Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 417 / "Do Androids Dream of Electric Sheep"....?

 

 
Visst är det en skyltdocka..!?

 

Det blir inget om stillbildsfoto idag, men det handlar om film, så det är ju också bilder, och om en nära framtid...
Hoppas det blogginnehållet är Ok på en fotosida..!? ;)

(Jag och Johan Ericson har bloggat om det här tidigare, "Do Androids Dream of Electric Sheep" (filmen Bladerunner) i var sin tidigare blogg..)

I filmen Bladerunner, där manuset är löst baserat på Philip K Dicks roman "Androidens drömmar" (Do Androids Dream of Electric Sheep). Och där Deckard (Harrison Ford) har till uppgift att pensionera några replikanter  (Pensionera = döda)
Handlingen utspelas i Los Angeles år 2019, och människan har lyckats framställa androider, organiska robotar som är nästan omöjliga att skilja från vanliga människor, och som har som vi även känslor om livet, döden och kärleken.....

Ni som inte sett Baderunner, här är en trailer
http://www.youtube.com/watch?v=4lW0F1sccqk

I jakten på dessa replikanter möter Deckard inte bara fara utan även svåra frågor om både sina motståndares och sin egen natur.  För att avgöra om det är en replikant eller människa, gör man en test, där man bla ser om pupillen förstoras vid vissa frågor, man ställer "moralfrågor" och "skrämmande frågor"....
I en liten kort sekvens i filmen får Deckard själv en fråga av Rachael, (som är en replikant) "Har du gjort testet?"

Här är något intressant...
http://www.youtube.com/watch?v=_7o0rvVxU0w


Och här är slutet på Bladerunner..
http://www.youtube.com/watch?v=R72dbbtcuO0&feature=related


Orsak till att jag bloggar om Bladerunner igen är att jag tittade nyss på "Vetenskapmagasinet" i SVT Pay, och ser här "intressanta" saker...
(Ni kan såklart se hela programmet, med det intressanta startar vid 13 minuter... (Så ni kan starta där om ni vill)
Där programmerar man en robot, "Man avlar fram kunskap i roboten"...
http://svtplay.se/t/102818/vetenskapsmagasinet

Det rör sig framåt, kan man säga!  ;)
Kanske mot "Bladerunner"..
Eller varför inte mot "Brave New World"  ;)


"Du sköna nya värld" (engelsk originaltitel: "Brave New World") är en berömd framtidsroman skriven 1932 av Aldous Huxley. Titeln är ett citat från Shakespeares pjäs Stormen.

Boken utspelar sig i en avlägsen framtid, där tideräkningen utgår från Henry Ford. Barnen skapas på mer eller mindre industriell väg och anpassas under fosterstadiet på kemisk väg till sin plats i kastsamhället. Persontyperna Alfa och Beta har till uppgift att sköta de höga och mellanhöga positionerna i samhället, medan Gamma, Delta och Epsilon ska vara arbetare utan förmåga att tänka själva. Denna uppdelning förstärks genom den indoktrinering och propaganda som genomsyrar hela samhället, även medborgarnas sömn.
För att hålla människorna "på plats" tilldelas de dagligen en ranson av den ultimata drogen Soma....


Som sagt, en blogg en liten aning på sidan om stillbildfoto! ;)
Ha en bra dag! ;)

/Bengan

 


"Här är det rent och fint, och inte en massa människor som stökar till och skräpar ner..." ;)

 

Inlagt 2009-08-24 08:48 | Läst 5281 ggr. | Permalink
Tjejen/skyltdockan var underbar. Fönsterspeglingarna förstärker intrycket av "ögonblicksbild" på ett bra sätt, och jag gillar att man inte riktigt får klarhet i om hon är replikant eller inte.
Svar från Benganbus 2009-08-24 11:30
Tack Erik!
Det va litet av tanken,
att man inte riktigt ser vad som..... ;)
/B
Trevliga framtidsperspektiv! Det finns de som menar att utomjordingar går omkring bland oss människor. Ingen kan peka ut dem för de liknar oss på pricken. Hur deras pupiller reagerar vid tilltal vet jag inget om. Det finns t o m de som menar att Jesus var en utomjording.
Intressant är också teorier om att det funnits människor mycket intelligentare än dagens. De ska ha byggt många av de s k underverken på jorden. Bl a pyramiderna i Egypten och Machu Picchu i Peru. Man pekar bl a på att de stora stenblocken är så fantastiskt tillpassade att det inte ens går in ett rakblad mellan. I dag finns ingen känd teknik att med sådan precision hugga ut stora stenblock.
Det finns också teorier om att dessa människor bebodde kontinenter som sedermera utplånades. Berättelser t ex om det försvunna Atlantis har ju funnits länge. Det skulle vara fantastiskt att få uppleva upptäckten av dessa förlorade kontinenter.
Svar från Benganbus 2009-08-24 11:33
Å den här "framtidsutvecklingen" vad gäller replikanter, eller vad vi kommer att kalla den nya "städhjälpen" den går ganska sakta...och smygande...
så de flesta människor kommer nog att tycka det är Ok när det väl ligger i "Pipeline" ;) ;)
B)
Jag träffade Rutger Hauer på flyget till Toronto från Amsterdam för drygt 10 år sen, hade blivit bumpad från turistklass till förstaklass och satt således precis bakom cockpiten i en jumbojet tillsammans med hjärnkirurger och företagsledare. Och så, snett framför mig, Rutger.

Kunde knappt tro att det var sant, denne mästerlige b-skådis vars filmer, både bra och dåliga, jag alla sett under tonåren och självklart var Bladerunner min favorit. Jag ville prata med honom men vågade inte riktigt störa under flighten och tja vad fanken skulle jag säga? Han satt iallafall och läste manus till en film och jag satt och var nervös hela resan över atlanten.

När vi väl hade landat och alla var på väg ut så tog jag iallafall mod till mig och vände mig mot Rutger och sa -Mr Hauer? Han log förvånat men glatt, hade väl kanske inte förväntat sig att träffa på ett nördigt fan just i förstaklass. Han skakade min hand och jäklar vilka stora händer karln har, och jag lyckades väl haspla ur mig någonting om att jag ÄÄÄÄÄLSKADE honom i Bladerunner. Så originellt.

Han tackade vänligt och sen lämnade jag honom i fred och kände mig både väldigt nöjd och mycket vuxen som inte hade överöst honom med en massa frågor, trots att jag egentligen kändes mig som en hysterisk fjortis inombords.

-Shit, liksom, jag har skakat hand med en replikant!

Nörkompisarna var grymt avis när jag kom hem och berättade :-D

Och Bladerunner är fortfarande en av min absoluta favortifilmer.
Svar från Benganbus 2009-08-24 11:29
Intressant och häftig upplevelse Daniel!!
Å bra hanterat! ;)
Bladerunner är intressant OCH bra!! :)
/Bengan
Ja, härom natten så satt jag och tittade på Bladerunner, igen. Den filmen kan man nästan se hur många ggr som helst. Men det är svårt att göra "tidsövertygande" Sci-fi filmer. Jag tycker att 80-talet skiner igenom ganska tydligt, precis som 60-talet skiner igenom i 2001 A Space Odyssey. Samtidigt är det en del av charmen! :)
Svar från Benganbus 2009-08-24 14:35
A Space Odyssey e bra den med!
Här är en scen när Dave skall stänga av Hal (Hal= superdatorn i rymdskeppet. Hal har gjort en del underliga saker den sista tiden...)
http://www.youtube.com/watch?v=ukeHdiszZmE&feature=related
B)
Ja, den är bra. Lång men bra. Tack, men jag behöver inte se klippet. Filmen gick en kväll/natt för ett par veckor sen! :)(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg