Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6505 // Jag kommer ihåg ögonblicket! Och det e väl bra! Att komma ihåg menar jag! ;)

Nåja, man skall inte vara för styv i korken, för om framtiden vet vi inte så mycket! Det va väl bara någon i Alice i underlandet som tyckte att vårt minne va enkelriktat, vi kom bara ihåg saker som hänt! ;) Vad gäller att komma ihåg så finns det hjälpmedel numera, i våra telefoner tex! Allt för att vi inte skall "beslasta" vårt minne med en massa onödigt!  Det är väl som med alla andra hjälpmedel, tex. så slipper vi gå så mycket numera och inte behöver vi lyfta saker heller, det får vi göra på gymmet i stället! Där finns löpband och grejer att lyfta så det räcker! ;)

Vad gäller att belasta minnet, så undrade en forskare för ett antal år sedan hur man gjorde förr i Norden när man inte skrev ned historien! Inga problem sa en äldre man
som dom intervjuade, man lade saker på minnet sa mannen!

Och kunde inte släppa det här med minnet, och hur man tidigare mindes, så jag Googlade! ;)
"Dagens tema är hur minnestekniker kan användas till inlärning och allmänbildning. Gäst är Martin Nilsson, regerande svensk mästare i minne och gymnasieläraren som ansvarar för Sveriges enda gymnasiekurs i minnestekniker. I sin bok ”Det andra minnet”, som är en av de bästa böcker jag läst i ämnet, ger Martin Nilsson både konkreta tips på minnestekniker men också en fördjupad förståelse av människans oerhörda minnesförmåga. Vi pratar bland annat om varför vi behöver minnas information istället för att förlita oss på Google, minnestekniker i skolan och hur de är kungsvägen till bildning."

Ok, det om minnet, nu till analogt!
Och visst e det bökigare att fota anlogt! Inte så mycket hjälpmedel där inte! Typ AF osv! ;) Kommer ihåg när jag tog bilden här ovan! Det va i Rulltrappen i Station Kungsträdgården! Jag gick uppför rulltrappan och närmar mig en kvinna som stod stilla på rulltrappans vänstra sida! Förinställer kameran under gång, och när jag passerar stannar jag upp och tar två bilder! (Sannolikt med en del rörelseoskärpa i bilderna då rulltrappen går) Här är en av bilderna som jag hittade i går, den andra bilden har jag visat tidigare! Den här bilden är den andra bilden jag tog! På den första bilden märkte inte kvinnan att jag tog, sedan tittade hon upp och såg mig och log, och fortsatte att le på den här andra bilden! Och så gick jag vidare uppför rulltrappan! Kvinnan hade hörsnäckor på sig och lyssnade sannolikt på musik! Och det här va för minst tjugofem år sedan under en lunchrastspromenad!

Och i dag fotofika på Viksängen! IRL! Bra även det! För IRL e nog en bristvara numera!
För det finns hjälmedel även för IRL, man kan spara tid och mötas hemmifrån i stället! ;)

/Bengan

Ps. Om någon undrar över tekniken i den här bilden så va det Leica M6, Summicron 35 mm och Tri-X! Och med tanke på ljuset här, så låg nog tiden på en 1/125-del med bländare 2 på Summicronen!

Inlagt 2024-01-25 08:26 | Läst 487 ggr. | Permalink
Om man frågar en vittnespsykolog, så får man nog sig berättat att man kommer ihåg en väldig massa saker som inte har hänt.

Bra bild det där! Hon håller väl på med städning?
Visst, en fin bild, och linjespelet i rulltrappan är fint utnyttjat. Men din första från samma tillfälle
( https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-6498-om-fotografi-och-om.htm )
är (för min smak) ännu bättre, med den där trötta och frånvarande stämningen. Associerar till Robert Franks bild av en (lika trött) hisskonduktris när jag ser den.
Svar från Benganbus 2024-01-25 18:53
Bock och tack för det fina omdömet Per! :)
/Bengan



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg