Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6842 // Äldre objektiv på en digital M Leica! Och så Tårtan nu på onsdag!

Det mekaniska system som används i de digitala M Leicakamerorna bör kräva en noggrann kalibrering mot objektivet man skall använda för att säkerställa att skärpan som man ställer in via sökaren ligger exakt på sensorn! Detta borde vara nödvändigt eftersom digitala sensorer inte har samma toleransnivåer som film när det gäller små fokuseringsfel! Har jag fattat det hela rätt?
Så att ha flera äldre objektiv för att användas på en digital M Leica kräver att varje objektiv kalibreras mot den digitala M-kameran som skall användas? (Speciellt om man skall fota på nära håll med full öppning) Är jag på rätt spår?
Och då man använder ett mekaniskt system, med en rulltrissa på en kam på objektivet, som mekanisk förs in i kameran, så kan det även bli glapp efter ett tags användande, och då måste hus och objektiv in för justering?

Vad annat, så är det sista fotofikat på Tårtan före jul nu på onsdag! Från 15.00 c:a! Gata Horns 32! Väl mött!

/Bengan

Inlagt 2024-12-02 18:56 | Läst 397 ggr. | Permalink
Jag skrev i en blogg från Oktober i år: "Jag har sålt alla mina gamla kameror" att jag inte hade några som helst problem att fokusera med mätsökaren på min M9 (köpt 2012).. peppar peppar ta i trä som man säger... och då var det ändå ett objektiv 50/1.1 taget på nära håll på ett Gunnebostaket. Förresten kommer man inte närmare än 0.7 meter med mätsökaren.

Sedan dess har jag köpt ett (kinesiskt) 50/0.95 och inte heller där har jag svårt att fokusera på närmaste avstånd. Finns bilder i min senaste blogg. Det följde faktiskt med en liten skruvmejsel och instruktion för att korrigera objektivet mot mätsökaren, men det behövde jag inte använda.

Min M2:a hade jag i 50 år och märkte aldrig att mätsökaren på något sätt hade förändrats. Tvärtom satt skärpan spikad även med 90mm-objektiv oftast. Gjorde den inte det berodde det nog på mig.
/Tomas
Svar från Benganbus 2024-12-02 22:54
Det är nog inte så dumt att själv kunna korrigera ett objektiv! Det borde man kunna göra själv på Leicas objektiv! :) Men dom är inte byggda för det! Problemet, om man nu kallar det för ett problem, är den digitala sensorn, som kräver att skärpan läggs exakt! Film är mycket mer med förlåtande med sin tjocklek och även med sitt korn!
/B
Min första laddning digitala Leica M bestod av ett M240-hus (M-P) och en M9. Gluggar var Elmarit-28, Cron-35 och Cron-50. Endast M9 i kombination med 28:an var acceptabel.

Jag vände mig till återförsäljaren som skickade ner allt det andra för kalibrering. Han sade att ”sedan Leica börjat med digitala M så köper man halvfabrikat”. Detta var vardagsmat för honom.

Som tur var så var han hygglig nog att låna ut en ”vanlig” M240 samt en Lux-35 (detta ekipage var nykalibrerat och fungerade finfint!) eftersom kalibreringen tog mer än tre månader att få gjord. TRE MÅNADER!

Idag har jag lämnat Leica M som jag haft (och senare varit återförsäljare för) sedan gymnasietiden, 1975 ungefär.

Det finns BETYDLGT bättre verktyg än digitala Leica M.
Svar från Benganbus 2024-12-02 22:40
Det här med långa reparationstider är det nog fortfarande! Jag hade kontakt med Leica för några månader sedan för service på min M6! Det skulle ta längre tid än tre månader! Och så ville Leica inte sälja reservdelar, det gör dom bara till godkända reparatörer! Och det va bara en liten spännfjäder!
Har kört en M9 i fjorton år, en M9 monochrom i tio, och nu en M11 P i ett halvår. Till dem har jag använt diverse gamla och nya Leicagluggar, som nåstan alltid har stämt fint med alla dessa tre hus.

Undantagen är tre: Ett begagnat TeleElmar 135, som var helt fel hopmonterat (Verner Schaden fixade det galant), ett fabriksnytt Summicron 35/2 Asph, som var feljusterat från början (tog 2 vändor till Wetzlar, sammanlagt 6 mån innan det stämde), och ett Makro Elmar 90, som jag aldrig fick skarpt men ingen kunde reproducera felet på ett annat hus. De två förstnämnda fungerar perfekt nu; Makro Elmar sålde jag, utan att köparen hittade något fel.

Så alla mina gluggar, sammanlagt 8 st från 35 till 135 (däribland ett Summilux 50/1,4 Asph, som är ökänt för att vara kinkigt) fungerar utmärkt på alla tre husen. Inget av husen har behövt någon justering av mätarmekanismen. M11 har ju dessutom live view, så man kan kolla direkt mot sensrbilden: allt stämmer på alla avstånd.

Så, det finns kanske bättre verktyg än digitala Leicor. Men för att fotografera med har jag inte hittat något bättre verktyg....
Svar från Benganbus 2024-12-02 22:32
Det är nog på full öppning och nära fotat som det kan bli fel om inte objektivet och kamerahuset är kalibrerat! Nedbländat blir nästa allt Ok! På en SLR-digital blir det annorlunda, så Live view även på en M Leica borde inte vara så dumt! Det är kanske därför M Leica numera har det? Och så fokusshiftet, som man ibland talar om, det blir väl bara på en M Leica med den mekaniska avståndsinställningen vad jag fattar?
/B
elgenper 2024-12-02 23:22
Focus shift betyder ju att det faktiska skärpeplanet flyttar sig när man bländar ner, och det skall ju märkas direkt i Live view, OM man fokuserar med full öppning och sen bländar ner utan att ändra fokusinställningen. Med mätsökarfokus får man ju en fabriksinställd "kompromissfokus", eftersom mätsökaren inte har någon aning om vilken bländare man har.

Har tittat efter det i LV, men inte sett något. Nu är inget av mina objektiv känt för någon större focus shift (både Lux 1,4/50 och Apo 2/75 har flytande element för att hantera focus shift).

Så, min attityd är väl att så länge jag inte upplever något problem i det dagliga "bildinriktade" plåtandet, så behöver jag inte lägga krut på att göra något åt det....
Svar från Benganbus 2024-12-03 07:26
Man kan nog sammanfatta det hela med att de flesta använder inte den digitala M Leican i dåligt ljus, och objektivet på full öppning, utan det blir mest dagsljusbilder, nedbländat, och då försvinner det här i det nedbländade! Det e bara för dom som tycker att "allt annat än full öppning är fegt" som kan "drabbas" av det här! Och många är ovetande om fokusshift och vad det är, dom tror bara att dom ställt in skärpan fel! :)
Överkurs för nördar alltså!
/B
Ps. Har talas det en del om fokusshift!
https://www.47-degree.com/focus-shift/leica-m-50mm-lens-comparison-part-1
elgenper 2024-12-03 08:59
Nu är jag inte med alls... Varför skulle man inte använda en digital Leica i dåligt ljus?? Med de nyare sensorerna har vi ju fått skyhöga ISO-tal med minimalt brus och bra dynamiskt omfång, som man bara kunde drömma om när man körde med pressad TriX. Och det utnyttjar man förstås, gärna och mycket. Särskilt som man numera inte behöver dras med snabb film i 36 exponeringar (eller fippla med att byta kassett) om man plåtat på en fest nån kväll och sen vill gå ut i solig snö dan därpå...

Och full öppning i dagsljus? Försök det med TriX i M6:an; på en digital kamera (allt det här gäller ju inte bara Leica, utan alla moderna digitalkameror) kan man dra ner Iso till 64 på ett ögonblick, och oftast använda elektronisk slutare med extremt korta tider (och lite kul Lartigue-effekter på köpet...😜 ).

Sen fokusskift... att film är "mer förlåtande" är ju ett annat sätt att säga att bildplanet är mer diffust och oplant (tänk på Bladarmagasin där det här var ett riktigt problem...) än en fabriksjusterad sensorplatta. Det tokiga är ju att folk fortsätter att titta på bilderna med 100% förstoring även efter en uppgradering av kameran. Min M11 har (ungefär) fyra gånger fler pixlar än min M9, alltså dubbla linjära upplösningen på själva plattan. Om jag då brukade detaljgranska M9-bilderna vid 100%, skall jag förstås stanna vid 50% för M11-bilderna om jag vill göra en vettig jämförelse. Och då är nog effekterna av felfokus eller fokusskift densamma också; ingen av dem avhjälps eller förrvärras av pixeltalet, eftersom de uppstår av saker som inträffar innan ljuset ens nått sensorn.

Så man kanske, något provokativt säga att man i första hand skall titta på bilderna i sin helhet och se hur de fungerar som BILD när man bedömer dem. Förstora ytterligare gör man först om man vill felsöka sin utrustning och teknik; när bilderna blir OK så behövs inte det.
TomasKronberg 2024-12-03 20:02
Jag köpte mitt 50/0.95 mest för att använda på full öppning och för att få det extremt korta skärpedjupet. Vill jag ta andra bilder har jag andra objektiv, 50 mm är inte min favorit. Det betyder att jag i dagsljus måste sätta på ett gråfilter eftersom M9 har kortaste slutartid 1/4000 sek.

Så det handlar verkligen inte om att blända ner. Eller att ta bilder i dåligt ljus. Det handlar om skärpedjup.
/Tomas
ronny vervaart 2024-12-03 21:06
Så man kanske, något provokativt säga att man i första hand skall titta på bilderna i sin helhet och se hur de fungerar som BILD när man bedömer dem. Förstora ytterligare gör man först om man vill felsöka sin utrustning och teknik; när bilderna blir OK så behövs inte det där vare spiken i kistan :)
elgenper 2024-12-03 21:29
Precis, Ronny! Kameror är till för att göra bilder, och är bilderna OK, så fungerar dom...



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg