Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 231 / Nattbilder med Canon G10 och underligheter...


Va tvungen att ta några "nattbilder" på fri hand med Canon G10...  :)
Funkar väl bra tycker jag, trots litet vind som gjorde att jag inte kunde stå riktigt stilla..

 

 

Men, se'n måste jag nog ha litet funderingshjälp!!

Ställde mig med ryggen mot väggen i hallen, med några olika kameror med olika optik för att se hur mycket av spegeln jag fick med.

Så här blev det med Canon G10.

Med 28 mm på M Leica, så låg bildramen på M Leican alldeles innanför den yttre kanten på spegels träram...
Man kan väl säga att spegelramen ändå kommit med på en bild...

Och med 24 mm på en Nikon F4 så fick jag med samma bildutsnitt som med Canon G10!!

Mao, en bit av tapeten utanför spegelramen kom med då jag kollade i sökaren på min F4,
ungefär lika mycket som med Canon G10 med sina 28 mm...

Hur tolkar man detta??
Er'e nå'n som har en idé?

 

Inlagt 2008-11-15 23:04 | Läst 4033 ggr. | Permalink
Kan det vara så enkelt att Canonen har 4:3 format till skillnad från småbildens 3:2? Eftersom man utgår från diagonalerna när man jämför brännvidder kanske det är detta som spökar?
-affe
Svar från Benganbus 2008-11-16 09:13
Ingenting är enkelt för mig just nu...! ;)
Måste kanske grotta i instruktionen...
Ingenting är vad det ser ut att vara...

Har själv jämfört brännvidder till fördömelse, bla 28mm på Leica M8, Canon 5D, Nikon D200, Ricoh GR-DII och Sigma DP1 - och inget stämde. Tex så blev 28:an på M8:an betydligt vidvinkligare än vad 1.33 crop medger, Ricoh:n är vidvinkligare än Sigman osv, osv....

Men vad jag tydligt kan konstatera är förekomsten av distorsion i din Canon-glugg, såvida inte din spegel verkligen har den formen ;-)

Men å andra sidan - G10:an är sjukt mycket kamera för pengarna, och den har ju ett zoom ;-)

Vad har du för format inställt på Canonen, 4:3 eller 3:2? Och alla objektiv "zoomar" vid fokusering, vet inte hur mycket det påverkar vidvinklar, ev kan ju Nikons 24:a närma sig 28:a vid närgränsen, kolla utsnittet även vid oändligt...

Mvh
Johan E
Svar från Benganbus 2008-11-16 09:18
"Ingenting är vad det ser ut att vara"...
Kvantmekaniska mätproblemet...!? ;)

Ok, skall kolla utsnittet vid oändligt!

Hur som helst, Canon G10 verkar ha en vidvinkel vidare än 28 mm,
kameran ger mycket bra skärpa, och har även en liten inbyggd optiskt hjälpsökare,
det är en mycket bra början! :)
/B
Vore intressant och se hur mycket du fick med i sökaren på din Canon. Antagligen lite mindre än vad bilden visar, eller hur?

Och sen kan du inte räkna med att 28mm ramen i en Leica stämmer med vad som är det riktiga 28mm utsnittet. F4 borde ge en korrektare fingervisningen, med tanke på att Nikons proffskameror brukar visa 100% av vad du får med på bilden!
Bengt! Det framgår inte riktigt (jag läser kanske slarvigt) om du använder den optiska sökaren eller skärmsökaren... Men som det ser ut på bilden (och som jag känner dig...) är det den optiska du använder och den visar nog litet mindre än vad som kommer med på bilden. Så brukar det ju vara, så inte tillverkarna får för mycket problem med klagomål från dom som missat nåt! Men på bättre proffskameror (spegelreflex) visar oftast sökaren tämligen exakt 100 %. Men det är dyrt! Det kräver ju en hel del precision om det ska bli exakt 100 %. En Leica-ram tror jag inte platsar här när det gäller sökaren! Och vid avståndsinställning varierar bildvinkeln men inte sökarens bildvinkel. Hörde förresten att den nya Canon 5D MkII har tämligen exakt 100% visning. Det har inte den gamla. Men som sagt: Puristernas avståndstagande för skärmsökare kanske ska tänkas igenom en gång till: Dels visar den sannolikt exkat vad som kommer med på bilden, dels är det många gånger lättare att komponera en bild på en bra skärmsökare. Jag stabiliserar också gärna kameran med nackremmen sträckt och ser då skärmsökaren perfekt i läs-zonen på mina glasögon! Töntigt? Kanske i gatufoto, men det finns ju många sköna konster inom fotot! "Live View" har nog kommit för att stanna.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg