Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6444 // Viksängen i går med en massa Nikon F

I går fotofikat på Viksängen, med fotografering, fika, diskussioner om allt här i Världen, även diskussioner om fotografi!

.

Jag försökte förklara att det finns sällan några glasblåsor i moderna objektiv, tyvärr, men vissa vill ändå kolla själva! Och det e bra!

.

Man kan väl kalla det här för en yrkeskamera! Nikon F!  Numera används sådana här kameraor mest för sk. riktig fotografi, som ungdomarna säger, och då mest såklart av yngre människor som vill upptäcka den sk. riktiga fotografin! Men det finns även äldre fotografer som minns en annan tid i fotografin, och som tar fram sin Nikon F och sätter i en film, för känslan och att "spela akustisk igen"! 

.

Dukat bord liksom! ;)

.

Och visst tittade vi på bilder! Och diskuterade vad som är bra och dåliga bilder Faidros, i aningen affekt! Och det är i diskussioner saker prövas, utvecklas, och nya ideer dyker även upp! Som kanske inte gillas av alla, men som ändå ger funderingar!

.

Och en del smussel under bordet va det såklart!

Sammanfattning, det här blir ofta veckans fotografiska höjdpunkt! Just genom att den är IRL! IRL börjar bli en bristvara numera! Trots att vi är gjorda för IRL! Därför blir ofta IRL både udda, kul och lyxigt och i förlängningen ger det ofta något kreativt! :)
Pröva gärna IRL vid tillfälle! :) ;)

/Bengan

Inlagt 2023-12-01 08:35 | Läst 497 ggr. | Permalink
Nikon F, framför allt F2 och till viss del F3 är en del av mitt DNA! Så fort en sån där dunkar i bordet så hamnar jag i en annan tid. Kan inte minnas att en enda av alla jag använt gick sönder. Bara en sån sak att köra 1/8 på högsta motorhastighet.... Det har hänt! Och dom höll. Happy days!
Jag har ju haft Nikon största delen av mitt liv, även idag. Jag hade en Nikon F3 på 90-talet, men den blev våt i Sarek och elektroniken la av. Kvar hade jag endast en mekanisk 1/60 i den, vilket var frustrerande. När jag nu på gamla dagar köpt en gammal Nikon igen för att fotografera film med den, så ville jag istället ha en hel mekanisk sådan. Det blev en Nikon F2 och en Nikon FM2n, båda är renoverade och jag gillar dem mycket! Nikon F och F2 har ju den fördelen att de även tar non-AI objektiv som är billiga att köpa idag.
Så det var kul att se en Nikon F på Dina foton.
Mvh Wolfgang
Nu blev även jag nostalgisk! 1983 lånade jag en Nikon F av en kompis, lånade ett lantmäteristativ av lantmäteriet, hyrde ett Nikkor shiftobjektiv av Molanders i Stockholm och gav mig ut och plåtade stan jag nyss flyttat till, Alingsås. Hade tur med vädret, sol med ett mycket tunt molntäcke och det blev bra bilder. Vännerna i Gotlands byggnadsnämnd kom på besök, fick se bilderna och tyckte att jag inte bytt ner mig alltför illa.

Det var inte helt lätt att sätta film i Nikon F, man fick ju ta isär kameran i två delar, men sen var den lätt att plåta med. Sunny sixteen och så hade jag en Sekonic exponeringsmätare som funkade något så när, manuellt fokus med ögonmått funkade då.

Sen kom bilderna till användning då Alingsås försökte få Europa Nostras utmärkelse för bevarandet men det är en annan historia.
Nikon F är, enligt mig, den bästa kamera som tillverkats.
Tack för stöttande kommentarer! :)
/Bengan



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg