Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 364 / Så varför fortsätta att fotografera i svartvitt när det finns färg?

 

 

Sitter och läser....
Kurt Dejmo skriver i Fotografisk årsbok 1961, "I färgens än så länge kolorerade massa är det svartvita ett livsviktigt andningshål..."
Och Kurt fortsätter, "Kommer det svartvita även i framtiden att ha sitt berättigande?"

Kurt avslutar med: "Jo det svartvita har vissa speciella egenskaper - intensiv skärpa, kärvhet, renhet, klarhet, påträngande strukturverkan och är i sig själv en abstraktion, en koncentrerad och förenklad bild en översättning, inte bara en illusion av verkligheten.  Av det hela framgår att svartvitt och färg har två skilda funktioner. Det är orimligt att begära att det ena skall utesluta det andra. Vi kan helt enkelt inte undvara en så exklusiv form av fotografin som den svartvita."

 

 

Så det kanske är något speciellt med det svartvita?
Är det kanske en egen form inom fotografin?
Och det är därför den svartvita bilden "överlever" trots all färg som finns?

Vad tror ni som fotograferar i svartvitt?  
Är det svartvita en egen liten "konstart" inom fotografin?

 

/Bengan

 


 

 

Inlagt 2009-06-02 21:29 | Läst 6027 ggr. | Permalink
Hallå Bengan! Färg är svårt...tänk dig en suggestiv svartvit bild och tänk den sedan i färg. Inte samma känsla längre. Om vi ska använda färg som ett element i bilden så måste färgen stämma med bildens form och innehåll. Färgen ska förstärka den svartvita bildens innehåll. Och det gör den väldigt sällan. Färgen blir istället en faktor som motverkar den känsla och upplevelse som den svartvita bilden gav. Som sagt...svårt det här med färg...i varje fall om vi ska använda färgen som ytterligare ett element för att bygga upp en bild. Men visst finns det fotografer som behärskar det här med färg...
Svartvit är helt klart en egen form av fotografi om du frågar mig. Däremot inte på något sätt överlägsen färgfotot. Skulle till exempel inte för någon summa byta mitt färgseende mot ett liv i svartvitt och däri ligger kanske någon del av svaret på dina frågor.

Själv tycker jag att jag kan ta mig större `friheter´ med en svartvit bild utan att bryta mot några regler. När jag fotar med färg så vill jag återge tillfället så korrekt som möjligt.Antar att det kan vara alla dior som spökar där;)
Personligen har jag lättare att förmedla en känsla i S/V, färg blir för kallt, realistiskt och ger en "instamatic-känsla" om du förstår vad jag menar?
Och hur får man till svärtan, som vi ser i dina bilder, i en färgbild?
"Black and white is the color of photography" var det nån som sa. Fast jag kommer inte ihåg vem just nu =)
Det svåra med färg, tror jag, är att ta bilder så att färgen inte står i vägen för innehållet i bilden. Som sagt det finns de som kan, men inte jag.
-affe
Jag tror på Affes teori! Färgen tenderar att delvis förta innehållet. Tror att vi är många som inte riktigt klarar den sista länken och få till en komplett färgbild...

Men varför bry sig om det brukar jag tänka?! SV/V duger gott år mig...å jag fotar för mitt nöjesskull! //Hasse
Vojne vojne! I det här gänget vågar man nog inte ta sig ton? Snälla farbröder på ytan, men därunder finns nog skeppslaster av vassa argument maskerade till "erfarenhet".

Måhända har jag fel, jag vill bara säga att jag tycker färger är vackra.

Fast min dotter brukar kontra sådant med: "Du tycker fel!"

Kul att folk trivs med svartvitt i alla fall.

/T

PS
Jag har ett underbart citat som handlar om svart, i boken "Plowing the dark" skriver Richard Powers:

“One of the big two, not a true colour, yet fraternizing with the deepest maroons, hoping to smuggle itself back over hue’s closely guarded border”
"If you took all the girls I knew
When I was single
And brought them all together for one night
I know they'd never match my sweet imagination
And everything looks worse in black and white
Kodachrome
You give us those nice bright colors
You give us the greens of summers
Makes you think all the world's a sunny day, oh yeah!
I got a Nikon camera
I love to take a photograph"
Paul Simon :)
Nu ser vi allting i färg, ögat funkar ju så. Sv/v är väl just nu mer en trend än konstnärligt uttryck. Se'n är det nog så att färg är lite svårare att skapa dramatik än svartvitt.(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg