Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 387 / About Straight Photography.....

 

 

Några ord om Pictorialismen och Straight Photography...
http://www.youtube.com/watch?v=gL6rkKxFcaM

 

 

 

/Bengan 

 

Inlagt 2009-07-06 23:35 | Läst 6004 ggr. | Permalink
Det har producerats en hel del bra grejer om foto senaste åren. Tror att det är en medveten grej så att inte bildtänket ska glömmas bort i det digitala tidevarvet.
http://www.whitehouse.gov/assets/slideshows/896x504/baghdad06_cameras.JPG
Tack Bengt, mycket sevärt!
Och intressant hur allt rör sig i cirklar, mer eller mindre ;-)

"Straight photography", eller "DOGMA" om man så vill, är något som den yngre, helt digitala, generationens fotografer, behöver i sin fotografiska allmänbildning!
/johan e
Tack för klippet! Intressant och sevärt.

/Mats
Inspirerande.
/John-Erik
De som skapar konst genom kameran, och inte behöver joxa till det för mycket i mörkrummet eller datorn, är de största fotokonstnärerna. Det är min fasta övertygelse.
Intressant! Glöm dock inte att begreppet "Straight Photography" som Strand myntade innebar att man fotograferade verkligheten "som den är" och i skarp fokus! Det innebar i många fall storformatskamera (t.ex. Weston) och ganska litet dogmatiska löften ang. val av utrustning...Det var bildresultatet som räknades. Sen är det litet kul att man även tillät sig vända bilden 90 grader vid exempelvis ett foto av skuggspelet från en pinnstol... hmmm då var man ju där igen med litet manipulation! Man ville efterlikna modernisterna bland målarna. Alltså det gamla vanliga, som tyvärr finns kvar även idag: Fotograferna har ofta ett stort mindervärdeskomplex i förhållande till andra kosntnärer. Det tycker jag är värt en särskild undersökning! Nu ska jag till Moderna muséet och få en guidad visning av "Tillbaka till verkligheten".
Svar från Benganbus 2009-07-07 10:49
"Tillbaka till verkligheten"....
Från vad...
Från den "digitaliserade sagovärlden".....!? ;) ;)
Ha en fin dag på Moderna Staffan!
/B
Lite hårddraget kanske, men är det inte lite grand så här?

Skillnaden mellan dagens pictoralister och gårdagens, är väl att förr så ville man inte bli sammanblandade med fotograferna/bildknäpparna. Men idag verkar de som förädlar sina bilder i photoshop och med andra verktyg, att man ska se deras verk som allt igenom fotografiska och att man alls inte ska komma med några "knäppar på näsan" om att det de sysslar med inte har så mycket med fotografi att göra. Förr var pictoralisterna stolta över att inte benämnas med eller sammanblandas med vanliga fotografer. Idag blir de sura för att man vågar kalla det de gör något annat än fotografi.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg