Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6327 // Fotofikat på Tårtan startar nu på onsdag! Och så Fuji X100 vs M Leica!

Äntligen är sommaren slut så vi kan börja fotofika på Tårtan igen! Så nu på onsdag, den 30/8 runt Kl. 15.00 så kör vi igång igen! Gata Horns 32 för er som inte vet var i Stockholm! Så väl mött!

Vad gäller Fuiji X100 vs M Leica så e det ingen tiotusenkronorsfråga för att fatta vad Fuji har härmat! Smart av Fuji! Och som jag sagt tidigare, den här kameran skulle Leica gjort som en instegskamera i Leicasystemet! Snacka vilken kioskvältare det hade blivit! Vem skulle inte vilja ha haft en så'n här liten kamera för gatufoto och med en liten röd plupp på! Även jag! :)

Vad gäller den nuvarande digitala M Leican, så känns det som man försöker modernisera en gammal konstruktion, utan att riktigt lyckas! För M Leican är i grunden en analog konstruktion! Den bästa analoga kameran! Leica Q känns då mer i tiden! :)

Nog om detta just nu!
För man skall inte leka med tändstickor för länge nära explosiva saker! ;) :)

Och som sagt, Tårtan nu på onsdag!

/Bengan

Inlagt 2023-08-28 19:24 | Läst 610 ggr. | Permalink
Givetvis så försöker man modernisera en gammal konstruktion! Jag och andra tycker att man lyckas utomordentligt väl. De har helt enkelt behållit det mesta från vad du kallar "den bästa analoga kameran" och gjort den digital. Hur kan det anses att inte "riktigt lyckas"? Ditt resonemang är för mig en gåta. Låter lite som "surt sa Bengan, om digitala Leica M". Man slipper film men i övrigt så allt annat lika. Perfekt!

PS. Med M11:an så tycker jag att de dock har gått för långt i moderniseringen: ny ljusmätning (komplicerad slutarprocess därav), inget avtagbar botten, och alldeles för onödigt hög upplösning.
Svar från Benganbus 2023-08-30 08:35
Jag menar så här Fredrik! Ett M Leicas objektiv sitter närmare filmplanet än ett SLR-objkektiv och det ställde till problem när man skulle göra en digital M Leica! M8 osv! Där kanske man skulle gått direkt på en nykonstruktion som passade en sensor bättre! Men nu hade man en mycket välkänd analog kamera, en icon, och ville försöka fortsätta på den iconiska linjen! Och det blev litet tekniskt struligt och såklart dyrt! En Contax G2-liknade M Leica hade nog legat bättre i den digitala tiden! ;) Nu har man ju Leica Q som e mera nytänk! Med där saknar man ju det som mycket är M Leica, sökaren och utbytbara objektiv, men det hade säkert gått att lösa!
Det e så jag menar! :)
/B
Ps. Jag väntar på en digital filmrulle till min analoga M6! :)
Frekeman 2023-08-30 13:39
Jag känner mycket väl till utmaningarna med det korta avståndet till filmplanet. Men, det var ju nåt som Leica lyckades att fixa till med hjälp av mikrolinser. Inga problem alltså för användaren! Det är väl helt underbart man kan använda gamla M-objektiv på en digital variant av M precis som de är tänkta att bli använda, dvs på en mätsökarkamera? Att skapa en nytt M-system från scratch skulle väl vara ett felsteg i slit-och-släng-riktningen. Du vurmar ju själv för att återvända gamla objektiv.

Vidare, som du vet så tillverkade Leica en APS-C-kamera benämnd CL. Den har väl att det moderna som man kunde önska sig när den tillverkades, förutom att inte vara småbild, och där har du ju moderna Leica. Tyvärr var försäljningen lite si och så och system lades ned för ett par-tre år sen. Q är säkert bra men för oss som gillar att ibland använda olika brännvidder och att ha en optisk sökare så går ju den bort.

Din filmrulle till M6 heter M Typ 240! :-D
Fuji X100 är instegskameran till Leica-systemet. Leica behövde inte göra den själva. Smart av Leica ;-)
Men det skulle vara ascoolt om Leica någon gång gör en Leica M med inbyggd elektronisk sökare i hörnet, eller en Leica Q med utbytbara objektiv, antingen M-fattning eller L-fattning. Finns rykten.
Eller tänk om de kunde göra en digital M med mekaniska slutartider som M6. Helt manuell naturligtvis. Skulle dock behöva batterier.
Eller ännu coolare - ett digitalt bakstycke till Leica M6, som de gjorde med Leica R8 och R9.
Frekeman 2023-08-30 13:46
Håller helt med din åsikt om X100 i förhållande till Leica-systemet, Thomas. Jag skulle dessutom påstå att X-Pro-serien nog är ännu mera en så kallad "gateway drug" till Leica M. Så fungerade det lite för mig. Köpte en X-Pro1 för ett bra pris när de reades ut och uppgraderade sedan till en X-Pro2. Mycket nöjd, särskilt med den senare men man började ju fundera på hur det skulle vara att fota med "originalet". Således, när jag fann en lösning som gjorde att kände mig ha råd så slog jag till på en Leica M-E Typ 240. Ett par Voigtländer-objektiv fanns redan i min ägo – kunde använda dem med adapter på mina X-Pro.

Hade faktiskt inte tänkt att Leica M skulle bli mitt huvudsakliga kamerasystem – var så nöjd med Fujifilm och även Pentax. Men, nu är det Leica M som jag i nio fall av tio använder för min fotografering, som i huvudsak är gatufoto. Så kan det gå! när man åker dit på en drog! :-D

För övrigt så skulle jag kunna tänka mig en "M" utan mätsökare (borde ju förstås inte kallas M då) men egentligen är en sån nog helt onödig.
thogr 2023-08-30 15:09
Nästan exakt samma resa som jag gjort, Fredrik.
X100T -> XE2 -> XPro3 -> M10 -> M10R

XE2'an köpte jag billigt bara för att kunna leka med gamla manuella objektiv med adapter som jag hade till en Olympus OM3Ti. Så småningom blev det även ett par Leica objektiv. Sen blev jag tvungen att gå hela vägen.

Skulle Leica släppa en "M" utan mätsökare men med EVF skulle det vara frestande. Jag använder mina Olympus OM-objektiv ibland även på Leican, med adapter och Visoflex. Men de borde nog kunna göra en bättre lösning med inbyggd EVF, tycker jag.
Frekeman 2023-08-30 16:49
Du har ju alltid SL-systemet, vars sensorer tar hänsyn till hur M-objektiven projicerar ljuset mot kanterna. Nån gång har jag varit frestad av den första generationen SL men har ganska snabbt insett att jag klarar mig utmärkt med det jag har och att en SL egentligen inte skulle tillföra något nämnvärt.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg