Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6581 // AI Has Already Created As Many Images As Photographers Have Taken in 150 Years.

Källa: https://journal.everypixel.com/ai-image-statistics

Jaha, vad skall man göra åt det här då som riktig fotograf? Ingenting, för du kan inte göra så mycket åt det! Fortsätt att göra din grej i stället, det tar bara en massa onödig tid att sitta och älta det här om du inte gillar det! ;) Och det verkar ju finnas folk som gillar det här, så låt dom göra det då!
Förslag alltså: Bry dig inte, fortsätt att göra din grej i stället! :)

Ha nu en fin fotohelg! :)

/Bengan

Inlagt 2024-03-23 19:30 | Läst 429 ggr. | Permalink
Alldeles riktigt Bengan! Vad skall man göra åt det här då som riktig fotograf?? Som du säger - man skall nog ignorera det.
Det är nu inte bara AI som dummar sig, den har föredöme. Det finns ju faktiskt folk som springer omkring på stan som skållade råttor och samlar på sig över 500-1000 bilder på en eftermiddag. Dom tror att kvalitet kan erhållas genom kvantitet. Det tror inte jag.
Sven Blomquist 2024-03-23 20:37
Det är sprutmålning!
Bengan, tycker du att det är okej att Peter i sin kommentar ovan ger mig en indirekt men tydlig känga i kommentarsfältet till ditt inlägg? Han fick dig ju att ta bort en helt inlägg en gång där han och jag munhöggs. Jag har valt att undvika att inte starta nåt bråk med Peter, helt enkelt genom ignorera honom, men om han startar nåt som kommer jag aldrig att hålla tyst. Människor som han måste man stå upp emot.
ztenlund 2024-03-23 20:46
Känga till vem? Jag förmodar att du tolkar det som en känga till just dig, men det kan lika gärna var en av fotograferna i en nylig podd jag lyssnade på. Det är öppet för tolkning för läsaren. Att hitta folk som tar stora mängder bilder är inte så svårt, nämligen. Och därpå är det nog fritt att ha sin egen synpunkt. Fotograferar man med film som Peter gör löser sig dock saken automatiskt, om man inte vill att det ska bli ett extraordinärt dyrt nöje med rådande priser.

Nu tycker jag inte att det är riktigt så enkelt som att bara räkna antalet bilder, eftersom en stor mängd bilder kan framställas på flera sätt. Jag har den normalt sett inte inställd så, men 1000 bilder kan jag enkelt (om jag vill, vilket inte är säkert) klara av med min nyaste kamera på sisådär en eller två minuter... Därmed kan man i egentlig mening ta ett fåtal bilder, men bara i ett stort antal i tid närliggande iterationer, men även ta extremt många helt separata bilder. Det beror helt på tillvägagångssätt.
Frekeman 2024-03-23 20:53
En känga till mig, Martin – precis som jag skrev. Peter och jag har en historik. Läs kommentarerna till detta blogginlägg (https://www.fotosidan.se/blogs/fredssp/sjalvportratt-i-new-york.htm) från förra året. Notera Peters ordval och vad han liknar mig vid. Peter vet vad han gör. Jag hade hoppats på att han skulle låta mig vara precis som jag låter honom vara.

Tycker du att det är okej att kommentera som han gör?
syntax 2024-03-23 21:24
@Martin
Jag tycker att din analys är riktigt. Att springa omkring som en skållad råtta, det gör ju varje fotograf som klämmer över 500 bilder. Det kan alltså syfta på vem som hels. Det är ett allmänt uttryck.
När du nu läser Fredriks långa tråd kanske du vill notera att det var jag som på slutet förslog försoning, vilket Fredrik accepterade - men efter en tid var Fredrik igång igen.
Frekeman 2024-03-23 21:28
Det har alltid varit du som har börjat med med bråken, Peter. Aldrig jag.
Frekeman 2024-03-23 22:16
Vill bara notera att Peter precis har lagt till följande text till hans ursprungliga svar till min kommentar (stavfelen är hans): "Jag tycker att din analys är riktigt. Att springa omkring som en skållad råtta, det gör ju varje fotograf som klämmer över 500 bilder. Det kan alltså syfta på vem som hels. Det är ett allmänt uttryck."

Förmodligen gjorde han det för att det är så uppenbart att han såklart syftar på mig om man läser kommentaren till mig i mitt blogginlägg. Jag tror att var och en som orkar läsa inser att det är mig han syftar på. Jag förstår inte varför Peter inte kan upphöra med att vara en provokatör.
syntax 2024-03-23 22:27
Herregud!!
Jomen´visst - jag tänkte på Fredrik, OCH på alla andra fotografer med samma beteende. Det som Sven här ovan betecknar som sprutmålning.
Då tycker Fredrik att alla säkert har ett brinnande intresse av att läsa hans oändliga munhuggartrådar. Det intresserar väl inte en käft! Det är väl inte så konstigt om någon plockar bort hans grälsjuka utgjutelser?
Frekeman 2024-03-23 22:36
Spela inte dum, Peter. Helt oprovocerat så hänvisade du till mig (och alla andra som fotar 500+ bilder per dag) och sa att vi "dummar" oss. Och häromdagen så valde du att kommentera en av mina kommentarer i en annan blogg och kallade mig där för rabulist. Gång på gång så har jag bett dig att ignorera mig. Men det gör du inte. Du som en gång tyckte vi skulle gräva ned yxan, kan du inte göra det på riktigt nu?
syntax 2024-03-23 22:42
- - - - - - - - - - :-)
Du glömde bort en liten detalj, nämligen att, om siffrorna stämmer, så var det fram till 1975 rubriken avsåg. Alltså inte ens hela den "analoga" eran och framförallt inte de senaste 150 åren, där en mycket stor mängd bilder har framställts med digitala kameror sedan deras breda genombrott.

Sedan är förstås frågan vilken nytta och glädje alla dessa AI-bilder har tillfört. Min prognos är att en mycket betydande delmängd har åkt i det digitala runda arkivet efter att den som matat in instruktioner haft sitt lilla kortvariga nöje. Folk satt och ritade på anteckningsblocket medan de snurrade telefonsladden runt fingrarna också, men det är nog få av dessa kreationer som finns kvar.
syntax 2024-03-23 20:43
Bra synpunkt det sista Martin!
@Fredrik: för mig som inte kan relatera till att du och Peter har varit i luven på varandra tidigare så framställer du dig själv i dålig dager här.

Jag gillar Bengans blogg och tycker det är oförskämt av dig att gå igång i hans kommentarsfält och på nytt dra igång en personlig grej med en helt annan person. Skäms!
Frekeman 2024-03-24 08:00
Jörgen, jag kan inte ta hänsyn till vilka som läst eller inte har läst vad Peter och jag har munhuggits om tidigare. Oavsett det så påstår han att jag och andra som fotar flitigt ”dummar” oss. Tycker du att det är okej att uttrycka sig så?

Låt bli att läsa kommentarerna om du är så känslig. Och hade Bengan agerat så skulle detta ha kunnat kvävas i sin linda.

Och varför skulle jag bry mig det minsta om vilken dager jag framställer mig för dig?
Sagt och gjort. Jag ändrar inget i mitt fotande. Inga nyheter är goda nyheter som du brukar säga. Det går förresten en bra serie om AI på SVT Play, om du kulle vara intresserad.
Jag tvivlar på det när jag tänker på alla sportfotografer som tar massor med bilder per sekund. För att inte tala om fotojournalister som i alla tider gjort samma sak när det fanns motorer på kamerorna. Alla dem och AI har samma problem: att välja ut en bra bild ur höstacken. Stackars dem!



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg