Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6515 // Spår efter en kamera!

Bland mina äldre negativ hittar jag spår av en kamera jag hade ett tag på 1960-talet! Kameran hade jag vid sidan om Leican! Tror jag skulle ha det här objektivet till porträtt!

/Bengan

Inlagt 2024-02-01 19:00 | Läst 472 ggr. | Permalink
Det var ju oerhört bra för sin tid och står sig fortfarande bra. Steve McCurrys Afghan girl kom ju lite senare, du var tidigt ute!

(Jag köpte ett hårt slitet exemplar för trehundra kronor kring år 2000. Någons favvoobjektiv och blev även mitt. Ångrar fortfarande att jag sålde det då jag bytte system.)
ztenlund 2024-02-01 20:29
Jag tänkte först ungefär detsamma, att det var den "legendariska" 105/2,5, men var tvungen att se efter och det tidiga 105/2,5 som det här ser ut att vara har en annan optisk konstruktion. Den kom redan 1959, medan den som McCurry använde kom i sin första version 1971. Sedan använde han enligt uppgift AI-S - den som har inbyggt motljusskydd - som kom 1981.

Flera gånger har jag tänkt köpa ett (1977-->, med AI-koppling), men det har inte blivit av. Jag har däremot ett 100/2,8 Series E. Dock är jag ett objektivlock kort på 52 mm, vilket beror på att just det kom utan, så vill jag ta med det (och ha lock) får jag "stjäla" från ett annat med 52 mm filtergänga. Och gummit på fokusringen slirar om man inte håller i det ordentligt, vilket är rätt irriterande. Borde göra något åt det, vilket kan gå utan att behöva byta då det fortfarande verkar vara elastiskt nog för att kunna skjuta undan det lite och kanske lägga in något under. Ingen rishög alls annars, det är bara greppringen som har tappat greppet lite. Inte dåligt för ett 40 år gammalt "budgetobjektiv". Mitt är av den nyare designen med en den ljusa metallringen runt, som liknar de stora grabbarnas Nikkor. ;)
Tack för intressanta uppgifter och funderingar om 105/2,5:an!
Skall se om jag hittar några porträtt tagna med den!
/B
Ett utomordentligt trevligt objektiv oavsett ursprunglig eller tidig sjuttiotalare.
/Gunnar S
köpte en av Gert på honsgatan för 2,00spänn men i nyskick vilken glugg... :)



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg