Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6401 // Ingen eller inget lever för evigt! :)

"Varje generation har sina självbedrägerier. Det vanligaste som man intalade sig var: allt som läggs upp på internet finns kvar där för alltid. Den naiva tanken har till och med Oscarbelönats, som i manuset till ”The social network” där Rooney Mara förklarar: ”Internet är inte skrivet med blyerts, det är skrivet i bläck! Men bloggarna jag läste på nätet och låtarna jag upptäckte på Myspace är i dag bortsuddade. Hemsidor är begravda, bilder och länkar trasiga. Servrar har kraschat eller tagits ner. Dagens digitala generation får nu lära sig samma läxa om nätets flyktighet när de försöker hitta filmer eller tv-serier." (DN Kultur. Kristofer Ahlström  2023-11-03)

.

Jag tror det också va i filmen Blade Runner som någon sade, "No one lives forever!" Det här gäller nog det mesta!

För övrigt så va det fotofika på Viksängen i går, ovanligt rörigt! ;) Men ett mycket trevligt och ett härligt veckoandningshål för oss datorbundna fotografer! ;) Någon visade sitt nyinköpta objektiv till sin Fuji X-E1! Ett liten snyggt objektiv på 2.0/25 mm för 999:- kronor! Från Kina såklart!

Jag försökte få igång en debatt varför det fotograferas så mycket djur och natur i Sverige! Det va ingen som hakade på tyvärr, tyckte i alla fall jag, men det e nog så att är vi inne i något vi gillar, som verkar naturligt för oss, så har vi såklart inte tänkt på någon utgång från det heller!
För vad skall man annars fota? Det e ju så himla vackert?

Det gick även några bilder runt bordet, printar kallas det, kommentarer kom på printarna och avslutningsvis redovisades såklart även några krämpor! :)
I dag fredag, om ni inte vet det redan! ;)

/Bengan 

 

Inlagt 2023-11-03 05:57 | Läst 551 ggr. | Permalink
Det är många missuppfattningar om internet som korrigeras med tiden... :-)
Ett tillägg kan vara att det som läggs ut på nätet i de flesta fall "försvinner" med en gång. Det vill säga att mängden är så gigantisk att ingen hittar (bryr sig om) just den grejen mer.
Nils Bergqvist 2023-11-03 14:25
Precis så tror jag också att det är. Det mesta försvinner i ett töcken av snabbt flytande cybernarkotika. Det har tagit död på mycket av vad bilder egentligen handlar om. För lång tid framöver bevarade utsnitt av vår värld. Bilder att hålla i sin hand, att ha i album, att se på utställning (även där verkar det gå knackigt att få tillräcklig publik, utom för det mest spektakulära och sensationsskapande), titta på i böcker etc. Nu bollar man snabbt mellan det ena och den andra på en bildskärm, och glömmer bort lika snabbt som man surfar. Det blir inget handfast att hålla sig till, och det mesta som passerar är undermåligt ur bildmässig synvinkel.
TomasKronberg 2023-11-03 19:13
Nils!

Du skrev "Det blir inget handfast att hålla sig till, och det mesta som passerar är undermåligt ur bildmässig synvinkel. "

Ja, fast det har ju inte så mycket med Internet att göra. Det tas väldigt mycket foton nuförtiden och allt kanske inte är toppkvalitet, men det var det ju inte före Internet heller alltid.

Bläddrar man i gamla fotoalbum är det väl inte alltid så mycket av intresse förutom det intresse man kan ha av att kolla in människor man känner till. Väldigt sällan stöter man på bilder i klass med Christer Strömholm och liknande om jag säger så...

/T
Nils Bergqvist 2023-11-04 08:24
Jo jag tycker det har med internet att göra. Och även det ”lättproducerade” digitala. Man blir inte lika självkritisk. Och mera skräp kommer ut i flödena.
Intressanta tankar där. Nånstans i cyberrymden kan man ana att komplexiteten ligger farligt nära kaos. Och i kaos finns ju ingen information längre.
Och det där med djur och natur, det kräver nästan en blogg.
/Gunnar S
Nan Goldin sa i en intervju i DN i samband med hennes utställning i Sthlm förra året:
"Folk har blivit så dåliga på att verkligen se bilder, ingen orkar riktigt koncentrera sig. Jag slutade i princip med att lägga ut på Instagram när jag märkte att folk tryckte på ”gilla” efter typ en halv sekund. Det gjorde mig galen."
Man kan se detta när kända fotografer lägger ur bilder på sociala medier. På någon halvminut kan de över hundra gillanden. Men de kända har ju många följare så kanske inte så konstigt ändå. Men snabbt går det i alla fall. Och när man blir medveten om att över 90% tittar på bilder enbart på mobil, då blir man ganska uppgiven.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg