Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 268 / Några ord om en Nikon F från Nairobi och att man skall använda sina samlarkameror! :)

 

 

Passar på att skriva av mig nu när jag har tid! Jag menar när kylan hindrar bra gatufoto! ;) Å då några ord till om Nikon F som jag skrev om i förra bloggen!

Jag är ju en mätsökarkamerafreak! Å jag gillar M Leica!! Men kan inte låta bli att imponeras av andra bra kameror, som tex Nikon F!  Kameran kom i exakt rätt tid 1959 och har visat sig vara mycket slistark! Visst kan man säga att kameran kan kännas litet glapp här och var efter ett antal år av användning, Nikongluggarna likaså, men grejerna funkar ofta fortfarande!! Och det är det viktiga när det gäller yrkesfoto och en yrkeskamera!

Jag köpte min första Nikon F ganska sent, för en åtta år sedan, och fotade såklart litet med den. Men den va nästan i nyskick, så den gick på LP-auktion.
Å se'n dröjde det inte länge förrän jag började sakna en Nikon F... ;)

Ok, kalla mig prylnisse! Men jag tycker det är kul att plåta även med äldre kameror, jag kanske kan kallas samlare på något sätt, men ofta bleknar de "riktiga" samlarna när jag berättar att jag använder grejerna! :)

Och ofta under "uppladdningsperioder", som nu,  då inspirationen inte är på topp och/eller kyla får pekfingret att stelna, så kan man fota litet med nå'n äldre kamera och det känns kul och utmanande och mycket avkopplande! ;)

Så för några år sedan fick jag åter tag på en Nikon F, tillverkad 1960, med normaloptik. Kameran va köpt i Nairobi, och jag blev den andre ägaren av kameran och bara det gör kameran mer spännande. Och för en mycket rimlig penning så fick jag köpa kameran.

Så nu har jag en Nikon F igen! Och en av mina "lekkamrater", Lasse, som va med på sista Puck-fikat har hjälpt mig att få tag på optik som har samma årgång, en vidvinkel 1:2,8/3,5 cm och den kortare telen på 1:2,5/10,5 cm! Det känns roligare/riktigare att optik med "rätt" årgång på kameran! :) Enda nackdelen är väl att då det här va en kamera som inte är såld i Europa, så står det bara Feet på avståndet på normaloptiken, å då måste jag ju ha det på dom andra gluggarna också, men å andra sidan, då blir gluggarna mer ovanliga! :)

Så nu har jag fotat litet med Nikon F, och kameran fungerar utmärkt, även Photomicen! Det är den här tidiga Photomicen som läser av ljuset framåt, och inte på mattskivan som det blev senare!

Så med facit i hand, mycket bra jobbat Nikon!!!

Kanske ett litet tips då inspiration tryter eller kylan känns svår ;)
att fotografera litet mindre allvarligt ett litet tag, och varför inte med en litet äldre analog kamera!?

Å de va allt för idag!
Mvh från Bengan
å nattinatti!

 

Ps. Har skrivit om den här Nikon F tidigare, men alla har nog inte läst den bloggen, så det här får blir en repris! :)

 

Inlagt 2009-02-01 21:51 | Läst 5824 ggr. | Permalink
Samlarna må blekna hur mycket dom vill! En kamera vill och ska användas. Både den och omvärlden blir gladare då =) Och minnena fler...
Jag har en fin gammal Voigtlander Vitessa som jag plåtar en rulle med när jag har tråkigt. Om du känner till den kameran så vet du väl att det är den ultimata kompaktkameran. Fin som snus. Ärvd av farsan.
Svar från Benganbus 2009-02-02 07:27
Vitessan är fin!!! Välbyggd, klurig och fin!
Å du tar väl bilder med den ibland? :)
/B
Oj jag glömde. Angående slr så älskar jag min Rollie sl35 (blanda inte ihop med mätsökaren med samma beteckning). Den måste jag tyvärr skruva lite i nu innan jag kan förgylla en kall och mulen dag i Umeå.
Hmmmmmm kanske dags att damma av min gamla F2:a.... Se om den funkar. Sa du inspiration??? ;-)
Svar från Benganbus 2009-02-02 07:29
Va!! Är den dammig!!?? :( ;)
F2 är också en sån där evighetsmaskin, inte så konstigt att yrkesfografer gillade den!
/B
Har precis framkallat filmen i lådkameran med bl a bilden från Puck.
Tyvärr var 4 sek i underkant, så den blev lite tunn, men jag skall försöka göra något av den när jag skannat imorgon.

Får vi se några bilder från din F?
Svar från Benganbus 2009-02-02 07:31
Ut på sta'n med stativ! Det kan bli bilder som från fotografins barndom! Dom som står stilla av nå'n anledning, dom kommer med på bilden! :)
/B
Jag är ju ingen samlare som du, men jag har sparat några av mina "verktyg" genom åren. Mest av nostalgiska själ kanske, min gamla F som jag skaffade när jag gick på Fotoskolan tex.
Varje gång jag tar den i min hand så reser jag direkt så där en fyrtio år tillbaka i tiden...
/Bernt
Svar från Benganbus 2009-02-02 07:34
Det låter som om det är dags för en promenad i Vasastan med din gamla polare igen!
"Va var'e vi va nu?" :)
B)
Du har helt rätt i att gamla kameror och objektiv ska användas och inte samla damm i någon hylla! Jag tappade nyligen en mycket ovanlig och f.d. fin Carl Zeiss T* optik i backen när jag skulle fånga en ramlande dotter... Som tur är finns det försäkringar! Men en och annan samlare skulle säkert gråta blod över förlusten, själv är jag tacksam över att dottern klarade sig helt utan blessyrer!
//Chasid
Nikon F....hmmmm ett namn som fastnar! Och hur mycket mätsökarfreak man än är så finns det saker en SLR gör bättre. Särskilt då man fotar yrkesmässigt.

Har fortfarnade min första nya kamera kvar, en sentida släkting - F 3HP! Den kommer fram då jag inte litar på andra kameror pga väder o dyl... (Hoppas ingen samlare läser detta!?) En till evighetsmaskin från Nikon!

Å visst ska de användas, man får tänka lite annorlunda och försöka utnyttja kamerans fördelar istället för att svära över nackdelarna. Sen, ja sen är det bara att slappna av och fota för nöjesskull!

//Hasse
Svar från Benganbus 2009-02-02 11:57
Samlare ser och hör allt!! ;)
Även jag har en Nikon F3HP (med motor)
Nikon F3 va 1980-talets yrkeskamera, och håller helt med dig, den bara fungerar!!
B)



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg