Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6401 // Test av ett 1,2 / 35 mm objektiv! * Bloggen uppdaterad! Om Fotografen Hatte Stiwenius!

Full öppning!

Vad gäller annat, läs här!  "Fotografen Hatte Stiwenius är en legendar inom Stockholms musikvärld. Charlie Drevstam har tillsammans med Greger Ulf Nilson sammanställt bilder från 1978–87 i vad som nu både blivit en bok och en utställning på Stadsmuseet under namnet ”Sthlms pärlor!”
Från DN Kultur idag!.

Jag har fotograferat några år, i alla fall från sent 1950-tal, och både ägt och fotat med en del olika objektiv! Vissa objektiv har jag såklart ångrat att jag sålt, med facit i hand! Jag har även ångrat att jag sålt några kameror, med facit i hand där med! Men det kan vi lämna för tillfället! ;) Med facit e allt mycket enklare! Nu e nu och det jag förundras över idag är de billiga och som jag uppfattar det, ofta bra objektiv som finns att köpa! Sannolikt beroende av att man samlat på sig optiska beräkningar under åren som nu med hjälp av datorer ytterligare kan utvecklas och kan göra en objektivberäkning både snabb, bra och billig! Och hela det utvändiga paketet, runt den optiska konstruktionen, kan numera tillverkas med minimal handpåläggning! I Kina för det mesta!

Om man inte bryr sig så mycket om det här, utan bara ser till pris och vardagsprestanda, som nog de flesta gör, så tycker jag att det finns små, billiga och mycket kompetenta objektiv! I alla fall om jag jämför med vad jag hade förr! Jag har ett sådant billigt objektiv till min Fuji X-E1! Ett Artisan 1,2 / 35 mm! Den blir som en normal på Fujikameran! Alltså motsvarar i brännvidd 50 mm på min Leica! Pris c:a 1400:- Om man tittar på den optiska konstruktionen, som jag såklart va tungen att göra, så i det här objektivet så ser man tydligt, om man har ögonen med sig, Ludwig Berteles Sonnar! Som man här utvecklat! Tack för grundarbetet Ludwig Betele! 

Testfotade objektivet i köket i går, eller va det i förrgår! I ibland går dagarna ihop! ;) Men i alla fall, så räcker skärpan för mig i de här bilderna! Nu e den här testbilderna tagna  på fri hand, men det e så jag fotar i stort sett hela tiden!

.

Här på bländare 5,6! Så nu e det e bara att fota! Nåja, så enkelt e det nog nu inte! Bara och bara alltså! Kommer nog att återkomma om det! Att bara fota alltså!
Ganska säkert så återkommer jag om det! :)

/Bengan

Ps.  Å litet kul hade det såklart varit om det här nedan hade funkat! Men då börjar vi närma oss något annat, något mer fundamentalt Faidros!  ;)

Inlagt 2023-11-04 07:56 | Läst 551 ggr. | Permalink
Bengan, objektiven är inte optimerade för kort distans, så en test på kort distans säger ingenting om objektivet. De är bättre på längre distanser. Det är därför man har macroobjektiv som i sin tur är inte optimala på lång distans. Mvh Wolfgang
Svar från Benganbus 2023-11-04 10:36
Hej Wolfgang! För mig låter det då ganska bra! Jag fotar mest nära, porträtt och liknande! ;)
Men jag förstår vad du menar!
/Bengan
Wolfgang 2023-11-04 20:20
Med nära menade jag riktigt nära. För porträtt, så levererar Dina objektiv mycket bra! Mvh Wolfgang
Svar från Benganbus 2023-11-05 07:32
Ok, då förstår jag bättre Wolfgang! Tack!
/Bengan
Hej Bengt!
Tack för texten!
Jag håller med. Åjade mig över prisutvecklingen av åtråvärda och klassiska stereoprylar på åttiotalet. Men nu! Astronomiska nivåer på sådant som var dyrt men överkomligt då.
Samma med vissa kameramärken. Kom in i det (Leica) för tolv år sedan. Men nu…

Och in på scenen kommer de kinesiska gluggarna!
Paul Rudolph, Ludwig Bertele, Walter Mandler mfl. gör det praktiska och teoretiska grundjobbet och nu kommer den kinesiska svallvågen av små entusiastbolag. Precis som inom finsmakar-audio så häpnar jag över det som erbjuds.

Själv har jag ett ”7hantverkares” 50mm 1.1 i sonnar-utförande och M-fattning. Flera objektiv i ett liksom. Låg kontrast och skärpa på full öppnning (noctilux?) klart ”bättre” vid 1.5 (Carl Zeiss Snoonar?) och sen nästan Planar-känsla framåt 5.6
Mekaniskt sett och taktilt är det lika men annorlunda. Precis rätt ingredienser för utdragna och vindlande diskussioner IRL och annorstädes.
Jag är glad men väskan blir tung. Tur att gluggen inte kostade ”en arm och ett ben”

((Normalt sett ”identifierar jag mig” som en 35-millimeters engluggs-människa tillsammans med min kraftigt prisstegrade mätsökarkamera 😃)

Men vad gör mina handlingar i konsumtionssamhället mig till?
Svar från Benganbus 2023-11-04 10:43
Tack detsamma för din text Hans! :)
Tråkigt att du inte bor närmare!
Vi har en del intressanta saker och ämnen att prata om förstår jag! :)
/Bengan



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg