Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6555 // Fotoäventyr med Zeiss! * UPPDATERAT! :)

*  Det uppdaterade ligger sist i bloggen!

Mycket av det vi omges av dagligdags är ofta tillrättalagt! Allt för att vi inte skall behöva anstränga oss! Det känner ni nog igen! Och det som ligger i bakgrunden till allt det här hjälpsamma, det e marknaden, om nu ingen har förstått det! Men i längden kan det här bli aningen litet tråkigt! Allt det hjälpsamma alltså! Tycker jag! Man bara trycker på en knapp, vare sig det gäller bil, tvättmaskin, matlagning eller att fotografera! Jag saknar ofta litet mer, äventyr, tex tankearbete! Ett vardagsäventyr att få tänka! Vart har vi kommit? ;)

Men Ok, vi skall inte diskutera äventyret, men jag känner att det e dags nu! Att få tänka litet själv alltså! Utmaningen och äventyret blir att få klura litet själv innan jag tar bilden!
Och det kan även bli en utmaning att bemöta den undrande omgivningens frågor, tex, " Är det så bra det där? Hur blir bilderna? Det blir ju väldigt få bilder! Vilken tid det tar att få fram bilderna! Fota digital så det blir fler bilder! Och var är skärpan? Tänk om alla skulle göra så där!"
Ni fattar och kanske känner igen? Avikande beteende oroar! ;) ;)

.

Och det som idag är ett äventyr, det va ju ofta vardag i förrgår! Jag tänker på hur jag själv fotade förr! Rena äventyret i dagens mått mätt! ;)
Nu håller jag redan på med litet äventyrsfotografering, en utgången filmrulle i min Leica!
Och jag tänkte ta äventyret ytterligare ett steg med den här utrustningen ni ser på bilderna!  Även där med utgången film! :)

/Bengan

Ps. Här kommer det uppdaterade!  Det handlar om Zeiss Biometar 2,8/35 mm! Men Obs, en varning, I som här inträden låten hoppet fara, för det finns intressanta länkar allra sist!

**Biometar** är ett intressant objektiv som konstruerades av **Dr. Harry Zöllner** vid **Carl Zeiss Jena** i Östtyskland (DDR). Låt oss utforska detta optiska mästerverk:

1. **Optisk konstruktion**:
- Biometar är en **vidvinkel** med en brännvidd på **35 mm** och en maximal bländare på **f/2.8**.
- Zöllner gjorde en viktig förändring jämfört med det tidigare Biogon-objektivet: han ersatte den bakre cementerade gruppen med en enda, mycket tunn negativ menisk. Denna enskilda lins var central för korrigeringen av Biometar, även om det inte gjorde objektivet enklare ¹².

2. **Prestanda**:
- Biometar är känt för sin **utmärkta bildkvalitet**. Det övervann vissa begränsningar i korrigeringen som hindrade Tessar-objektiven från att bli absoluta toppkonstruktioner.
- Dess **skärpa**, **kontrast** och **färgåtergivning** anses vara mycket bra.

3. **Tillverkning**:
- Biometar 2.8/35 mm tillverkades främst för **Contax IIa**-kameran.
- Tyvärr finns det ingen annan känd fattning för Biometar 2.8/35 mm än den som passar Contax-kameran.

Sammanfattningsvis var Biometar ett framstående objektiv med en unik optisk konstruktion, och det är fortfarande uppskattat av samlare och fotografer.

Source: Conversation with Bing, 3/2/2024

(1) Biometar | zeissikonveb.de. 
https://zeissikonveb.de/start/objektive/normalobjektive/biometar.html.

(2) Lens Design Evolution: Gauss, Double Gauss, Planar, Biotar and Biometar. 
https://tech.swiss-1.ch/planar-biotar-biometar-lens-design-evolution/.

(3) Review: The Konica 35mm f/2 & 35mm f/2.8 Hexanon Lenses.
https://davidde.com/2020/09/07/review-the-konica-ar-35-2-35-2-8-hexanon-lenses/

Inlagt 2024-03-02 08:46 | Läst 385 ggr. | Permalink
Aja baja! Ett ryskt lock till en Contax IIa.
Gamle Hubert vänder sig i graven... :-)
Svar från Benganbus 2024-03-02 10:30
Alla ser inte det här, så jag chansade! ;)
/B
Ps. Men jag har ett Jena-lock som jag tar fram på söndagar! ;)
Din uppdatering:
Zeisskonveb.de är jättebra. Sedan kan man ju alltid ha en diskussion om härledningen av objektivtyper.
Själv har jag en mycket lång erfarenhet av Biometar 2,8/80mm och Biometar 2,8/120mm för 6x6.
En lite kul grej är att Makroobjektivet i gamla OM-systemet, Zuiko 3,5/50mm är en Biometar 2,8 rakt av, med den skillnaden att den är fast nedbländad till f:3,5 - ett mycket bra objektiv som jag har i min verktygslåda.

Jag vet inte om du kommer ihåg, men jag hade en längre korrespondens per brev med Harry Zöllner någon gång runt 2003-2004. han var då över 90 år gammal. Det var i samband med forskningsprojektet inom ZHS angående Zeiss efter andra världskriget.
Svar från Benganbus 2024-03-02 22:04
Jag kommer ihåg dina kontakter, bla. med Harry Zöllner! Jag har fått en del läsning av dig för att kunna förkovra mig i ämnet! Så nu sitter jag här! Tack och kul! :)
Vad gäller de här uppgifterna, det är nog ingen nackdel att dom kontrolleras! AI svamlar ibland! Och så skannar AI bara in det som andra skrivit! Och snabbt går det! Men man vet inte alltid om det stämmer!
/B



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg