Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6545 // Hur många megapixel motsvarar en HP5+?

Hur många megapixel har jag i min Leica M6 med Iford HP5+? Det måste man väl kunna räkna ut på något sätt? Alltså, vad motsvarar en HP5+ i megapixel? Exponerad på 400 ISO! Kanske e det nå't som 12-18 megapixel? E det nå'n som vet hur man skulle kunna räkna för att jämföra?
Och varför jag undrar, de e för att nyss läste om Leica M11-P!

"The M11-P, akin to the Leica M11, houses the high-performance BSI CMOS full-frame sensor equipped with Triple Resolution Technology, delivering resolutions as high as 60 megapixels. This ensures radiant images, replete with natural colours, vast dynamic range, and exquisite detail. Its high-resolution touch display, covering 100% of the sRGB colour space, enables accurate evaluation of image sharpness and exposure."

60 megapixels de e mycket det!
Och vad skulle tex. en amatörfotograf behöva ha så mycket megapixel till? Eller e det bra att ha? Men det e klart, e man yrkesfotograf så är det nog något annat! Men väljer man då en digital M-Leica som yrkesfotograf?

Annars rätt lugnt i Gnesta! Plusgrader och lätta översvämningar! Och så har vi bytt köksblandare! Vi bor litet lyxigt, rörfirman har två minuters körväg till oss! Och vi har fem minuters gångväg till dom när vi tittade på vilken kran som kunde passa! Och att ha hantverkare inom så här nära håll, hantverkare som även bor i närområdet, ger bra möjligheter till nöjda affärer för båda! :)

Den utgångna färgfilmen som jag kör i M6:an är litet seg att fota upp! Man måste välja motiv noga! Tycker jag! Så idag ut igen och försöka göra val!

/Bengan

Ps. Och det va nog Hypatia som sa, det är bättre att tänka fel, än att inte tänka alls! :)

Inlagt 2024-02-24 08:47 | Läst 556 ggr. | Permalink
Vet inte hur man räknar på det men efter googling så skulle jag svara mellan 14 Mp-24 Mp. Det sista värdet matchar min digitala Leica M som ska vädras idag i ett ganska soligt London. För mitt fotografi är 24 Mp något av en ”sweet spot”. Nog alla pixlar jag kommer att behöva så länge jag fotograferar det jag gör.
Svar från Benganbus 2024-02-24 09:27
Fick även ett svar en Bing Chat: "Ja, det kan vara en rimlig uppskattning att en Ilford HP5+ film kan ha en upplösning som motsvarar ungefär 12 till 16 megapixlar. Men det är viktigt att komma ihåg att detta är en grov jämförelse och att den faktiska upplösningen kan variera beroende på flera faktorer, inklusive kvaliteten på objektivet, exponeringstiden och utvecklingsprocessen. Dessutom kan filmens unika egenskaper, såsom dess förmåga att fånga ett brett dynamiskt omfång och dess kornighet, inte direkt jämföras med digitala megapixlar."
/B
Här i Norrköping är det högvatten, se separat rapport.

Rörmokare: Badkarsblandaren droppade och till slut ringde jag hyresvärden. Fastighetsskötaren konstaterade att huvudkranen i badrummet inte funkade. Rörmokare tillkallades. Två man kom, en för att stänga av i källaren, en för att laga på plats. Det gick inte så bra. Nu är huvudkranen paj, reservdelarna restnoterade. Det kommer vatten och liiiite varmvatten nån bakväg så jag klarar mig. Lite udda dock att ha badkaret stående i vardagsrummet i avvaktan på reservdel.

Jag har 35 mp i Pentaxen ---- räcker för mina behov och överbelastar inte datorn.
Det beror kanske på hur stort man skannar? När jag skannar mitt svartvita småbildsnegativ i TIFF med 3200 dpi, så får jag omkring 35 MB och med ett färgnegativ får jag 48 MB.
Med min Nikon Z6 får jag i RAW 35 MB och den har 24 megapixlar.
Så att ett småbildsnegativ har kanske omkring 24 megapixlar?
froderberg 2024-02-24 13:27
Nja, upplösningsförmågan hos en film varierar inte beroende på en skanner - filmen är som den är. Vid en viss gräns finns det inte fler detaljer för en skanner att hämta.

Men frågan är lite tokigt ställd från början. Det är inte helt rätt att mäta upplösning i megapixel, det gör man i linjer per längdenhet. Megapixel är ett medel att få upplösningsförmåga.

Christian Nilsson på tidningen FOTO kom fram till att ett småbildsdia matchar en digital systemkamera med cirka 10 megapixel. Min erfarenhet är att det stämmer rätt bra. I så fall torde HP5+ hamna en bit under det.
Nils Bergqvist 2024-02-24 16:08
Precis så. Linjepar per mm är det som gäller för film. Kodaks Panatomic -X hade en upplösningsförmåga på 200 linjepar/mm vid optimala förhållanden. Och Technical Pan 320 linjepar per mm. Om HP5+ kommer upp i 70 linjepar så tror jag det stämmer bättre. Kanske 5-6 Mp? Enligt de optikester A.W. Tronnier på Voigtländer/Zeiss Ikon gjorde med sin Zeiss Ultron 1,8/50mm för M42 och Icarex BM (tillverkades 1968-72) så har den optiken en upplösningsförmåga på 380 linjepar per mm (!!!), men med en ganska högupplösande film typ TMax 100 kan man bara får ut ca 125 linjepar per mm i upplösning. Gör vi ett överslag att optiken kan särskilja 380 linjepar per mm både vertikalt och horisontellt, och att en sån ruta motsvarar en digital pixel, så skulle denna 56 år gamla konstruktion kunna utnyttja upplösningen på en digital ff-sensor mked 124 761 600 pixlar. Nästan 125 Mpixel.
Svar från Benganbus 2024-02-24 18:14
Jag har också nå'n rudimentär minnesbild av något liknande i FOTO, då jämförde man med Velvia! När det digitala passerat Velvia, då! :)
/B
Jag har också lagt märke till att det går trögare att fota med färg än med svartvitt. Inte för prisets skull men man vill ju att bilderna ska bli nåt alldeles extra med färg.
Svar från Benganbus 2024-02-24 18:04
Så e det nog Thomas, man blir litet snål! Men nu har jag fått färgrullarna, men det blir samma tempo ändå! :)
/B
Intressant det här, tack för synpunkter! Så bilden här ovan motsvarar inte så många megapixel, kanske runt 8-10? Men det verkar funka ändå om man inte gör för stora kopior! Och det där med Ultron va intressant, så ett litet äldre kvalitetsobjektiv på en digitalkamera verkar ju kunna gå bra! /B

Ps. Och skall man härma det analoga när man fotar digitalt, så kanske typ 12 megapixel räcker? Eller tänker jag fel?
froderberg 2024-02-24 19:57
Det har alltid varit så att storleken på
förstoringarna beror på bildkvalitet, betraktningsavstånd och hur kritisk man är.

Som sagt är megapixel inte ett mått på upplösning. Exempelvis så sjunker upplösningsförmågan i takt med ökat brus.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg