Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6620 // Indie-fotografi!

Bilden här har troligtsvis inte så mycket med innehållet i bloggen att göra! Även om någon kanske tycker det! ;)

Alltså, Indie-fotografi handlar inte bara om att ta bilder, utan att fånga något speciellt, kanske det naturliga och det unika! Man letar efter något i det vardagliga, det som inte är perfekt, och det som inte kan planeras! Ljuset har ofta en central komponent! Korn, och analog fotografering, kan också vara ett signum för Indie-fotografi! Sammanfattningsvis upplevs Indie-fotografi, (independent fotografi), som en friare och kreativare form av fotografi, där fotograferna mer följer sina egna regler, istället för rådande marknadsnormer, och uttrycker sig mera på sitt eget sätt!

Här är några berömda fotografer som har eller håller på att utforska indie-fotografin:

Fan Ho: Även om han är mindre känd än några av sina västerländska samtida, var Fan Ho en av de mest betydelsefulla gatufotograferna under 1900-talet. Hans bemärkelsedagbilder från Hongkong under 1950- och 60-talen fångar tidsandan och fortsätter att inspirera än idag!

Anders Petersen: En svensk fotograf som är känd för sina råa och ärliga porträtt! Hans arbete är ofta intimt och personligt, och han har dokumenterat människor i olika sammanhang!

Daido Moriyama: En japansk fotograf som är känd för sina svartvita gatufotografier!. Hans bilder är ofta råa och har en stark känsla av närvaro!

Nan Goldin: En amerikansk fotograf som är känd för sina dokumentära bilder av människor i subkulturer och alternativa livsstilar! Hennes arbete är känt för sin ärlighet och empati!

Indie-fotografi handlar om att försöka bryta sig fri från traditionella normer, fotografiska värderingar och utforska nya perspektiv! Om man nu vill det! Den omfamnar imperfektioner och låter fotografiet förmedla mera direkta känslor, men kan även berätta gripande historier! Denna konstnärliga frihet ger ofta upphov till ett distinkt visuellt språk som är omedelbart igenkännligt och ofta fängslande för betraktaren, där svartvit fotografi passar in!

/Bengan

Inlagt 2024-04-27 09:23 | Läst 800 ggr. | Permalink
tvivlar på att ovannämnda fotografer ser sig som "indie-fotografer"

uttrycket låter mer som ytterligare ett sätt att "add some cool to myself", lite som street photographer
Svar från Benganbus 2024-04-27 14:50
Indie-fotografi (eller independent fotografi) är ofta förknippat med en friare och kreativare form av fotografi! Fotografer inom detta område följer sina egna regler snarare än att anpassa sig till rådande marknadsnormer! De uttrycker sig på ett personligt sätt och bryter ibland mot konventionella normer! Det är så jag menar! :)
/B
Man kanske inte skriver indie-fotograf på sitt visitkort, men som ett begrepp för läsaren att förstå bild är det väl välfunnet. Ungefär ssom att man talar/talade om humanistiskt fotografi en gång i tiden.
Gillar bilden. Sett den förut.
/Gunnar S



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg