Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6532 // Låga ISO och höga ljusstyrkor låter mera logiskt!

Tänker på historien, och nutiden! I dagens fotografi, digitalfotografin, är objektiv med höga ljusstyrkor populära! Jag själv har ett litet objektiv till min Fuji X-E1 på 1,2/35 mm!  Men med dagens möjligheter att öka på ISO så verkar den ljusstyrkan aningen litet onödig! Den här ljustyrkan hade varit en dröm att ha på 1930-talet med de filmkänsligheter som fanns då, och även senare på den analoga tiden! Och logiskt! Och nu när jag håller på att fota ut en rulle överårig färgfilm, där jag exponerar efter 80 ISO, för säkerhets skull, där känns en ljusstarkt objektiv logiskt!

Och den som ser  ;) ser även något intressant i den här genomskärningen av Nikkorobjektivet på bilden! Fast det skriver inte Nikon något om! Men nu är det som det är med ljusstarka objektiv, och få verkar fundera på det! Nu vill jag inte kalla det för historielöst, utan det handlar mera om vad man varit med om tidigare!
Om det nu e så bra! ;)

Vad annat, så är det fotofika på Tårtan nu på onsdag!
Och några av oss från fotofikat på Viksängen, vi åker till Arbetets Museum i Norrköping på torsdag! Räknar vara i fiket på museet vid 11-tiden! Allt IRL! IRL som nog är en bristvara idag!  ;)

/Bengan

Inlagt 2024-02-27 07:04 | Läst 568 ggr. | Permalink
Stora bländare är ju bra till annat också, oavsett teknik. Kort skärpedjup t ex.
Stor bländare är också bra om man har en kamera med spegel för då får man en ljusare sökarbild än med mindre största bländare.
Vad är det Du ser i genomskärningen som jag inte kan se?
frågar Wolfgang
syntax 2024-02-27 14:15
Bengan är lite lurig - han vet hur man får igång snacket... :-)
Det han ser på direkten, är att objektivet är ett plagiat på Zeiss Sonnar 1,5/5cm.
En sonar.
/Affe



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg