Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6505 // Man kan ta med sig kameran då man rör på sig! Varje dag! :)

Läser om folkgruppen Tsimane! (Det här med internet, det är farligt det med, för det blir ofta mycket sittande, för det finns så mycket intressant att läsa! Och ursäkta att det inte handlar så mycket om fotografi i bloggen)
"Men vad som forskarna fann var att Tsimane‌ hade väldigt god hjärt- och kärlhälsa. Det som de jämför med är olika grupper i USA samt män och kvinnor från japan. Så alla rubrikerna du sett om att det här är det friskaste folkslaget i världen är lite väl tilltagna och inte direkt evidensbaserat men oavsett så är deras testvärden verkligen imponerande. Som du kan se är det verkligen en markant skillnad mellan Tsimane‌ och de andra grupperna och frågan är ju om värdena kan vara mycket bättre? Forskarna berättar också om att de av 50 dödsfall endast hittat ett fall där hjärt- och kärlsjukdom kan ha varit en möjlig orsak.
Så det är ingen tvekan här om att deras hjärthälsa verkligen är fantastisk.

Ser man till andra vanliga riskmarkörer så följer Tsimanes‌ BMI den vanliga utvecklingen som man ser i samlar- och jägarfolk över hela världen. Istället för att öka i BMI ända upp i pensionsåldern likt människor gör i alla västerländska kulturer så håller Tsimane‌ vikten mycket bättre och det var endast som mest 10 procent som hade en BMI över 30 och det genomsnittligt BMI för de 700 som var med i studien var under 25.
Den här studien berättar inte hur många av deltagarna som var överviktiga, alltså med en BMI mellan 25 och 30, men i en tidigare studie från 2013 hittade jag siffrorna 19 för män och 24 för kvinnor (2).När det gäller blodsocker var det mer eller mindre ingen som hade förhöjda värden och även deras blodtryck var väldigt låg hela livet med värden omkring 115/75 oavsett ålder."

Men Tsimani är möjligen på väg att bli mer sjuka! :(

"Ytterligare en intressant notis från den här studien är att forskarna förutom själva huvudstudien även redovisar för en lite mer historisk förändring då de jämför data från 2004 med den som de i huvudsak redovisar i den här studien vilket är uppmätt för något enstaka år sen. På de här 10 åren verkar nämligen Tsimanes‌ blodfetter har försämrats något och deras LDL har höjts. LDL är en av de starkaste markörerna för hjärt- och kärlsjukdom så det här antyder att Tsimane‌ möjligen inte kommer att fortsätta att ha ”världens friskaste hjärtan” framöver. Författarna påpekar också att den här förändringen sammanträffar med att Tsimane har börjat få tillgång till bensindrivna motorer vilket gör att de inte längre behöver paddla med kanot in till marknaden i städerna nära inpå. Det här ger ju mindre motion och samtidigt ökar också tillgängligheten till ”västerländsk mat” för Tsimane‌ . I studien från 2013 som jag skrev om tidigare fann man till exempel att 50 procent av Tsimane‌ spenderar pengar för att köpa sötsaker på marknaderna och det läggs även pengar på nudlar, bröd, processat kött och matlagningsoljor. Det finns flera exempel sen tidigare på kulturer där man efterhand övergett sin traditionella livsstil och det har i sin tur lett till att hälsan förändrats mot det sämre."

Summering blir, ät mindre, köp färre sötsaker och ät oprocessat och framför alla, sitt inte framför datorn för länge utan ut och rör på dig! Flera gånger om dagen!

/Bengan

Ps.Länk till artikeln!

Inlagt 2024-01-24 12:46 | Läst 392 ggr. | Permalink
Fika i morrn?
Svar från Benganbus 2024-01-24 19:28
Självklart! :)
/B
Fårös östra strand?
Jag gillar den här bilden. Tog en liknande på Fårö som jag är nöjd med trotts starkt motljus. Din bild kan nog lika gärna vara tagen på Rotsidan. (Höga kusten)
MVH: Sten
Svar från Benganbus 2024-01-25 09:34
Stämmer bra det här Sten! Rotsidan nära Barsta! Vi hade hittat ett litet fint boende i Barsta och så blev det promenad såklart!
/B



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg