Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 460 / Recept för en intressant blogg!! :) Eller hur få många läsare! :)

 

"Early morning in the Universe!"  :)   (Jean Louis Kerouac)


Litet lyxlirare e man nog då man har "konstnärslön!" När jag va i "karriären" liksom, så hann jag nästan aldrig läsa DN ordentligt på morgonen...  Nu er'e litet mer "La Dolce Vita"!  Det e helt Ok! :) 

 

 

 
Det finns en del att läsa i DN...  :)

 

 


Å andra spännande saker berättas det också om!

 

 

 


Fast jag saknar faktiskt dom "äldre" väderkartorna i DN...  ursäkta! Mycket av det vi omges i dag presenteras ju förenklat, säkert i all välmening!? ;)   Å nu tänker jag absolut inte på helautomatiska digitalkameror! ;)

Men på den här väderkartan så ser jag ett lågtryck utanför Irland, sannolikt ganska djupt, som ligger i den "Nordatlantiska lågtrycksbanan"... Men det har legat där flera dagar...   varför?  Tyckar jag saknar ett högtryck som håller emot lågtrycket!? Å inga värden på isobarlinjerna längre... Suck! 

Ok, nu är det så här! Men Norska "SMHI" (på webben) tycker jag fortfarande är bra! Dom har ett litet äldre stuk på sin information, så man fattar orsak å verkan! :)

 

Jag lade ut en fråga i bloggen igår om tips för hur skriva en bra blogg! Har fått svar, intressanta svar! Har också "källforskat" litet, tex undersökningar som gjorts vad gäller bloggande, och har såklart fått några egna funderingar! :)

En slags sammafattning kommer snart om hur man skall skriva en bra och intressant blogg! :)

Men tror i alla fall att de flesta människor har egen kunskap i något intresssant ämne, som hobby eller yrke,
eller kanske lever, har levt ett spännande liv, och det tror jag kan vara en bra berättargrund att stå på.

Att gå in på "okänt vatten" i sitt skrivandet, kan ev också fungera... men kan också vara en stor chansning...
Jag menar, att börja skriva som Strindberg, bara så där... ;)

Och vad skall man skriva om då?  Nå't med nå'n slags "kvalitet" borde det väl vara!?
Å vad är kvalitet då, frågar säkert nå'n...  ;)

Har i alla fall en bok som jag återkommer till då och då, några har säkert läst den, boken handlar om en slags "kvalitet", och vad det kan tänkas vara.


Boken heter "Zen och konsten att sköta en motorcykel" (Och är trots rubriken inte mycket till instruktionsbok för motorcyklar).

Faidros, som e huvudpersonen i boken, söker efter begreppet kvalitet....
Han funderar bla på sammanhanget mellan orden "kvalitet, dygd och Dharma".  Men dygd, säger Faidros, är i vårt moderna västerländska språkbruk nästan helt igenom ett moraliskt ord...
Faidros hittar en sannolik feltolkning av det grekiskt begreppet Arete' (Som vi brukar översätta med dygd).
Arete' betyder egentligen "utomordentlighet"!

Faidros fortsätter: "Areté inrymmer i sig en respekt för livet som helhet eller enhet, och en därmed medföljande motvilja mot specialisering. Det innebär ett slags förakt för kompetensen, effektiviteten, eller rättare sagt, en mycket högre syn på effektiviteten, en kompetens som inte är begränsad till något särkilt fack här i livet utan gäller livet som helhet"

Ett litet sidospår vad gäller att skriva en bra blogg kanske, men boken är i alla fall klart läsvärd! :)

 

Å en fundering, å nu varning! Teknikvarning!

Sökare i kameror va på 1930-talet och ända fram till fram till 1950-talet i stort sett bara ett titthål som satt någonstans på kameran. Å så i bästa fall ett avståndsmätartitthål en liten bit ifrån.
När Contax II kom 1936 så hade man slagit ihop sökare med avståndsmätaren. Den första mätsökarkameran alltså! Men fortfarande utan en bra bildbegränsning i sökaren.
Men det fanns samtidigt sökare som hade en inspeglad bildbegränsande ljusram som extra tillbehör!


Här sitter extrasökaren som har en inspeglad ljusram.
Så man undrar varför inte någon fortsatte funderandet och satte in den här konstruktionen också i mätsökaren? För alla bitar fanns ju på plats! Det va bara att sätta ihop dom! ;) :)

Det dröjde ända tills 1953, då Leica M3 kom, och då kan man nog kalla det för ett paradigm-skifte vad gäller sökare på en mätsökarkamera! Å  M Leica-sökaren håller än!!

Ok, nog om detta!   


Och senare i dag är det som sagt fika på Ellens kl 15.00. Skall först hämta några kopior hos Crimson. Är med på en utällning som startar i helgen.  Vernissage på lördag 16.00. Å ere nå'n som har vägarna förbi Gnesta, välkommen in å titta!


/Bengan

 

Inlagt 2009-10-21 09:01 | Läst 5183 ggr. | Permalink
Har också läst den där boken ett par gånger. Minns mest när han fixar glappet i styret med aluminium från en ölburk och hans kompis BMW-ägaren blir förskräckt över det "oädla" materialet.
Det är nog dags för en omläsning. Bra julaktivitet så man inte hamnar i total koma efter julmaten.
Svar från Benganbus 2009-10-21 11:02
"Vad är ädelt och vad är oädelt?" Så skulle nog Faidros ha sagt! ;)
Kände en gång en kamerareparatör, som satte in en liten bit av en Coca-Cola burk i en Leica...
Men det berättade det bara för mig, inte för ägaren av kameran, och förklarade: "Det här funkar bättre än originaldelen, så har jag gjort på min egen kamera!" :)
/B
Ps. Vad gäller omläsningar, tror det är bra, man upptäcker ofta saker, på gott och ont! ;)
Instämmer i att omläsning behövs. När det gäller högtrycket så ligger väl det österut, utanför bilden. Det sibiriska högtrycket håller antagligen på att bildas inför vintern.
Bloggars innehåll? Generellt sett borde berättelser med bilder vara givet i bloggar på Fotosidan.
/John-Erik
Svar från Benganbus 2009-10-21 11:07
Så känner jag det också...högtrycket ligger väl där någonstans och bildas...som det ofta gör...!?
Men den här otydligheten känns otillfredställande tycker jag. (Och ett illavarslande tidens följdteckan är också frågan man ofta får: "Vad är det Sibiriska högtrycket för något?" ;) :)
/B
Kul att du tar upp Pirsigs bok, min absoluta favorit alla kategorier, jag har läst den 7 eller 8 gånger tror jag. Han har en unik förmåga att skriva om komplicerade saker på ett enkelt sätt, till skillnad från de flesta som vill vara i ropet och gör tvärs om, oavsett foto eller litteratur ;)

Det fina med "Zen och konsten.." är att den även har en mycket bra historia tycker jag, en far tillsammans med sin son på semesterresa genom USA där fadern söker sig själv och sonen söker sin sedan länge genom elchocker förlorade far. Dessutom får man en bra inblick i hur en tänkare fungerar.

Uppföljaren 'Lila' håller dock inte alls samma klass, läsvärd men inte alls lika bra, han borrar där vidare i kvalitetsbegreppet. Men det mesta är redan sagt i "Zen och konsten..." och dessutom bättre och med en intressantare historia.

-affe
Min äldste son jobbar på SMHI men inte får jag bättre väder för det =)

Hur var det på Ellens då?



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg