Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 293 / Homo Documentus

 

Homo Documentus, en Essä av Maria Lantz. (Lektor vid Konsthögskolan och fotokritiker i DN)  i dagens DN 4:e mars 2009 (Kulturen) .

"Varje dag läggs hundratusentals amatörfotografier ut på internetsajten Flickr. Varför skapa bilder av solnedgångar och utsikter som inte tycks ha något syfte, varken kommersiellt eller dokumentärt?"

 


Toscana Italien 1990

 

Maria Lantz fortsätter: "Under en arbetsresa i Indien helt nyligen fascinerades jag med vilken besatthet vi människor fotograferar. Kamerorna knäppte från morgon till kväll, framför allt under förflyttning mellan olika platser. Vad handlar detta dokumenterande om?"

"Genom att fotografera bekräftas närvaron i världen på ett sätt där bilden kanske är det slutgiltiga målet som visar att man uppfattat rätt, att man finns till, att man duger."

"Kommentarer i Flickr brukar vara av typen: Åh vad fint! Fantastiskt ljus! Vilket uttryck!"

Några rader ur en intressant essä, om Homo Documentus, i dagens DN.

/Bengan

 


Cykelväg bredvid Göta Kanal

 

 


Falsterbo 1995

 

 


Cykel på Öland 1995

 

Inlagt 2009-03-04 07:28 | Läst 4533 ggr. | Permalink
Såhär tänker jag när jag läser det:

Kanske för att våra minnen inte visar bilden så grafiskt. När vi blandar en ren bild med ett minne uppstår en känsla, någon form av symbios mellan det minnet ser och det som är avbildat. Det kanske vi vill ha, kanske är det receptet på den känslan man hade när man upplevde det.

Kanske för att vi vill visa vad vi varit med om?
Har det verkligen hänt om upplevelsen inte delas med någon? Som Alexander Supertramp skrev i bussen precis innan han dog: "Happiness is only real when shared."

VH
Richard
Hann inte läsa artikeln i morse, men skall nog ta den i kväll.
Fru Lantz moralpanik kommer sig av en inbiten mål-medelrationalitet som inte erkänner verksamheten/fotogaferandet som ett mål-i-sig.
/H
Läste oxå artikeln och känner igen mig som "knäppare" på semesterresor. Det har jag haft stor glädje av. Kunna gå tillbaka 20 år och minnas hur det var, T.o.m känna dofter. Våra döttrar har oxå haft/har stor glädje av se hur det var deras första levnadsår.
Lantz har ju en poäng i bekräftelse som vi alla behöver. Bra om det går att hitta den genom fotograferandet.
Här ska knäppas vilt och oseriöst även fortsättningsvis i bekräftelsens anda och för att det är så himla kul
Tja Bengan, visst är den sista bilden spegelvänd? medvetet?
Har bara sett dreven på vänstra sidan på bmx annars.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg