Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6481 // AI, framtiden och även om våra bilder!

Här e bilden jag skall försöka härma i snöyra! Läs mera sist i bloggen! Och med vilken kamera!

Och så om AI, som vi numera omges av mer och mer även om vi kanske inte märker det! Nu tror även jag att AI har framtiden för sig, tex i självkörade bilar, att spåra cancer, föreslå nya kombinationer av vaccin genom att analysera vad tex Covid kan tänkas hitta på i framtiden! Listan på vad AI kan hjälpa oss med kommer att vara lång! Jag har tex fått svar via AI, att man håller på med en mRNA-teknik för att återuppväcka synnerven för de som drabbats av Glaukom! Ni som vet förstår! Och AI har även hittat en teknik på hur man kanse se att tvättmaskinen i hjärnan fungerer! För att försöka undvika Alzheimer!

Sedan finns det andra fördelar med AI också! Tidigare var det svetsare och lagerarbetare som ersattes av robotar. Nu är det programmerare, reklamare, filmstjärnor, modeller, fotografer, kontorsarbetare och många fler som får konkurrens och kan ersättas av artificiell intelligens. Och den här förändringen går bara snabbare och snabbare! Nu ser vi ofta inte alla fördelar med det här såklart! Det beror på vilken sida vi står på! Men har man en affärsdrivande verksamhet, så vill man såklart effektivisera och göra det hela billiogare! Hur som helst, det finns läsning på nätet om AI och framtiden för den som så vill!

Här finns tex. mer att läsa om AI

Jag vet också att AI är bra på schck och Go! Bäst i världen på båda! ;) Och jag blev intresserad av hur AI spelar GO! Och frågade såklart! Jag villa elda på frågan litet med att påstå att det kanske bara va matematik i GO! Men det gick AI inte med på!

Svaret blev: "Go är ett komplicerat spel som kräver både strategiskt tänkande och intuition. Det är inte bara matematik. Även om det finns en enorm mängd möjliga drag i Go (mer än antalet atomer i universum), är det inte praktiskt möjligt för en dator att beräkna alla möjliga utfall för varje drag, som man kanske skulle i ett spel som schack.

För att lösa detta problem använde Google’s AI, AlphaGo, två neurala nätverk, som är system byggda med den mänskliga hjärnan som modell. Dessa system kan tränas att hantera stora mängder data baserat på vad de tidigare har lärt sig1. Det ena systemet, kallat “value network”, bedömer positionen på brädet, medan det andra, kallat “policy network”, avgör var pjäsen ska flyttas. Istället för att utvärdera alla möjliga drag, väljer det ut ett mindre antal som systemet “känner på sig” troligen är de bästa.

Så, medan det finns en viss matematisk komponent i Go, kräver framgång i spelet också en form av “intuition” som AI-systemet lär sig genom att spela miljontals spel varje dag1. Detta gör Go till ett fascinerande exempel på hur AI kan lära sig och förbättra sig själv över tid."

Det sista är intressant, förbättra sig själv över tid och intuition! Kan vara både intressant och oroande! Om den stora delen av mänsklig verksamhet består av affärsverksamhet, vad blir då kvar för människor att göra! Och det här gäller även att göra bilder också! Numera kan vi ofta se en del fel på vissa AI-bilder, och skämta litet och skoja om AI, men som sagt, AI förbättrar sig själv! Ni fattar va? Se'n blir det inte så himla roligt! ;)

Men nog om AI för nu!

Vad gäller den fotografiska delen i bloggen, för bloggen ligger ju på en fotosida, så va vi i Stockholm i går, åkte Mälartåg in till Centralen, lyxresa, det heter faktiskt fortfarande Stockholms Central, och vi fikade på Vetekatten, mycket bra semla, men hiskligt dyr, men det e frivilligt att köpa semlan,  och sen blev det en del ärenden bla. till Alewalds för att titta på en ny ryggsäck till mig! Jag har fått klagomål på att min ryggsäck ser för hemsk ut! :)  Jag har en blå Haglöfs Tight Pro, säkert tjugo år gammal, och hade förstått att den tillverkas fortfarande! Så in på Alewalds, och vad hittar jag! Ett fuskbygge! Visst ser den ut som min gamla rygga på håll, med den är uppbygd på ett helt annat sätt! Inte lika många fack, enklare material, mycket plast och till ett hutlöst pris! Den e alltså trendig numera! Det här skulle bli som att köpa en Kina-Rolex! Och det gör jag inte! Så det är bara dom som inte haft originalat som går på det här!
Det här är en del av att bli gammal, man kan jämföra saker!

.

Vad gäller fotandet igår, det blev några analoga tågbilder i snöyran på Gnesta station! Skall bli spännade att se hur det blev! Här e kameran jag använde! Med det här motljusskyddet! Det är bra när det snöar!

Allt för nu!

/Bengan

Inlagt 2024-01-03 07:57 | Läst 483 ggr. | Permalink
Jag kommer ihåg vad som snackades om internet när det var nytt. Vilket lyft det skulle bli, villken livgivande debatt! Nu skulle alla få säga sitt, demokratin skulle triumfera... och en massa annat liknande joller. Och vad blev det? Var och en får väl värdera själv, men det blev i alla fall någonting helt annat.
AI lär väl gå samma väg. Dom negativa verkningarna blir mest betydelsefulla.
Jag har en orange Haglöfs Tight Pro som är mer än 20 år gammal där tyvärr dragkedjan blev så dåligt att jag måste hitta något nytt. Det var väldigt svårt men efter mycket sökande blev det till slut en "Räven 28". Den har många fack och känns robust nog att kunna användas länge, men den är inte bättre än min gamla Haglöfs. Lycka till med letandet :-)
Hälsningar Lena
Svar från Benganbus 2024-01-03 23:18
Tack för tips Lena! Har kollat den på nätet,
skall försöka se den i verkligheten nästa vecka! :)
/Bengan



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg