Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6326 // Våra kära naturbilder! I tid och otid! Så inga nyheter är nog bra nyheter!

Är det så att vi gillar de bilder där vi kan gissa ganska rätt om motivet, situationen, platsen och även tekniken? Bilder vi tidigare sett och känner igen på något sätt! Ungefär som en maträtt! Eller platser där vi varit förut och känner oss hemma! Det är tryggt och bra! Och vad gäller bilder i Sverige, så e det nog naturbilder det vi gillar mest! Varför? För vi gillar naturen såklart! Vi känner igen natur! Och inga nyheter är ofta bra nyheter! Mammas köttbullar liksom! Även i bilder!  :)

Igår fotade jag med den bästa digitala gatufotokameran, Fuji X100S! Himmel va lätt det är att fota med den på gatan! Jag har sagt det tidigare, den här kameran skulle Leica gjort som instegskamera i Leicasystemet! Nu håller såklart inte de äldre Leicafotograferan med mig, de fotografer som påstår att det är den digitala M Leican är den riktiga gatufotokameran! Men den som påstår det har sannolikt inte fotat på sta'n med en X100-kamera! Eller förstått finessen med X100! ;)
För X100 är lättare och litet mindre än en M Leica, den tar bilder snabbare och slutaren är helt ljudlös! Och så ser kameran ut som en M Leica! :)

.

Så varför fortsätter jag att fota med en analog M Leica då? Det borde ju vara den mest långsamma som finns att fota med om man tar med tiden det kan ta att få se bildresultatet!
Det finns alltid frågor som det inte finns några snabba eller lätta svar på! Så vi får nog leva med dom frågorna! :)

Ha det bra i den nya dagen!

/Bengan

Inlagt 2023-08-28 07:54 | Läst 782 ggr. | Permalink
Testa att förfokusera genom att fysiskt fingra på objektivet på en X100! Visst vet jag att en X100 är förträfflig för gatufoto – jag har och använder X-Pro-kameror och de är väl att likna vid något större X100-kameror. Men, jag föredrar ändå digitala Leica M.
Svar från Benganbus 2023-08-28 13:08
Jag vet Fredrik, att X100 e ganska värdelös att fokusera manuellt med! Sannolikt mest en kul grej! Men AF funkar finemang, något liknande kanske skulle ha funnits på Leica M11 typ? 😎
Frekeman 2023-08-28 13:17
AF på M???? Sluta häda, Bengan! 😃
Erik Madsen 2023-08-28 14:00
Hej - Bengt och Frederik.
På min X100F är det superlätt att fokusera manuellt.
Peka på motivet och vrid den räfflade ringen runt objektivet. Kameran zoomar automatiskt in på motivet och du vrider på ringen igen tills den inzoomade bilden är markerad med en röd kontur – tryck av. Lätt som ingenting :-) Du kan se skärpedjupet i sökaren samtidigt !!!
Med många vänliga fotohälsningar från Erik.
Frekeman 2023-08-28 14:45
Hej Erik. Det är såklart att det är lätt att fokusera med X100 men det jag menar är att jag med vissa objektiv på min Leica M har lärt mig att fokusera genom att bara känna på objektivet. Då slipper jag den uppmärksamhet och tid som orsakas av att titta genom sökaren. Exempelvis med min Leica Summaron 28 mm vet jag hur 1 m, 1,1 m, 1,2 m, 1,5 m, 2,5 m, 3 m samt 5 m känns. Jag kan i princip fokusera om jag blundar.

På andra objektiv så räcker det att jag sneglar nedåt på objektivet för att ställa in fokus.

Om jag fotar med kort skärpedjup så måste jag förstås använda mätsökaren för att vara säker.
Erik Madsen 2023-08-28 15:01
Hej igen Frederik (och Bengt).
Ja, men du skrev om fokusering och Bengt skrev att det är ganska värdelöst att FOKUSERA manuellt !
När jag kör manuellt på gatan använder jag hyperfokal avståndsmätning och det har jag full kontroll över både i sökaren, men även på skärmen på baksidan av kameran när jag håller den på knäet. (Jag sitter på sätet på en handikappskoter).
Vänliga hälsningar. Erik.
Frekeman 2023-08-28 15:55
Som jag skrev, det fungerar säkert att fokusera manuellt på X100 men man är ju tvungen att titta genom sökaren. Med gamla, manuella objektiv som inte är ”focus by wire” så kan man vrida till lite snabbare med viss vetskap var fokus hamnar. Själv skulle jag inte beskriva manuell fokusering på X100 som värdelös.
Svar från Benganbus 2023-08-28 18:45
Fredrik, vad jag menar med värdelös, det är då jag jämför med M Leica! 😎 X100 är ju en utmärkt AF-kamera, så den här manuella grejen är nog mest att locka oss gamla Leica-nördar till kameran! Å jag tycker även det e litet svårt att få ett bra och naturligt grepp på avståndsinställningsringen!
/B
Igenkännandets glädje, eller igenkännandets slentrian. Man vet vad man får.
Tänkvärt skrivet.
/Gunnar S



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg