Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6433 // Litet om den nya fotografin och den fotografiska framtiden!

Och att AI kan göra bilder det verkar de flesta ta med en nypa salt! - Det e bara att dra ur sladden om det blir problem! Eller "det här är en ny teknik, och det e dom äldre och teknikrädda som tror AI är en fara!" Ok, jag e äldre!  ;)

"I framtiden – och i viss mån redan nu – blir det svårare att lita på det man ser, hör och läser. Ett ruggigt exempel finns på www.thispersondoesnotexist.com. Varje gång du besöker sidan möts du av ett nytt ansikte. Som vardagliga porträttfoton. Saken är bara att personerna inte existerar, utan är syntetiserade av en mjukvara. Du skulle aldrig ana det, och med textroboten från OpenAI kan de icke existerande människorna få en livsberättelse lika trovärdig som deras fejkade ansikten".  (Linus Larsson DN Kultur 2019-02-18) Märk att Linus Larsson skrev det här 2019, nu är det 2023 och AI är numera mycket, mycket, mycket skickligare!

Vad blir då kvar av vår fotografi när alla bilder kan fabuleras utan att vi kanske märker det? För vi tittar inte heller speciellt länge på bilderna numera, inte på nätet i alla fall, så hur skall vi då kritiskt hinna bedöma orimligheter i bilder!

Och de nya bildprogrammen vi köper, från tex. Adobe, innhåller ju numera starka fabulerandehjälpmedel, läs AI, utan att någon i alla fall i någon större utsträckning ifrågasätter det! Nu kan det vara så att man inte har det här programmen, eller så har man inte märkt något av AI i sitt program, eller så tycker man det e Ok! (Det kan väl vara då det blir övertydligt som någon tycker något om AI-fabulerade bilder ett litet tag)
Eller så säger man, - man har alltid kunnat ändrat på fotografiska bilder!

Ok det e klart, vad gäller fabulerande, vi har ju haft Grindslanten, Fiskargubbar, dimmiga landskap och liknande hängande på våra väggar, ingen verklighet det heller, så vad e problemet! Det här kanske är den nya fotografin?  :)

/Bengan

Ps. Här är i alla fall den nya fotografiska framtiden!

Inlagt 2023-11-20 16:43 | Läst 659 ggr. | Permalink
Jag tar mina bilder på ett sådant sätt att det var jag som tog bilderna. Fingret åt AI alltså - det är mina bilder.

Människan har som sagt alltid fabulerat. Vad är en god illustrerad bok annat än " ...de icke existerande människorna [som] får en livsberättelse lika trovärdig som deras fejkade ansikten". För att inte snacka om en nyckelroman - då tar det riktigt hus i helsike om det uppenbara och upprörande fejket.
Romanen kan åka i papperskorgen, liksom AI om den dummar sig.

Inget nytt under solen. Jag lutar mig tillbaka (fastän jag är gammal).

Det farliga med AI tror jag inte är bilder, utan att vi bygger upp ett spion och övervakningssamhälle som kan förse AI med för oss själva farligt material. Då var det inte AI - det var vi själva! Materialet är farligt vid det givna missbruket, AI förutan. Betänk det gamla ordspråket: "Den som gräver en grop åt andra, faller själv ofta däri"!
Och så var det en sak till om AI, när jag nu är i farten. Det gäller din tidigare AI-bild föreställande den vackra gamla kvinnan.
Det som genast avslöjade hur AI hade gjort var det ungdomliga håret och det ungdomliga hårfästet. Uteslutet att en gammal kvinna skulle kunna se ut så.
Det gav alltså ingångsöppningen till hur AI hade gjort - alltså tagit ett eller flera porträtt av unga kvinnor, och därefter åldersmanipulerat efter kända (av människan skapade) principer och parametrar. Kända förfaringssätt sedan ett halvsekel tillbaka.
Var är det märkvärdiga? "...sån´t gör man numera som fröken vet - med elektricitet"... :-D
Stefan Åhbeck 2023-11-20 18:00
Där är du ute och cyklar, Peter!
Så sent som i torsdags porträtterade jag en person på 87 år med lika ungdomligt hårfäste och lika ungdomlig frisyr. Fingret åt min kamera alltså.
syntax 2023-11-20 18:07
Den hårtätheten med det fallet ända fram i hårfästes främre kant finns inte hos någon 87-åring. Jag cyklar lugnt vidare... :-)
Svar från Benganbus 2023-11-20 19:56
Peter, jag hade litet bråtton när jag gjorde bilden på kvinnan! Den va bara några enkla kommandon till AI!
Jag hade kunnat gå in och sagt vad du säger om hårfästet, och då hade AI justerat hårfästet! Tills jag blev nöjd! :)
/B
syntax 2023-11-20 20:03
Det hade den säkert gjort den rackaren... :-)
Nu gav den mig öppningen till hur den hade byggt det hela - och avslöjade att det ju inte var så märkvärdigt. Visst är det tekniskt fantastiskt, men inget man måste skita på sig för!
Hej Bengt,
Det är inte så oroande om man ger AI en egen motiv grupp. Som när blyertspennan kom till vår hand eller penseln. Det är bara ett verktyg. Det är först när bilder från AI används som vapen i propaganda som man får se upp. Men fejkade bilder har vi haft sedan bilden kom på duk.
Det blir värre när man bygger robotar som kan hantera vapen mot människan.
Ta en godis
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg