Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 322 / Once long ago there was almost no SLR cameras worthy of the name....

 

.....and they were quite clumsy! But then things started to happen, Nikon had to look at some German camera designs for a some years, and so came Nikon F!  :)

Det va bla. den här kameran, Praktina, som Nikon säkert hade skruvat isär ett antal gånger! :)
Jag har berättat om Praktinan tidigare, den kom 1952 och va en mycket framåtinriktad kamera!
Med massor av Zeissoptik och tillbehör som utbytbart bakstycke, motor osv, osv.
Men då vi va mitt i det "Kalla Kriget" och allt som kom från Öst va bara skräp eller så talade man inte om det,
så därför missade de flesta den här kameran som låg en sex, sju år före Nikon F.  
.

Å den här va också en förebild för Nikon F, Contax S, som kom 1949.  Det var en nätt kamera, påminner nog i storlek som en Olympus OM-1.  Samma här, "Kalla Kriget" gjorde den här kameran nästan "osynlig", men den kameran med sin prisma är starten på SLR-kameran!






 

Men nu är vi på sen't 1950-tal och tidigt 1960-tal, och Japaneran fick kopiera i lugn och ro, för Västtyska Zeiss höll mest på med smutskastning av Östtyska Zeiss och fattade inte faran från "Fjärran Östern"!


Och om man jämför en Nikon F med en tidigare Nikon, tex en RF-Nikon, så var Nikon F en ganska klumpig konstruktion, men den hade en del fördelar som man kunde marknadföra, och det gjorde man med bravur!
* Ingen sökarparallax, å så kunde man fota nära, tex fota blommor å bin å sån't! :)



 

Här ligger de två Nikon med ganska jämbördiga objektiv, på Nikon S2 sitter ett 1:3,5/35 mm och på Nikon F ett 1:2,8/35 mm. Men storleksmässigt, så är det en viss skillnad!

Nu va det ju fortfarande mycket kopierande från Nikons sida, så optiken på Nikon F är en "slags kopia" av Zeiss Biometar, ett "normalobjektiv" med en negativ lins främst som gjorde att optiken kunde komma ut en bit från huset. (Och optiken på Nikon S2 är ju en Tessar-konstruktion) Och som sagt, visst är Nikon F med sin 35 mm ganska klumpig ännu!


Men efter några år så gick det att "veckla ihop" grejerna bättre i en SLR, tex som Pentax gjorde (se'n dom köpt namnet Pentax av Östtyska Zeiss) och den mest kompakta SLR-kameran va nog Olympus med sin OM-1!? 

Men fortfarande så är det litet "extra skrammel"  i en SLR jämfört med vad det är i en RF!

Och kortbrännviddiga SLR-objektiv blir alltid litet svårare att konstruera bra just för att man inte kan lägga objektivet hur som helst i kameran då spegeln ligger i vägen.

 
/Bengan

 


Men visst e dom här små RF-grejerna väldigt fina!!
Och tysta!
Och nätta! :)
Och är man inte en utpräglad blomfotograf, så funkar en RF mycket bra!  :)

Och den väcker ofta litet uppmärksamhet också! ;)
Och är det ingen kännare som uppmärksammar den lilla RF-kameran, så kan kommentaren ändå bli: "Vilken liten gullig kamera!" :) 
Att bli sedd och bekräftad är viktigt i livet! :)

 

Inlagt 2009-04-14 17:05 | Läst 7281 ggr. | Permalink
Fina metallklumpar allihopa
Svar från Benganbus 2009-04-14 19:05
Mycket fina! :)
Instämmer med föregående kommentar :)
Svar från Benganbus 2009-04-14 19:06
Tack för den trevliga och insiktsfulla kommentaren! :)
Mvh Bengan
Hej Bengt! Just en OM-2 har jag här hemma. Funderar på att skaffa en normal till den, då jag nu endast har en 135mm på. Den är ganksa slank, OM-2'an, men den är bred! Jag har en fuskmätsökarkamera, en Canon med ett fast objektiv på 35mm 2.8. Den är kanon att fota med, och begäret för en riktig mätsökare ökar! Dock är jag nog för lat för en analog, så jag väntar tills de digitala kommer ner i pris.. (år 2020??) Appråpå tyst, Min D90 låter 10ggr mer än min Olympus, som har en jättestor spegel och en underbar sökare! Så inte allting går framåt i utvecklingen! Ha det så fint! //Marcus PS. Kanonblogg du har!
Svar från Benganbus 2009-04-14 19:11
OM-2:an e en liten fin apparat!!!
Å man kan väl säga att en Digitalkompakt är en liten RF på nå't sätt... Tänker på min Canon G10.
Fast visst vore det kul med ett "mera riktigt RF-utseende" a'la Nikon SP på en digital! :)
Och att man kunde använda de äldre Nikon-gluggarna på den. :)
Å tack för bloggbetyget! :)
Mvh Bengan
NIKON F. Jag älskar den kameran. Vilket spegelljud "floff", "smack", "blonk" låter det. Och tyngden och lukten och den konstigt placerade avtryckaren. Allt är fullkommligt fantastiskt på denna kameran sålänge man kör den över 1/60. Finfint som snus säger jag. Petade på pappas nu under påsken, när han såg det sa han bara; "ställ tillbaka den i skåpet och tänk inte på att sno med den hem". Det enda jag han sno med mig hem var nåra fina kameraremmar. Han har haft en fotoaffär därav massa fina ting i skåp.
Svar från Benganbus 2009-04-14 19:24
Nostalgiljud!!! :)
Hela slutarkonstruktionen med avtryck och tidsrattplaceringar var ju direkt taget från Nikon SP. :)
Och....men....en kamera skall väl användas!?!? ;)
Med Tri-X!! :)
Någon gång då och då i alla fall!!
Annars beckar den ihop!! Säg det!! :)
/B
OM1 med 50/1,8 är kompakt och hyfsat fickvänlig. När jag tar den i handen efter D700 med batterigrepp så känns den lätt och smidig.
Så den får hänga med ett tag till.
Dina bloggar om S2 har lett till att jag börja kika på ebay. S2 + 50/1,4 har jag hittat för ca 700 dollar. Lockande...
F och SP utvecklades ju delvis parallellt.
Utvecklingen av SP började -55 och den kom ut -57. F startade under tiden och den kom ju ut -59
F fick praktiskt taget samma hus som SP. Det var i princip bara breddat för att ge plats åt spegelmekanismen. 40% av delarna var gemensamma.
Efter F fick även SP titanslutare.
Svar från Benganbus 2009-04-15 06:48
Ganska dum utveckling av Nikon.... ;)
Dom skulle skippat det här med SLR och den populistiska Nikon F och fortsatt med Nikon SP så det blev fler tillverkade av Nikon SP för då hade det inte varit så höga priser på den idag! :)
B)
Habegär!!!

Blommor... Nä jag är pollenallergiker så dem lämnar jag åt bina! För mig är mätsökare det bästa alternativet... En kamera som tyst och nästan osynligt förevigar omvärlden!

Men lugna ner dig med polerat ögongodis i bloggen nu, jag dregglar snart på tangentbordet! Det finns alltid plats för dessa skapelser på kroken bredvid dörren där de hänger redo för dagens äventyr... Å blir det fullt skruvar man upp fler krokar!

Å blir det ingen FED-affär så hojta till, en FED i fungerande bruksskick står på önskelistan. Inte för att jag behöver en...utan för att jag VILL ha en! Brukar ha koll på ebay, de finns i mängd och till rimligt salupris, men lite koll på skicket skadar inte för det sticker ändå prismässigt iväg med frakt osv... Dessutom är det min erfarenhet att bara fotografer tolkar bruksskick som just bruksskick med repor och märken men utan förtorkade ridåhalvor och krassliga urverk!

//Hasse
Praktina var en dyr konstruktion. Ett antal år sålde den bra i USA - den var ju ljusår före all konkurrens. Sedan började statusen för östtyska kameror sjunka av politiska skäl, och man fick svårt att ta ut vad kameran måste kosta. Då lade man helt sonika ner den. Hursomhelst, en av 1950-talets allra bästa konstruktioner, ur alla aspekter.

Peter H.
Svar från Benganbus 2009-04-17 17:36
Hej Peter!
Får väl hänga på en kommentar till din kommentar!
Alltså, för dom som inte redan vet det, så e Peter Hennig min magister i vad gäller Zeiss, Kiev, Praktina samt en del annat fotografiskt.
Det är därför jag skriver litet försiktigt om dessa saker, då jag vet att Peter läser min blogg! ;)



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg