Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6523 // Gatufotografi!

Det här va nog en av de första testbilderna i ämnet gatufotografi som jag gjorde! Bilden är tagen i Gamla Stan i Stockholm!
Väldigt tidigt 1960-tal! :)

/Bengan

Ps. För er som inte va med på den här tiden, så va det litet annorlunda att ta bilder förr på gatan! Kameran var ofta inställd på ett ungefärligt avstånd, c:a 5 meter, som gjorde det lätt att fotografera snabbt! Kallas hyperfokal! Vilken bländare och tid man hade berodde ju även på ljuset! (Jag använde exponeringstickan Tecno från Katrineholm för att ställa/mäta exponeringen! Den va som en liten räknesticka) Och tid och bländare va ofta förinställt så man kunde trycka av direkt! Och så hade man en filmrulle med 36 exponeringar!
Idag är det lättare att fota! ;)

Inlagt 2024-02-22 08:05 | Läst 426 ggr. | Permalink
The Swinging Sixties var på sätt och vis en ljust decennium. Femtiotalet låg i efterkrigsskugga, men man såg ändå framåt med tillförsikt! Mycket hade blivit bättre och bara det inte blev kärnvapenkrig med utplåning skulle vi få det ännu bättre. Och så blev det. Skumgummimadrasser, nylonstrumpor, allt fler fick hyffsad bostad och pengar till egen bil. Och så kom TV med färgbilder!
Så annorlunda är det inte idag om man bortser från ISO-automatiken och den inbyggda ljusmätaren. Jag förlitar mig också på zon-fokusering där hyperfokal väl får ses som ett specialfall?
Jodå, det finns fler som minns :-). Allting var lite mer spännande kan jag tycka. Om det berodde på tekniken kan jag däremot inte säga, jag visste inget annat sätt, och svv film hade hyfsad tolerans tycker jag, åtminstone om jag jämför med färgfilm. Men hela fotoäventyret hade nyhetens behag då. Utmärkt gatufoto! Hälsningar/ Björn



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg