Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6499 // Om fotografi och om Sune Jonsson

Om fotografi och om Sune Jonsson som sagt!
"Sune Jonsson, använde verkliga händelser och människor som inspiration, men skapade också egna berättelser genom sina bilder. Sune använde ofta fingerade namn eller anonymiserade sina ämnen för att skydda deras integritet, samtidigt som de skapade universella berättelser som talar till en bred publik. Detta tillvägagångssätt har blivit en viktig del av dokumentärfotografiets tradition och fortsätter att påverka fotografer idag."

Sune hämtade även inspiration från Ivar Lo Johansson. Men Ivar Lo:s text har social udd. Språket är kärvt som livsvillkoren i den hårt arbetande statarfamiljen som också är oskön och okultiverad. Det är ”rakt på sak” och liknelser är kärva. Innehållet ger formen. Stataren/jordproletären som slav och offer för klassamhälletsorättvisor. Författarens hat mot överheten känns men där finns också kritik mot statarens egna tankemönster, den feodalistiska anda som smugit sig in i fattigdomen. Det är inte i första hand medlidande författaren eftersträvar utan ilska över orättvisor och förtryck. Ivar Lo-Johansson som författare och röst kommer tydligare fram i texten än vad som sker hos Sune Jonsson.

Sunes text är mildare, det ligger som ett mjukt dis över scenen, det är stillsamt vackert. Arbetet har slitit ner den gamles kropp men han framstår ändå inte som oskön. I all skröplighet finns det ett uns av idealiserande, något som man aldrig ser hos Ivar Lo. Det blommigt mjuka går igen i meningar som ”Livets tid är ett snabbflöde”. Livsuppgiften, att ”förvalta det pund som blivit givet”, har kostat på. Det är inte en godsherre som lagt oket på hans axlar, det är Gud, men oket är tungt ändå. Men även om man känner medlidande med de gamle mannen är det inte samma sociala lidelse som hos Ivar Lo."

Delar från en uppsats av Karin Lundmark.
Litteraturvetenskap. Institutionen för kultur- och medievetenskaper, Umeå universitet.

Om fotografi alltså!

Ha en fortsatt fin dag!

/Bengan

Ps. Min fru säger att jag har för mycket text i mina bloggar, jag säger att det är meningen! ;)

Inlagt 2024-01-17 08:13 | Läst 511 ggr. | Permalink
Sune Jonsson är min absoluta favorit bland svenska fotografer.
Bra bild från rulltrappan!
/Affe
Håller med Affe om att Sune Jonsson ör riktigt bra.

Din fru verkar vara lite mer motsträvig och mindre inställsam än den där AI. Mer tuggmotstånd, typ... :) :) :)
Svar från Benganbus 2024-01-17 10:16
AI känner mig inte och ser mig inte (ännu) så AI e lättare att lura! ;)
B)
Fint inlägg att läsa så här på förmiddagen. Och trevlig bild därtill.
/Gunnar S



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg