Straight Photography!
The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!
Straight 6638 // Den kambriska kameraexplosionen!
Gatufotokamera 1936!
.
Läste i DN idag om den Kambriska explosionen! "Kambriska explosionen var den kraftiga ökningen av komplext, flercelligt djurliv under en relativt kort period i början av kambrium för cirka 540 miljoner år sedan. Utvecklingen var i geologiskt tidsperspektiv snabb, allt kom på nästan en gång!
Påminner om utvecklingan av kameror under 1930-talet och jag tänker då såklart speciellt på Contax II för där kom också allt på en gång! När Contax II visades 1936 så va det mesta på plats! En mätsökarkamera där avståndet ställdes i sökarbilden, bajonettfattning för objektiven, objektiv med höga ljustyrkor, vertikalgående ridåslutare av metall, avtagbart baktycke, och en mängd olika objektiv/hjälpmedel för olika fotografiska områden! Universalkameran var nu född år 1936!
Ett gigantiskt steg för mänskligheten! ;)
Den fotokambriska explosionen kan man nog påstå att det här var! :) ;)
Läs mera här om Contax på Wikipedia!
Nu finns det säkert dom som inte håller med om den här historiebeskrivningen, eller har små totalt ovidkommande synpunkter, men så är det alltid numera, speciellt på internet, där alla vill vara med och tycka! ;)
Men det får man leva med! :)
Jag har en Contax II från 1930-talet, med en Biogon 2,8/3,5 cm, och med film i kameran, negativ film, utgången, som jag försöker ta slut på! Ta slut på filmen alltså, för på kameran går det nog inte att ta slut på! Möjligtvis på ridåbanden! Men banden går att byta! Banden brukar i alla fall hålla i en sextio till sjuttio år, ibland ännu längre innan byte behövs! Så vad är problemet? :)
Så i dag skall jag ut i den härliga vårgrönskan för att ta några färgbilder! Inget superläge för fotografi precis, men ändå! ;)
/Bengan
Det är en fulländad kamera. 1932 kom ju Leica II och den funkar än idag också. Den kanske inte är fulländad, men bra.
Angående övergången till Kambrium så har vi den tydligt visad här i Skåne, naturligtvis. Den fossil fattiga kvartssandstenen på Österlen har bara en del krypspår och ovanpå denna kan man i samma landsdel finna skiffer med massor av trilobiter. T ex Agnostus Pisiformis.
https://www.geologi.lu.se/artikel/paleontologiprofessor-mats-eriksson-berattar-om-det-500-miljoner-ar-gamla-leddjuret-agnostus
Fossil är roligt
Ha det gott
Bob
Men den gamla Leican - den är tuff och mysig, och den räcker långt!