Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6780 // Pictorialismen! Om det nu e nödvändigt att prata om den igen?

"Kvällsbild på Grindstolpar vid den gamla fäboden!" Fin bild va? Som en målning! ;) Och vilken rubrik till bilden! ;)

.

Jag tror i alla fall att man bör kunna sin fotohistoria! Litet grann i alla fall!
Så, Piktorialism var en reaktion mot den mängd alldagliga och triviala fotografier som hade möjliggjorts av 1880-talets tekniska framsteg inom fotografin. Uppfinningar som underlättade fotograferandet, såsom den bärbara kameran för torrplåt och sedan rullfilmen, likaväl som förbättrad optik och förbättrad kameradesign, gjorde fotograferandet åtkomligt för en större grupp av amatörer vars viktigaste syfte endast var att i bild bevara något. Utan att uppmärksamma eller bekymra sig för det estetiska i bilden hade amatörfotografernas arbeten ansetts som utan konstnärligt värde och hopplöst i avsaknad av personliga känslor! (Wikipedia)
Så nu skulle fotografi bli riktig konst! ;)  Å inga vanliga vykort! ;)

Så bilden här ovan är min medvetna Pictorialismen, å en ganska fin bild! Tycker jag!

Och det va faktiskt en reaktion mot Pictorialismen som drog igång Straight Photography, så kan man nog också påstå!

Nog för nu från morgonbloggstudion! :)

/Bengan

Inlagt 2024-10-11 08:41 | Läst 521 ggr. | Permalink
Allting går igen (utom SL:s tåg...)! Första meningen i Wikipediacitatet Kan ju användas som beskrivning av bildflödet på sociala medier just nu. Dax för en motreaktion, alltså.

Men kanske inte med piktorialism en gång till, inte med återuppväckande av gamla utdöda tekniska lösningar (ojdå, nu börjar det smälla kring öronen...), utan med att sätta BILDENS innehåll och komposition som det enda viktiga! Teknisk metod väljer man själv, sen är det inte mycket att prata om.

Stilig bild i varje fall, med mycket stämning (även utan trasiga ungar som slåss om en grindslant...). Helt ointressant just nu med vilken sorts kamera den är tagen (i en bilddiskussion alltså, teknikhistoria är intressant i sig, så det vill man inte vara utan när det är folk som kan ämnet som yttrar sig. Men det är ett helt annat ämne...).
Pictorialism ville förmedla en känsla som svar på alla fotografier i studion. Det var också en konkurrens mot målningar och ville bevisa att foto kan vara konst.
När man ser dagens fotografier, så är det likadant. "Känsla" i konstfoto och andra motiv värderas högt idag. Mvh Wolfgang
det emotionella i förståelsen
av att fotografera, måla, ett objekt
för att ge bilden, målningen
det som uttrycker din personliga känsla
tagen ur ditt eget djup av livserfarenhet, mm

kan inte underskattas

så ser
vi
och
påverkas vi av bilder

därför upplever
vi så olika

ytligt
eller
det som finns bakom
Pictorialismen lever i högönsklig välmåga verkar det som.
/Gunnar S
Nils Bergqvist 2024-10-11 21:19
Så sant! Både digitalt och analogt. Men den största fotokonsten är helt vanlig straight fotografi, som kan göras intressant medelst innehåll och komposition och utan stora utsvävningar i den digitala eller analoga tekniken. Det är vad jag personligen tycker. Och det är just det som skiljer fotografi från övriga konstarter. Att med vanlig fototeknik kunna åstadkomma något bra. Annars blir det mera som målad konst eller annat. Som sagt, pictorialismen har fått en ny guldålder, inte minst med möjligheterna photoshop erbjuder. Det är lätt att dra lite för mycket i reglagen så det gäller att lägga band på sig. Men inget fel att använda tekniken som finns, det är ju upp till var och en att göra som den behagar. Fotografiskt bildskapande i kombination med arbete i ps eller mörkrummet/ädelförfaranden kan ju vara väldigt intressant ändå. Det är bara olika sätt att arbeta och skapa bilder.
mombasa 2024-10-11 21:57
Jag menar så klart den digitala vackra, grunda bildvärlden med knasterskärpa och otroligt omfång.
/G
mombasa 2024-10-11 22:02
Du har så rätt, så rätt! Fotografiets ursprungliga tanke, att någorlunda kunna återge verkligheten med en visuell överenskommelse om hur det bör gå till är kanske en del i Straight Photography. Tål att resonera mycket om men görs nog bäst i IRL, hur nu det ska gå till.
/Gunnar S
Nils Bergqvist 2024-10-12 10:09
Jag menar inte att återge verkligheten på något slags sanningsenligt sätt, utan att inte sväva ut i diverse mörkrumsexperimenterande, överdriven skuggning/pjattning, vinjettering, ädelförfaranden, datorexperimenterande etc. Att med vanlig enkel och rak fotografi och ”normal” redigering g/efterarbete skapa bilder. Den typen av fotografi verkar inte vara så populär idag, utan det ska ”skruvas till” på okika sätt som Gerry Johansson säger.
Nils Bergqvist 2024-10-12 10:11
Jag menar inte att återge verkligheten på något slags sanningsenligt sätt, utan att inte sväva ut i diverse mörkrumsexperimenterande, överdriven skuggning/pjattning, vinjettering, ädelförfaranden, datorexperimenterande etc. Att med vanlig enkel och rak fotografi och ”normal” redigering g/efterarbete skapa bilder. Den typen av fotografi verkar inte vara så populär idag, utan det ska ”skruvas till” på okika sätt som Gerry Johansson säger.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg