Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 288 / Brist på inspiration? Fotoresultaten uteblir? Kanske är du övertränad? Varför inte byta miljö ett tag?

 

Ibland kommer man in i det där ni vet, "Det är inget kul att fota", eller "Jag hittar inga motiv!"

Och vad gör man då? Man kanske funderar på att helt lägga av att fota, eller så fotar man mycket mindre....

Kan man få andra infallsvinklar ett tag, så tror jag att mycket är vunnet. (Sedan kan såklart årstiden gör att vissa saker känns rätt sega just nu).
Jag har haft en liten "vilofas" någon månad nu i mitt fotograferande, och det känns mycket bra, så nu börjar jag känna mig laddad igen!!

Och vad har jag gjort under vilofasen?  Har bloggat litet extra, läst mera, (just nu om hjärnan), flugit RC Helikopter, åkt långfärdsskridsko, frisk luft e bra! :) Lagat pelletsmaskinen ;) Gått på teater, träffat mycket folk, (träffa människor är nog det viktigaste i tillvaron...!)  men har såklart haft kameran med mig, men det har inte blivit dom där "allvarliga fotoprojekten" utan litet mera "fota på kul!".
 
Jag tror man ibland måste släppa den där allvarliga, seriösa, ständigt målinriktade verksamheten, (läs här fotografering), och slappna av litet! ;)
Annars kan man gå in i väggen även här! ;)

Och jag har nu hittat ett av mina sista projekt i min "vilofas", kallar den: "Operation tömning!" :)

Kollande i skåpet i veckan och hittade tre kameror som det va film i!! 
Det är en tio till femton exponeringar gjorda i var kamera!  Inga kommentarer tack, men nu är det så!  :)

En Nikon F, en Kiev och en FED. Och vad det finns för bilder i dom, det har jag ingen aningom!
Men vad det är för film, det vet jag i alla fall! ;) 

Och nu skall jag "tömma kamerorna!"  Och mest spännande blir nog att tömma FED. har ingen aning hur länge filmen har suttit i FED!  (Och med att "tömma" så menar jag att fota slut rullarna!)


Här e FED som är en kopia på Leica II. En billig och kul kamera att ha! Och slitstark!!!
Och med en så'n här FED, så får du allt visa vad du kan inom foto, både vad gäller att ladda kameran och att fota! ;)

 

Och som sagt, jag tror en positiv och aktiv vila, då man gör en del andra saker är bra då man känner sig litet "ur slag!" :)

Så snart börjar jag fota "på riktigt" igen!  ;)

/Bengan

 

Ps.
Och var inte oroliga alla Leica M-Aficionados, slutdokument om den bästa M Leican kommer!

Här nedan kommer några olikheter mellan olika modeller vad gäller filmladdningen.


Att ladda en M2 och M3 betyder att ta ut en spole, den till höger, sätta fast filmändan i den, samt trycka ned spole och kasett i kameran och stänga igen...

 


I M4 och senare modeller, så är det "bara" att "trycka ned" kassett och filmända och stänga igen.
Syns bra på "bilden" hur det går till.

En av de skillnader som kan tänkas ha betydelse...?

 

 

Inlagt 2009-03-01 15:33 | Läst 4257 ggr. | Permalink
Intressanta funderingar om vila från foto... Tror du har helt rätt! Ibland behöver batterierna laddas om...

Sitter just nu och scannar negativ efter en avliden fotoentusiast i byn, det är en sorts avkoppling för mig! Mycket intressant att se vad han gjorde. Rullen jag nu sköljt om och torkat daterar jag till tidigt 70:tal utifrån bilarna.

Det är intressant, avkopplande och lärorikt! Förbaskat bra bilder verkar han ha åstadkommit utan megapixel-digitala-skötasigsjälvmaskiner också...märkligt va??;-)

//Hasse
Tror som du Bengt. Då inspirationen tryter så är det bra att ta en paus. Och jag tror att det gäller mycket i livet. Att ta ett break, byta fokus/aktiviteter. Sedan finns det såklart "förpliktelser" som skall göras och det är väl okej. Men allt annat.

Du skriver att du snart skall börja "plåta på riktigt" igen. Har själv spenderat en vecka i alperna och "plåtat på låtsas" ;-) med min kompakt då. Men kan ändå bli lite glad över kvaliteten. Trots att jag bara plåtade "på låtsas". :-) Tänkte blogga upp lite "låtsasbilder".

Men sedan börjar jag nog också att plåta på riktigt igen. Och jag skall också försöka få till tid att besöka "Elsas".... :-) Har verkligen försökt men.... Nästan lika "segt" som "bästa M-Leican"... ;-)

Trevlig avslutning på helgen! /Peter-L
Pauser är bra för själen och intresset. Jag tar det också lite lugnare just nu. Med avtryckarfingret alltså...
Vilken fin FED! Själv har jag en Zorki-1 från cirka 1950 (den tidiga modellen med tre skruvar bak).

Jag använder den dock aldrig eftersom den är helt omöjlig att ladda - det är för trångt i utrymmet där kassetten ska ned. Det går att pressa ned en bulkfilmskassett i plast, men jag vet inte om jag vill göra det eftersom det inte är helt lätt att få ut den i ett stycke efteråt..

Synd, för den ser snygg ut annars. Eller så är det jag som inte har grepp om tekniken bara ;)
Hjärtskärande att påminnas om hur det var att ladda M4, hade en M4-P för tjugo år sen, sålde den (dumt gjort...) efter några år.

Nu har jag en Leica III från 30-talet (används tyvärr aldrig; digital rules...), den är laddningstekniskt ännu värre än M2an; man får om man har lite otur skruva av objektivet och öppna slutaren på "Z" och sen den vägen pilla på filmen så den slinker på plats.

Kul blogg, en av Fotosidans bästa.
Fotovila, ja, det har man nog haft emellanåt. Framförallt den långa på en massa år innan jag började med digital fotografering.Men nu är jag nog snart igång med fotandet med min gamla Certix...
Fattas bara att hitta någon med mörkrum.. ;-)

/Jenny
Jag har faktiskt skaffat en annan variant av upptagningsspole till min M2. Gör den mycket lättare att ladda. På den skjuter man in filmänden ovanifrån. Hittade den hos en fotohandlare, i en fyndlåda, för länge sedan.
Tack för trevlig läsning!
Jag blev inspirerad och gick in på tradera. Och gissa vad. Det första jag såg var min första kamera zorki 4 och jag fick den för 435kr ink normaloptiken. Så nu kan jag inte vänta på att ladda med tri-x som förr. Jag har redan varit ner i förrådet och hämtat dosan:) Vilken söndag!



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg