Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6466 // Osäkra konsumenter är bra konsumenter! :)

Det är nog en bra sammanfattning!  För tänk det motsatta! Pålästa, kunniga och självsäkra konsumenter! Hur skulle det då gå med konsumtionssamhället! ;) Nåja, nu e vi här, och det har nog nästan alltid varit så här, att vi är ständigt osäkra mot skickliga marknadsavdelningar, men då får man ändå försöka göra det bästa av det hela!

Tänkte på det här när jag läste om Nikkor 1,4/ 5 cm hos Ken Rockwell! (f/1.4: Images have a very sharp core with a dreamy low-contrast surround. It's got a veiled look. It looks like a very sharp version of putting a stocking over the lens, but unlike using a stocking, the core image remains very sharp. Bright edges spread into darker areas. This is caused by spherical aberration.)  Efter den nedsablingen av objektivet så borde det såklart ställas i vitrinskåpet!

.

Men vänta litet nu, det är lilla objektivet va en bästsäljare till Nikons mätsökarkameror! Och det togs massor av bilder med objektivet! Hur kunde det gå till! Nu frågar såklart vän av ordning, som inte vill läsa hela bloggen - så du menar att man skall fota med det här gamla, litet oskarpa objektivet även i dag, när det finns mycket, myket skarpare objektiv? Jovisst, om det inte bara handlar om en skärpetävling! :) Men det e kanske det som blivit den nya fotografin, eller rättare sagt amatörfotografin, en skärpetävling alltså! ;) För med hjälp av vårt nya redskap, datorn, så kan vi numera även kolla skärpan mycket bättre! :)
Och även förbättra skärpan via ett bildbehandlingsprogram!
Du sköna nya Värld! (Huxley)  ;)

.

Här är en slags skärpetest! Utan stativ! Jag satte Nikkorobjektivet på Fuji X-E1 via en Amedeo-adapter, och tog en bild via full öppning!.

Och jämförde Nikkorbilden med en bild tagen med ett Sonnar-objektiv från 1945! (Uträkningen av objektivet är från 1930-talet) Det e nog litet mer stuns i den här Sonnarbilden jämfört med Nikkorobjektivbilden! Kanske litet mer skärpa också?

.

Men med litet hjälp av ett bildbehandlingsprogram, så blir bilden tagen med Nikkorobjektivet hyffsad! Tycker jag i alla fall! Jag kunde nog jobbat litet mer med bilden och fått den ännu skarpare och då ännu modernare!  ;)

Ok, det va det om den nya fotografin!

/Bengan

Ps. Och jag kommer såklart att fota med Nikkorobjektivet på M Leican! På full öppning! Allt annat e fegt! ;)

Inlagt 2023-12-21 09:06 | Läst 585 ggr. | Permalink
Jag ser tre bilder med tre olika ljushetsgrad och olika kontrast. Hur skall man kunna jämföra sådant?

OK - kontrastskillnaden mellan Nikon och Zeiss skulle kunna bero delvis på objektiven. Ändå är det intressant, att om du tog fram Nikonbilden till samma kontrast, och framförallt samma ljushetsgrad som Zeissbilden - så tror jag att dom skulle var tämligen identiska.

Jag plåtade på 1970-talet en del med Nikkor 1,4/5cm, och uppfattade det objektivet som i stort sett likvärdigt med Sonnar 1,5/5cm.
Svar från Benganbus 2023-12-21 09:54
Det här är en mycket subjektiv test Peter! Med handhållen kamera! Mycket ovetenskaplig! :) Men efter att ha tagigt många fler bilder i går kväll, så tycker jag att Sonnaren ger aningen skarpare och klarare bilder! (Nikkorkonstruktionen är för övrigt en Sonnar 1,5-kopia, fast upphottad till 1,4!)
/B
syntax 2023-12-21 10:48
Jo det förstår jag, men det måste finnas någon jämförbarhet - annars är det inte någon mening att publicera.
Om den här skillnaden finns, så är det ju ett inlägg i den gamla debatten som handlar om att det var fel av Nikon att höja ljusstyrkan från f:1,5 till f:1,4 på den här fina konstruktionen - och det troligen av populistiska skäl. Att det så att säga inte var någon slump att Zeiss stannade på f:1,5.

Själv avstår jag numera från den här sortens test där det är mera fallgropar än plan mark, och inriktar mig på att illustrera bildkvalitet i faktisk bild (roligare även för betraktaren):

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/min-gamla-juvel-del-2.htm
GunnarW 2023-12-21 13:46
Första stycket: samma iakttagelse här
Eller så kan man blända ner 2-3 steg så blir nästan alla objektiv skarpa.
Svar från Benganbus 2023-12-21 10:32
Håller helt med dig! :) Men var e då sporten! ;)
/B



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg