också. Svart tack!
/H



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg