Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6702 // I dag blir det allroundfotografering med Leica M6! Det finns bra objektiv för det! :)

Och då tar jag ett "allroundobjektiv" på Leica M6 såklart! Så kallar Zeiss det här objektivet! Och jag litar på Zeiss! :)

/Bengan

Ps. Jag har skrivit om den här objektivet tidigare, och fått funderingar om vad skärpa egentligen är!

"2010-12-06 12:45 Staffan Johansson
Bengt, om det där med Tri-x och onödigt skarp optik... eftersom du frågar!
Jovisst blir bilder på Tri-X också skarpare med en så bra glugg som den här! Men skillnaden mot enklare optik blir mindre påtaglig på en grovkorningare film.
MTF-kurvor finns för både optik och film. MTF är ju en sorts "överföringsfunktion", ungefär som frekvenskurvan i en Hi-Fi-förstärkare med fas- och amplitudkurva. In= motivets kontrast. Ut = bildens kontrast.
I ett system med optik + film får man multiplicera ihop funktionerna, eg. som komplexa tal. Då kan man få amplitud- och faskurva för hela systemet.

Ditt nya objektiv har cirka 70 % kontrast vid bl. 4 för 40 lp/mm. Tri-X har också cirka 70 % MTF. Resultatet på negativet blir cirka 50 % kontrast (0,7x0,7). Skillnaden mot enklare gluggar finns förstås men den syns inte så tydligt på Tri-X.

TMAX 100 då ... hmm, den har faktiskt mer än 100 % kontrast vid 40 lp/mm! Kodak anger 105 %. Vid lägre linjefrekvens är kontrasten ännu högre. Det beror på en sorts "proximity effect" vid framkallningen. Själva framkallaren förbrukas mer av exponerade detaljer än av oexponerade. Det blir en skärpning av konturer pga denna kanteffekt, ungefär som "oskarp mask" i Photoshop. Detta blir tydligare ju mera utspädd framkallaren är eftersom den förbrukas snabbare av kraftigt exponerade detaljer.

Slutresultatet för Biogonen och T-MAX 100 blir cirka 74 % kontrast vid 40 lp/mm medan det för Tri-X blir cirka 50 %.
Försämringen kanske är värd att ta för 2 extra bländarstegs känslighet och den åtråvärda kornigheten :-) "

Tack Staffan!

Inlagt 2024-08-02 07:44 | Läst 571 ggr. | Permalink
Fin optik! Bytte ut min Summicron 35mm 2.0 ASPH och skaffade en Carl Zeiss Biogon 35mm 2.0 2012. Båda funkade bra och jag har fortfarande kvar Biogonen. Numera använder jag en Carl Zeiss Distagon 35mm 1.4 till min digitala Leica. Där märks skillnaden tydligt. Till M6:an är Biogonen mitt val tillsammans med Carl Zeiss Sonnar 50mm 1.5
Med den digitala Leican och supergluggen funkar det utmärkt att "croppa" filerna för att simulera normal- eller teleobjektiv. Men den analoga känslan är förstås något som jag fortfarande uppskattar mycket.
Slow vs Fast photography, liksom
Svar från Benganbus 2024-08-02 22:36
Hans, tack för intressant information! :)
/Bengan
Min pappa köpte den du har och jag köpte den ljussvagare varianten som är mer kompakt. Den mindre är ännu skarpare, helt galet bra.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg