Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6373 // Om bra bildsmak!

Fotoapparat för udda fotografi!

Bildsmak, va e det! Och god bildsmak, vad e det! Visst vore det enklare att fota om om man visste det! :) Filosofen Thomas Nagel hävdar att varje subjektiv upplevelse är kopplad till en "enda synvinkel",  vilket gör det omöjligt att betrakta våra medvetna upplevelsee som "objektiva"! Påstår han alltså.

Ok, så matsmak, ölsmak och även bildsmak e bara subjektivt hos mig? Men visst vore det bättre och enklare om alla hade min goda bildsmak! :)
Då skulle jag ju få massor av gillanden på mina bilder!

Men det bör väl ändå finnas någan slags norm för bra bilder? På fototävlingar kanske man skulle skriva en algoritmen för god bildsmak! Eller att det sunda förnuftet säger att det här e en bra bild! Så många sunda förnuftets bild vinner! :)

Det här nog en knepig fråga, och existensiell fråga, varför inte fler människor har min goda bildsmak! Mao, tycker som jag! Det skulle underlätta mitt fotande!
Och underlätta en del annat, även i politik tex! Men nu e det som det är! ;)

/Bengan

Ps. Idag torsdag och fotofika på Viksängen! :) Och här en länk till Leicaauktion!

Inlagt 2023-10-05 09:53 | Läst 717 ggr. | Permalink
Var det inte Göran Segeholm skrev skrev en artikel här på fotosidan för hur man skulle lyckas i fototävlingar? Att tävla med bilder, ja vad ska man säga om det? Nu tävlas det ju med allt. Och en slags main stream smak ska gälla. Avviker man från det betraktas man som konfys eller lite, just avvikande. En del blir ikoner och då ska alla gilla dom, även om de inte gör det. Och blir man ikon så är allt man gör bra, eller hur? Sen finns det olika genrer. och inom genrerna finns det bra och dåligt, det går inte komma ifrån. Och även olika smaker vad som inom genren är bra eller dåligt. vad som är det rätta är väl inte så lätt att säga då, utan man får inse att vi tycker olika i det mesta. Och det beroende på vilken utgånsgpunkt (erfarenhet, kunnighet i gebitet, etc) som man har.
e man törstig när det är varm,smakar all öl gott :)
Jag håller med Magnum-fotografen Costantine Manos som sa följande: “There is so much bad everything. Bad art, bad photography. I don’t want to sound like a snob, but 95% of the public doesn’t have any taste. That is a reality. Taste is having a discerning appreciation of anything. Food, wine, photography, art. … So there is a lot of garbage floating around, people patting each other on the back. A lot of boring stuff.”

Känns som det stämmer in rätt bra med det jag upplever. Tyvärr.
Anders Berlin och jag hade en tävling för sådär tio år sedan. Vi försökte få in våra bilder i Galleri FS. Den förste som lyckades förlorade =) Ingen av oss lyckades under den tid vi höll på. Apropå bildsmak alltså =)
Ja bildsmak är väl en beståndsdel så god som någon i bildtävlandet. En märklig form av tävlan med rötter i artonhundratalets konstsalonger. Som styrdes av den goda smaken. Intressant det här.
Träffande citat förmedlat av Fredrik E.
/Gunnar S
Frekeman 2023-10-05 15:32
Kul att du uppskattade citatet. Efter jag hittade det skummade jag igen artikeln som det finns i, skriven av Eric Kim, och insåg att jag håller med om mycket av vad herr Manos säger. Kan nog vara intressant för andra att läsa också: https://erickimphotography.com/blog/2014/09/22/20-lessons-constantine-manos-taught-street-photography/
Erik Madsen 2023-10-05 20:24
Hej Frederik.

" people patting each other on the back"

Ja, det finns mycket sånt, men det skulle också kunna kallas något annat här i en bloggmiljö med elektronisk dagbok, där man skriver om olika ämnen och visar många olika bilder. Det är inte nödvändigtvis tävlingsbilder eller utställningsbilder :-) Det finns andra ställen där det kan "dyrkes" - tror jag. Förlåt.
Med många vänliga hälsningar från Erik/DK
Frekeman 2023-10-05 21:35
Hej Erik,

Först undrar jag varför du ber om förlåtelse?

Jag vet inte vad det skulle kallas – vad kallar du det i vår bloggmiljö? Jag förstår mycket väl att bloggarna inte visar upp tävlings- eller utställningsbilder (i alla fall för det mesta). Och vad för ställen tänker du på där man kan "dyrka" bilder?

Det är mycket sällan jag "dyrkar" bilder men visst finns det riktigt bra fotografi som berör mig och som jag uppskattar enormt mycket. Sällsynt med den kvaliteten av fotografi här på Fotosidan tyvärr. Och som jag ser det så saknas ambitionen och förmodligen även smaken hos många av oss hobbyfotografer här på Fotosidan. Faktum är att jag nog tycker så om många fora – exempelvis de på DPreview och på entusiastsajter för diverse kameramärken och dylikt.

Det lustiga är att den bästa fotografin finner jag, utöver i böcker jag köper, faktiskt på Instagram eftersom jag där kurerar bildflödet genom att följa rätt fotografer och typer av fotografi.

Mvh
Fredrik
Erik Madsen 2023-10-05 22:06
Hej igen och inte mer från mig - jag kan tydligen inte förklara mig tillräckligt bra på min svenska.
Sista försöket:
Jag ber om ursäkt för att jag har blandat mig i något som jag förmodligen inte har någon viden om eller språk för :-)

Jag tror att medlemmarna här i bloggmiljöet kommenterar inlägg som de har en gemensam referens till. Det kan handla om vintageobjektiv, kameror, analoga svartvita filmer, kodachrome-nostalgi, blommor, fåglar, vikingahistoria, veteranbilar, mörkrumsteknik och andra hobbyområden. Det är mest kommentarer på bloggtexten och sällan mer djupgående bildanalyser. Det kallar jag gemensamma intressen och inte alls:
“" people patting each other on the back”.

Vår Bengt använder trots allt bloggen också som det jag kallar "En elektronisk dagbok" och det ligger väl helt i bloggens natur ?
Därför finns det inget krav på att man ska ha stora ambitioner eller smak (god smak) här i bloggvärlden - enligt min mening och jag tror många andras åsikt?

När jag skrev "dyrke" var det för att jag saknade ett svenskt ord för det. Det jag menar är att man kan presentera och delta med sina fotografier i andra forum, där bildanalys och kritik är viktig och relevant.
Mvh. Erik.
Frekeman 2023-10-05 22:26
Hej igen, Erik! Tack för att du utvecklade det du skrev. Och du behöver absolut inte be om ursäkt för att du "blandar dig i" – diskussioner är till för att blanda sig i. Självklart så vet du ett och annat – mer än då tror gissar jag. :-)

Självklart förstår jag intresset för samvaro här på Fotosidans bloggfunktion och det finns givetvis (och tur är väl det) inga krav på bloggandet (annat än att de ska ha en viss fotografisk vinkling). Det verkar givande för många att läsa och kommentera varandras blogginlägg och det är ju roligt. Inget fel i det alls. Jag tycker bara samtidigt att det är lite synd medlemmar inte verkar bry sig så mycket om, i min mening, riktigt bra fotografi. Det är min personliga uppfattning såklart och jag kanske är lite egoistisk eftersom jag verkligen skulle uppskatta att upptäcka nån riktigt vass fotograf här bland alla amatörer (och då menar jag amatörer i dess riktiga mening, dvs. personer som älskar utövandet av fotografi) här på Fotosidan. Det är klart att man hittat några intressanta fotografer genom åren men jag tycker nog att det borde finnas fler.

Fotosidan är faktiskt bättre än man tror när det gäller bildanalys, kritik etc. Ett exempel på det är när det kommenteras som bäst i gf-poolen. Insiktsfulla och intressanta funderingar som enligt vittnesmål uppskattas av de involverade – man ger och tar. Alldeles förträffligt och mycket bättre än exempelvis på Facebook eller Instagram. Synd att sådana bilddiskussioner är så fåtaliga. Det blir mest "ryggdunkningar" vad jag kan se.

Med vänlig hälsning igen!
/Fredrik



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg