Straight Photography!
The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!
Straight 6683 // Varför tar vi så många bilder? Ofta på samma saker! Och ständigt!
För dryga fyrtio år sedan publicerades Susan Sontags ”On Photography” (1977), en bok som har haft ett avgörande inflytande på fotografins diskurser och praktik! Susan Sontag hävdade att mängden av bilder gör oss avtrubbade och att fotografier snarare begränsar vår uppfattning av verkligheten än lär oss något om den!
Konsumtionssamhället, därav namnet, bidrar till att vi konsumerar mängder av saker och då även bilder! Varför, kanske någon frågar! För att det går att konsumera mängder av saker och även bilder svarar någon annan!
Och i vårt ämne, fotografi, så visar vi gärna många bilder! Målare, som ofta är fotografins föredöme, målar inte mängder av bilder på samma sak! Nu kanske någon säger, det går inte för en målare att massproducera bilder! Nåja, men litet god vilja och med dagens teknik så skulle nog en målare kunna massproducera bilder, men det händer väldigt sällan!
Och varför tar vi alla dessa bilder på nästan samma saker när vi fotograferar?
Det kan väl inte bara vara för att det går?
Har vi även svårt att byta ämne?
Det fotosociala arvet kanske styr?
Och ha nu en fortsatt bra dag!
/Bengan
Susan Sontag är fortsatt aktuell och intressant. Hon ställer jobbiga frågor utifrån ett närmast antropologiskt perspektiv emellanåt. Först och främst handlar det om ett grundläggande kunskapsteoretiskt resonemang som anknyter till både David och Immanuel.
/Hans
Man kan ju hävda att det göres mycket bilder. Men det finns mycket berömda målare som varierar sig genom att måla många bilder av t ex äpplen.
Men att våga säga att det göres för många bilder är tveksamt.
Ha det väl
Bob
Varför fotografera? Fotografera är nödvändigt uttryckte Kurt Bergrengren saken i titeln på den enda fotobok man enligt dig behöver. Den ligger framför mig nu på skrivbordet.
Knepigt det här.
/Gunnar S