Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6354 // Idag Viksängen och riktig fotografi! ;)

Vän av ordning kan väl undra över Tempostyret på den här damcykeln! M Leica, Biometar, Ilford film!

Idag fotofika på Viksängen i Södertälje! Det skall bli trevligt! Och det finns bra och prisvärt fika där! I veckan när vi va ute i skogen, så träffade vi ett par, när vi passerade så sa mannen, "fin kamera, trevligt att se en sådan!" Och så va samtalet igång. Mannan har själv en Leica M6! Jag berättade också att vi ses varje torsdag på Viksängen! Så vi får se!

Och så om Fotografi, som Susan Sontag än gång skrev! Jag har framkallat nyligen, och det går fort, och varför jag inte framkallar oftare då är en bra fråga! Hur som helst så är Biometaren på M Leica en praktisk kombination! Liten och lätt och intressant! Att ett objektiv är intressant tycker jag själv är viktigt, ofta viktigare än superskärpa och annat ovidkommande! ;)

Stadskärnan i Hudiksvall! M Leica, Biometar, negativ färg!

.

Här är Biometaren, för den som inte sett objektivet tidigare! Objektivet sitter på kameran via en Amedeo-adapter!

Nog för nu!

/Bengan

Ps. Vad gäller Susan Sontag, så hävdade hon att mängden av bilder gör oss avtrubbade och att alla dessa fotografier snarare begränsar vår uppfattning av verkligheten än lär oss något om den! Kan kanske vara något att fundera på?

Inlagt 2023-09-21 08:06 | Läst 522 ggr. | Permalink
Kloka ord av Sontag! Mängden bilder som flödar hela tiden begränsar även vår uppfattning om bilden, vår förmåga att tolka bild och läsa kompositioner och innehåll, hur de verkar och hur fotografen tänker. Vårt bildseende helt enkelt. Och därmed även vår egen förmåga att skapa intressant fotografi där bilden sätts i centrum.
Frekeman 2023-09-21 09:46
Hur vet du att det är så? Min egen uppfattning är att mitt bildseende och fotografiska förmåga bara har blivit bättre ju fler fotografier (helst bra sådana) jag har konsumerat.
syntax 2023-09-21 10:56
Det vet inte Nils - men han tror det. Precis som vi alla håller på vårt eget stuk på tillvaron... :-)
Frekeman 2023-09-21 19:16
Förmodligen så, Peter. Jämfört med musik så tycker jag att det låter skumt att lyssna mycket på musik skulle göra en sämre på att förstå musik, eller komponera den. Vore intressant att höra vad Nils tycker om våra kommentarer.
Svar från Benganbus 2023-09-21 21:04
Fredrik, det finns något som man kallar för skvalmusik, det kanske även finns skvalbilder! ;)
B)
syntax 2023-09-21 22:15
Visst finns det både skvalmusik och skvalbilder, men jag har svårt att se att man skulle förstöra sina sinnen med det??
Kommer ihåg i gamla folkskolan när musikläraren (det fanns sådana på den tiden) konstaterade tillsammans med en tillkallad kollega att jag hade absolut gehör. Det har glatt mina musikupplevelser under åren - men inte har jag lyckats förstöra det av all smörja som har passerat under åren. Det är väl lite så även med bilder. Smörjan bara rinner förbi utan att lämna något avtryck.
Frekeman 2023-09-21 23:17
@Bengan och @Peter: skvalmusik tror jag inte att man lyssnar så aktivt på. Som Peter skriver så rinner den kanske bara av? Jag lyssnar mycket på musik och gör för det mesta aktiva val – min musiksmak har med åren breddats och jag förstår och uppskattar musik som jag tidigare inte skulle ha gjort. Jag visste helt enkelt inte bättre. Fortfarande "upptäcker" jag nya musikgenrer. Det är underbart!

Det känns lite likadant med min bildkonsumtion – ju mer jag utsatte mig för olika bilder, desto mer växte min kunskap och förmåga att uppskatta bilder på ett sätt som jag inte hade förväntat mig. Jag vågar också påstå att min fotografi har breddats och blivit rätt mycket bättre än när jag tog mina första trevande fotosteg.

Nä, jag tror att jag har en diametralt motsatt uppfattning en den som Nils torgför i sin kommentar.
Nils Bergqvist 2023-09-23 00:35
Och det vet inte du heller. Du bara tror. Jag tror också och det gör jag för att jag vet hur det är om man blir avtrubbad med ett flöde av 99% likriktat och fullkomligt meningslöst skval. Man får försöka fjärma av allt sånt, men det är inte lätt på webbsidor och sociala medier.
Nils Bergqvist 2023-09-23 00:39
Ju fler dåliga och likriktade du ser, vilket är svårt att undvika idag, desto mera påverkas du negativt. Men kan du fjärma bort det ointressanta och triviala, så håller jag med dig. Men allmänt sett så är det mest negativt att flödet är stort, som Sontag skriver.
Nils Bergqvist 2023-09-23 00:53
Fredrik, att du lyckas fjärma dig från skvalet, och bli bättre fotograf, betyder inte att majoriteten kan det. Majoriteten av Fotografin idag står ju och stampar med i stort sett samma typ av bilder som för 50 år sen.Trots att möjligheterna aldrig varit större. Det intressanta och nyutvecklande är det skralt med, men det finns. Kommer lätt bort i den stora mängden. Det mesta går ut på att vara vackert eller spektakulärt rent tekniskt, eller så är det prylarna som gäller. Bergengren lär ha uttyckt på sin tid, men lika aktuellt idag: ”den eviga striden mellan piktorialisterna och de överdrivet kameraintresserade. Båda sidor har måhända sina förtjänster, men det gemensamma är att de betonar tekniken och glömmer Bilden.”
Ja, hon skulle bara vetat. Sen tror jag det är viktigt att man gör åtskillnad mellan att som Fredrik vara en intresserad fotograf som söker och tittar på bilder med kvalitet och det gigantiska flödet av massbild (inte att förväxla med massmediabild) som sköljer över oss överallt i alla sammanhang. Nog finns det att fundera över.
/Gunnar S
Frekeman 2023-09-21 23:27
Jag har börjat att lyssna på Susan Sontags bok i form av ljudbok. Jag äger förstår en fysisk version också på originalspråket. Vet att det är en omskriven bok men jag har för mig också att en del ställer sig rätt kritiska till hennes funderingar. Får väl avsluta den så småningom för att sedan skriva vad jag själv tycker.

Den ointresserade massan är väl egentligen inte så mycket att bry sig om vare sig det gäller musik eller fotografi? Det är väl med som så mycket annat att många helt enkelt inte bryr sig om nåt djupare tänkande kring dessa konstformer utan de konsumerar bara glatt slutprodukter som är snälla och låter bli att utmana. Det är som med öl – den stora massan dricker glatt ölsorter som bara smakar lite av ingredienserna. Tycker de verkligen om öl? Det ska bara slinka ned liksom. En passion som jag tidigare hade innan fotografin tog över var just öl. Lärde mig det mesta om ölsorter, ölkultur och lärde mig också att brygga öl från grunden (inga maltextrakt här inte!) och blev rätt duktig på det. Det kanske ligger i min natur att snöa in mig på det som jag bryr mig om? Men ibland kan en skvalöl var god den med. Vid rätt tillfälle. En bild på en solnedgång kanske också har sin plats?
Intressant läsning och intressanta funderingar det här, tack för dom!
/B



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg