Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6548 // Vad är typiskt för Saul Leiters fotografi? Och så Tårtan på onsdag!

Lofoten

Ställde en fråga, ni vet säker till vem eller vad! ;) Och fick till svar: Saul Leiter (1923-2013) var en amerikansk fotograf och konstnär, mest känd för sitt banbrytande arbete inom färggatufotografi. Här är några kännetecken för hans fotografi:

Färg: Leiter började experimentera med färgfotografi i New York på slutet av 1940-talet, med hjälp av diabilder som Kodachrome. Hans första monografi, “Early Color”, avslöjade radikalt innovativa kompositioner och en banbrytande behärskning av färg som permanent förändrade fotografin.
Komposition: Leiters arbete i både svartvitt och färg avslöjar en djärv kompositionsstil, ofta med fokus på bakgrunden snarare än förgrunden och lek med dynamiken i skugga och reflektion.

Abstraktion: Leiters bilder är ofta präglade av abstraktion och en betoning på skönhetens vardagliga ögonblick.

Måleri: Trots att Leiter främst är erkänd för sin fotografi, kallade han måleri sin första kärlek. Han behöll en livslång vana att måla dagligen och producerade tusentals färgrika verk på papper, de flesta av dem abstrakta, med vattenbaserade färger.

Leiter vägrade ofta att analysera eller förklara sitt eget arbete. “Jag har ingen filosofi”, sa Leiter. "Jag har en kamera".


Vad övrig är, så kan det  vara halt när man går ut för att hämta DN på morgonen! :)
Så gå försiktigt om ni skall gå ut!

/Bengan

Ps. Glöm inte fotofikat på Tårtan nu på onsdag! Från 15.00 c:a! Gata Horns 32!

Inlagt 2024-02-26 07:29 | Läst 404 ggr. | Permalink
Att beskriva Saul Leiters bilder utan att ha sett en eller se en samtidigt som beskrivningen är en utmaning. Oavsett om intelligensen är på riktigt eller artificiell
:-)
/Gunnar S
Svar från Benganbus 2024-02-26 11:06
Och intressant är att Leiter även målade dagligen samtidigt som han fotograferade!
Som sagt, intressant!
/B
Ps. Det här med AI är spännande, Google har ju plockat bort sin Gemini ett tag, den hittade på saker! De kanske e samma här! ;)
En bild som är lätt att tycka om, med dramatik både i natur och byggnader! hälsningar/ Björn



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg