Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 306 / "Mannen som förväxlade sin hustru med en hatt"

 

Idag fredag och jag läser DN,första delen/Insidan, och där: "Musik påverkar mer än vi kan förklara!"  Och läser vidare: Tony Cicoria var 42 år när han träffades av blixten. Han överlevde - mirakulöst, som det brukar heta - efter en näradöden-upplevelse. Men först därefter började det verkliga miraklet.
Berättelsen om Tony inleder boken "Musicophilia" av den kände neurologen Oliver Sacks. Tony var tidigare nästan helt ointresserad av musik, nu fick han ett nästan tvångsmässigt behov av pianomusik, började spela Chopin...

Och Beethoven, när han blev döv, kunde fortsätta att komponera för han "hörde" musiken i sitt huvud...

Sacks citerar Darwin som beskrev musikalitet som mystisk- "eftersom varken glädje i eller förmågan att skapa musikaliska noter är till minsta nytta för människan"

Skrev en blogg för nå't år sedan om musik, och varför musiken finns, och att den ofta berör oss mycket...
Och när i människans utveckling började vi uppfatta musik?

Den här frågan ställde även Ingemar Bergman i sitt Sommarprogram också, "Varför finns musik??"

Bra fråga....bland många andra..  :)


Och tänker på boken om hjärnan, en bok jag läser, och kapitlet: "Hjärnan och medvetandet".
"Det är ännu märkvärdigare att vi kan ha liknande upplevelser helt inom oss själva. 
...att vi kan ha tankar inte bara om yttervärlden, utan också om våra egna tankar...

Och kommer även att tänka på fysiken...
I början på 1900-talet trodde de flesta fysiker att allt nästan va löst!  Det va väl bara två mörka moln vid horisonten kvar, tror det ena handlade om svartkroppsstrålning och det andra om ljusfarten.
Se'n kom Einstein och förstörde det hela och kopplade ihop rummet med tiden, och se'n kom kvantmekaniken och gjorde slut på sunda förnuftet, och se'n visade det sig att ett slumpartat symmetribrott kunde skapa ett helt universum, och nu kanske vi lämnar de punktformade beståndsdelarna i materien och går till små trådar/strängar i stället och då kanske i elva rumsdimensioner...

Så gåtorna verkar bara bli fler och fler ju större "kunskap" vi får om den värld vi lever i?  :) 


Artikeln om musik finns i dagens DN. (Artikeln handlar om Oliver Sacks författarskap. Oliver Sacks är född 1933 och professor i neurologi och har även skrivit boken "Mannen som förväxlade sin hustru med en hatt" som handlar om egendomliga varseblivningsproblem)

 

 

För övrigt så håller jag på att fota svartvitt med min Canon G10....
Få se vart det kan leda..? :)

 


Hornsgatan i onsdags...

 

/Bengan

 

Ps.
Lyssnade nyss på det musikstycke som berör Oliver Sacks mest, Bachs H-Moll mässa.
http://www.youtube.com/watch?v=UbHjdgEiMO0&feature=related

 

 

 

Inlagt 2009-03-20 11:50 | Läst 6675 ggr. | Permalink
Det går alldeles utmärkt att fotografera i svartvitt med en liten kompakt. När man kommer hem så pluggar man i kameran i datorn, vrider lite på musen för att få in filmen i"dosan", öppnar flaskan med D76 för att få den rätta framkallningskänslan ... Du förstår nog ;-)
Svar från Benganbus 2009-03-20 12:03
Tack för bra tips Anders! :) :)
/Bengan
Fysiken är oberäknelig. Man tror att man förstår den och vips är frågorna fler än svaren igen. En vacker dag hittar nog vetenskapsmännen Gud också. Men det talar dom nog inte om för oss andra =)
Skönt att Darwin hade fel om nånting. Han var nog en riktig torris. Eller helt ointresserad av musik.
Svar från Benganbus 2009-03-20 12:47
Visst är det spännande! Men inte för det "sunda förnuftet!" ;)
Gud ja, undrar om han (eller hon) inte redan har tröttnat på oss!?
Fast Darwin va väl litet på spåret..? ;)
Han sökte ju orsak och verkan...
Hur som helst,
en stor gåta är hela härligheten! :)
/Bengan
Jag har gatufotopimpat min lx3:a (konkurenten till din canon) för hård användning nu. Nu funkar den att plåta med. I detta utförande blir den en riktigt användarvänlig kamera.

Inköpslista:
Panasonic lx3
Skinnväska (använder bara "underskyddet")
Ricoh sökare (21/28 mm sökare)
Filterröret + uv filter som skydd
Lite gaffa över fula märken

Folk har ju gnällt på att det inte är något inbyggt linsskydd på min kamera i motsats till din. Men visst är väl linsskydd för "fegisar"? Det blir ju inga bilder tagna med linsskyddet på.
Jag som inte är så bra på teknik har också äntligen hittat hur man gör egna inställningar i svartvitt läge och vips så har jag också tri-x i kameran (hade bekymmer med för mycket kontrast förr). Ett råd från mig till dig bara Bengan. Börja alldrig använda raw. Det är ju skittråkigt att sitta och konvertera hit och dit mellan massa skumma format. Gör som mig och hitta en perfekt inställning direkt i kameran och kör sedan bara in bilderna och om du har lika tur som mej behöver du knappt röra några konstiga reglage i bökiga bildbehandlingsprogram. Jag kopierar bara bilderna direkt från minneskortet till två olika hårddiskar och döper mapparna på ett bra sätt. Det här förloppet tar ca två minuter att göra för mig. Sedan väljer jag kanske en bild i veckan som jag bara förminskar i förhandsgranskaren (se mac) och skickar till det eminenta dogmasällskapet. Oj det blev det längsta teknikinlägget jag postat här på fotosidan.

Ha en trevlig fotohelg /Jonas
Svar från Benganbus 2009-03-20 13:09
Tack för bra information! :)
Och jag känner stöd i ditt "Jag som inte är så bra på teknik"! Dom orden stämmer bra på mig också! :)
Är till och från omgiven av "trevliga tekniska rådgivare" som hela tiden säger:"klart du måste fota i raw!!!"
Motljusskydd?? Var har man det?? ;)

Tack för tips Jonas! :)
Ha en trevlig fotohelg du med!!
/Bengan
Visst är det intressant med musiken.
Jag brukar fascineras av hur människor uppfattar musik, och då var det intressant att läsas om amusi! Tänk att det finns människor som uppfattar musik som att tappa kastruller i golvet.

Jag brukar också tänka på att luktminnet är ett lika fantastiskt starkt minne som musikminnet. Jag bytte t.ex. till ett nytt rakskum häromveckan och direkt jag kände lukten av det fick jag tillbaks en känsla jag inte haft på flera år, när jag alltså använde samma typ av rakskum senast! :)

Angående filmen Awakenings, har du sett den? Mycket fin film.
Svar från Benganbus 2009-03-20 17:32
Spännande och intressant det här med musik! Tänker på Peter Nilsson, svensk författare, han såg länken mellan den första Brandenburgkonserten av Bach och sandens sätt att hopas i timglaset. Både konserten och sanden är fysikaliskt sett ett "skärt brus", ett sk flickerbrus. Betraktade på naturvetenskaplig distans beter sig tonerna hos Bach på samma sätt....

Och undrar om amusi är ett rudimentär egenskap som vi alla kanske hade innan...?
En egenskap som vi alla har haft?
Det här med luktminnet, det är också spännande, det läser jag också om i "Hjärnboken" och hur "gamla" minnen kan väckas upp ur en slags "dvala"! :)
Awakenings har jag inte sett, men kollade nyss på den via en trailer....
Förstår vad du menar,
skall försöka se den..
/Bengan
Jonas skrev:
"Ett råd från mig till dig bara Bengan. Börja alldrig använda raw. Det är ju skittråkigt att sitta och konvertera hit och dit mellan massa skumma format. Gör som mig och hitta en perfekt inställning direkt i kameran och kör sedan bara in bilderna och om du har lika tur som mej behöver du knappt röra några konstiga reglage i bökiga bildbehandlingsprogram".
Kan inte hålla med riktigt om detta. Om vi tar Bengans bild ovan som exempel så skulle han kunnat hämta upp 2 stegs information i skuggorna om han tagit bilden i raw i stället.
Men som sagt, livet är fullt av olika val...
/Bernt
Svar från Benganbus 2009-03-20 17:13
Bernt, lätt för dig att säga, du e ju proffs!
Jag har Adobe Photoshop Elements 2.0
och gillar som bäst att bara gå och trycka på kameraavtryckaren! :)
Därför har jag också 20 rullar oframkallad Tri-X i kylen.. :)
Men förstår att man skulle kunna krama ur mer info ur bilderna....för den som kan!
/Bengan

Ps. Förresten han Micke Berg, han kör inte RAW vad jag vet!?? Gör du det Micke? :)
Hej Bengan,,,det är inget fel på raw,,men jag har gjort mina jämförelser o tycker jag når samma resultat,,,kreatören har rätt om din bild,,det går att plocka ur mycket mer ur den, men det har ju inget med raw att göra,,,jag hade lättat svärtan lité o lagt på lite runt bilden, så den höll ihop lite bättre i det ljusa, men sånt är bagateller,,folk som kör färg, behöver ändra färgbalans osv har säkert bättre använding av raw,,,sedan ser jag att du kör svartvitt i kameran direkt,,,jag tycker du ska gå tillbaka till att göra om till sv i ps,, eller så drar du ner kontrasten ett snäpp till i kameran så du får med max infp i gråskalan o svärtan, o sedan drar upp kontrasten i ps,,,det var allt,,,jo, sedan kör jag ut 70/100 cms bilder frånb min kompakt o det håller skitbra.
Svar från Benganbus 2009-03-23 15:06
Ok Micke!
Läser och lär!
Tack! :)
/Bengan



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg