Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6567 // Sonnar 1,5:an fortsätter att sätta sina spår hos dom som vet! ;)

Ludwig Bertele satte av praktiska skäl ljusstyrkan till 1,5 på Sonnar 5 cm! Man hade testobjektiv på ljustyrkan 1,4 men 1.5 var bättre i praktiken, så har jag fattat det! (Tills någon säger något annat) Och idag tillverkar andra objektivtillverkare objektiv med ljusstyrkan 1,5 fast 1,4 borde vara det logiska om man tänker på hur bländarskalan ser ut! Varför 1,5 numera då? Sannolikt för att vi är inne i en retrotrend och att Sonnar 1,5:an satt djupa spår i objektivvärlden! Nu finns det såklart en liten hake i det här, det gör det alltid, man måste känna till historien, för annars funkar det inte det här med 1,5! ;)

I dag fotofika på Viksängen i Södertälje! Varje torsdag! Är det inte för ofta, kanske vän av ordning frågar? Man behöver inte komma varje gång! :) Och det skall bli spännade att få se färgfilmen som jag lämnat till framkallning! Hos fotobutiken i Södertälje! (Fotobutiken lämnar och hämtar på Viksängen) Mycket spännande och beroende på att rullen var från 2006! :)

/Bengan

Ps. Om det funkar hyffsat att fotografera med utgången färgfilm, så borde nästa steg vara att fota med ett icke T-behandlat objektiv!
Då börjar vi närma oss riktigt retrofotografering!  :)

Inlagt 2024-03-21 08:01 | Läst 473 ggr. | Permalink
Det är lite intressant detta.
För ett antal år sedan var jag i korrespondens med Dr Hubert Nasse, seniorforskare hos Zeiss i Oberkochen. Vi snackade just om Sonnar 1,5:an.
Vi vet ju att Ludvig Bertele fyllde mellanrummet mellan två linselement i objektivets främre del med lågdispersivt nästan neutralt glas. Avsikten var att minska reflexerna.
Nu var min fråga varför man inte tog bort denna glasfyllning efter kriget, när man nyberäknade objektivet och hade tillgång till antireflexbehandling? Redan Berteles provobjektiv/principobjektiv från 1930-talet hade detta utförande.
Dr Nasses svar var att man inte vågade, eftersom Sonnar 1,5:ans formula på snittritningen var så grundmurad och berömd hos den stora allmänheten att inga förändringar som syntes utåt borde göras.
Snacka om berömt objektiv!
Svar från Benganbus 2024-03-21 08:51
Tack för intressanta fakta Peter!
/B
Ps. Och den nytillverkade Zeiss C-Sonnar-ZM 1.5/50 mm ingår ju också i sammanhanget, skulle vara intressant att få höra av dig!
Kanske i en egen blogg?
syntax 2024-03-21 09:38
Jag skrev en artikel för Zeiss Historica Journal i saken - kommer på mailen. Artikeln påpekar att det nya C-Sonnar ZM 1,5/50mm är praktiskt taget identiskt med Berteles provobjektiv från 1939 - V 1939 No 33.
Nasse skrev förtjust tillbaka, att min artikel orsakade sensation på beräkningsbyrån. Detta hade man inte känt till. Nu i modern tid hade man alltså, ovetande om det tidigare, gjort precis samma optimering av konstruktionen!
Svar från Benganbus 2024-03-21 10:29
Tack Peter! Och det där känner jag igen, vad gäller beräkningsbyrån, ungdomarna kan ofta inte sin historia! ;)
/B
Färgfilm som borde ha framkallats före 2006 lär inte vara något problem. Det är min erfarenhet.
Svar från Benganbus 2024-03-21 10:31
Tack Thomas, nu e jag lugn! /B
Hur mycket svarvning och svetsning behövs för att få på en Sonnar 1:1.5 50mm på en Leica? (Som på bilden högts upp).

Jag har ett sånt objektiv (märkt med "mm" vilket tyder på efterkrigsmodell, tror jag) monterad på en Contax IIa) och det vore lite kul att prova det på en Leica.
Svar från Benganbus 2024-03-22 00:02
Behövs ingen svetsning, det finns utmärkta adapters till det här! Amedeo är nog de bästa! :)
https://davidde.com/2020/06/13/using-nikon-rangefinder-lenses-on-leica-m-cameras/
PMD 2024-03-22 01:10
Tack för tipset!

Amedeoadaptrarna tycks vara avsedda för Nikkorobjektiv som har ett något kortare registeravstånd än Contax. Hur stor roll spelar den skillnaden?
Mätsökaren visar väl lite fel?

Jag har å andra sidan även ett Nikkor -S.C 1:1.4 f=5cm vilket kanske vore nästan lika roligt att prova på en Leica.
Svar från Benganbus 2024-03-22 10:36
Det finns adapter både för Contax och Nikonobjektiv! Det blir inte bra på nära håll om man inte har rätt adapter, men vidvinklar kan gå bra! Jag har ett Nikkor 1,4/5o mm som jag använder på M Leica, kul och ett hyffsat bra objektiv!
Nikkorobjektiv är ovanligt på Leica, och då e det extra kul! :)
/B



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg