Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 399 / Om M Leica och varför...!? Och några varningar för er som funderar på att köpa en M Leica!

 

 

I går, när vi va hos Gert (Svenska Kort på Hornsgatan i Stockholm), så kom det in en man och satte sig litet längre in i butiken och började byta film i sin * svartlackerade Leica M4. Har funderat litet på honom sedan i går, för han verkade inte vara så van med sin M Leica, höll den i knät, litet ostadigt, vevade ut den exponerade filmen, och satte sedan in en ny film. (Som jag sa i gårdagens blogg, så framkallar Gert svartvit film också, mannen lämnade filmen för framkallning hos Gert)

 Kan inte låta bli att fundera över det här, varför köper man en begagnad M Leica när det finns andra kameror i dagens läge, å framför allt mer lättskötta och digitala!?

Men om man nu köper en M Leica, varför köper man  en svartlackerad M4 med Summilux 1,4/35 mm, som tillsammans betingar ett pris runt om 20-30.000:- ??  För det priset så får man minst två begagnade och modernare Leica M6 med optik...
(Det va det här jag funderade jag på, men jag kände inte mannen, och kunde inte ställa den frågan, men vi bytte i alla fall några ord om hans fina utrustning)

Men å andra sidan, hade jag litet pengar över, så vem vet.....  ;)

 


Här är en fin svartlackad Leica M4...  Suck!!  Å med en Leicavit!!!! Å skall man ha en Leicavit på,  då ökar nog priset med 8-10.000:-

 

Ok, då frågar såklart vän av ordning, blir det bättre bilder då om man fotar med en så'n här?

I den moderna fysiken (Kvantmekaniken) har den tvärsäkra fysiken (Newton/Einstein) ersatts av en luddig verklighet, där bara sannolikheter finns kvar, så tror jag det är även här,  att sannolikheten ökar för att ta bättre bilder, om du trivs med din kamera, eller kalla det din "optiska pensel"! :)

Och så kan man ju träffa någon (det brukar hända vart femte år c:a) som känner igen en sliten och svartlackerad M Leica och säger: "Åååå, har du en så'n!!"  :)

 

 


Men det är bra om M Leica inte blir för populistisk och populär, för då kanske man behöver livvakt då man skall gå ut och fota! ;) 

 

 

 


Så det räcker bra med en kromad Leica M4 för mig!! ;) 
"Den bästa M Leican!" sa Räven!  ;)

 

 

Å det finns det mängder av nutidshistoria bakom M Leica!

Orsaken är att kameran är otroligt driftsäker och otroligt slitstark! Man behövde bara ett kamerahus och ett objektiv när man reste på reportagejobb runt jorden. En Dogmakamera alltså! "En kamera, ett objektiv!"  ;)

Tror det va en välkänd amerikansk kamerareparatör som en gång liknande en Leica med en ishockeypuck vad gäller hållbarhet!! :)

 


Å så har man oändliga möjligheter vad gäller optik om du har en M Leica!!!
Även om det finns en del Leica-konformister som alltid måste ha sina "onödigt skarpa" originalobjektiv! ;)
Men jag tror att det är den ungdomliga osäkerheten som spelar in här! ;)

 

 

 


Men det finns orosmoln på Leicahimlen!  Mörka moln!!  Kändisar har upptäckt Leica!!

Och då passar såklart nyhetsmedia på och visar bilder på idolerna med en M Leica i handen!! Sån't är inte alls bra!! Då skall ju alla fansen köpa en M Leica, och det ökar såklart priset på begagnade M Leicor/optik och man måste kanske, som sagt, ändå ha en livvakt till slut!

 


 


Fast vissa idoler, tycker jag i alla fall, kan nog få ha en M Leica!  :)

 

 

Men för att runda av det hela, så vill jag ändå påstå att en M Leica är litet svår att fotografera med, så det är inget för nybörjare! ;)
Den är bökig att ladda, ganska omodern i sitt utseendet, mao otrendig, å dyr, ganska tung minst 800 gram!  :)
(mycket metall) å den håller onödigt länge (så man får tyvärr ingen anledning till att byta kamera)

Så mitt råd är, köp ingen M Leica!! :)

/Bengan

 

*
Vad gäller svarta M Leicor så skiljer man på svartlackerade och svarteloxerade! Den svarteloxerade har en mycket hållbarare yta, även efter många år av flitig användning så märks det knappt något ytslitage. Å de flesta svarteloxerade har ingen mässing under.

Därför vill de flesta "M-aficionados" ha en svartlackad, på mässingschassi, för då börjar mässingen lysa igenom efter några års användande!! :)

 

 

Inlagt 2009-07-31 10:27 | Läst 10132 ggr. | Permalink
Tack för senast!
Såg också att den där koreanen (gissning;) var lite `fipplig´ med kameran. Kanske var han som mig nybliven leicaägare.....trots alla dina varningsord;)

Den där Scarlett hanterar ju M6//7:an med den äran, kollar genom sökaren med two eyes.

/Stephan
Svar från Benganbus   2009-07-31 17:06
Tack detsamma!
Gert ringde idag så jag frågade honom om mannen med den svartlackade M4:an. Jor'å han lämnar in en rulle svartvitt per dag för framkallning...
Lat som jag är,
det sättet lockar mig också! :)

Scarlett passar som Leica-ägare! ;)
/Bengan
Jag trodde inte att det var någon som fotade med svartlackade m-leicor alls nuförtiden. Min fotolärare hade en svartlackad M2, med en svart 35:a summicron (8 element), på den tiden jag gick fotokurs. Men han blev erbjuden så mycket pengar att han var "tvungen" att sälja den! :)
Svar från Benganbus   2009-07-31 21:06
Vi har ju Fabbe som fikar med oss på Ellens,
han har en svartlackerad M2:a där mässingen tittar fram...
Så det är nog ganska vanligt! ;) ;) ;)

Men kan förstå att din fotolärare ville sälja, när man har sett priser på 50-60.000 för fina ex.
/B
Ack ja det är bara att längta och hoppas på att många inser att det är omodernt och retro att hålla på med analoga kameror. "Vad är en bal......"
/John-Erik
Nyligen gjorde vi en sväng till Sigtuna. När vi gick längs Stora Gatan kom ett par i mogen ålder bakifrån och passerade. Förmodligen hade mannen sett någon av mina remmar om halsen och blivit nyfiken, för just som de passerat vänder sig han mot mig och utbrister:
"Kul att se någon med en Rolleiflex (jag hade Babyn om halsen)! Nämen, har du en Leica också!?" Den var i sitt fodral, men vad gör det för den som vet vad han/hon ser.
Han hade själv haft en Leica Standard från 30-talet med en Summar, men inte nu längre. Jag lyfte ur gäng-Leican ur fodralet, så han fick känna på den.
Han hade en Rollei 35 som han inte använde, men hade fått servad för några år sedan. Jag bad honom motionera den ibland.
Hans fru gick före till bokhandeln medan vi stod och pratade en stund. :-)(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg