Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6322 // Varför fotograferar vi, och fyller numera datorer och internet med våra bilder!

Gotland för dryga tio år sedan!

Nu finns det säkert lika många svar på den frågan som det finns fotografer, varför vi fotograferar alltså, konstigt vore väl annars! Och funderingen kommer efter att jag bläddrat i boken Amatörfotograferna (Nordiska Museet) Men visst är det trevligt att fotografera tex. under en resa och sedan återuppleva resan i bilder med de som gjorde resan! Eller att förlänga tanken, att återuppleva livsresan med dom som man gjorde livsresan med! Och även visa upp sina "resebilder" för andra!

Men ändå, vi fotar nog mer än vad som behövs och se'n efter det då? Och som Thomas Meldert skrev som kommentar i min förra blogg, "Du berör en öm punkt hos alla amatörer. Vem ska ta över alla bilder? Är någon överhuvudtaget intresserad av alla mina negativ? " Eller hittas våra bilder i en sopcontainer, som jag skrev om i förra bloggen! Eller i en dator på återvinningen i bästa fall!

Så varför fotograferar jag så mycket då, även med tanken på den mycket osäkra fortsättningen av mina bilder? Är det bara de tillfälliga ryggdunkningarna som betyder något? Resten bryr jag mig inte om?

Martin Hertsius här på Fotosidan har skrivit några tankar om fotograferande:
https://www.fotosidan.se/blogs/hertsius/varfor-fotograferar-vi-egentligen.htm

Jag har själv snuddat vid ämnet:
https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-54-varfor-fotograferar-du.htm

För övrigt så är det torsdagsfotofika i dag och det är mycket trevligt! Social samvaro tycker jag är trevlig! Och det är kanske det som även fotografin handlar om! Social samvaro! Även livet handlar ju mycket om det! Social samvaro här och nu! Och såklart då även här på nätet!
Är ni med? :)

Ha nu en fin fotodag!

/Bengan

Ps. Men frågan om var bilderna tar vägen efteråt, ni fattar säker vad jag menar med efteråt, den frågan kvarstår nog! :)

Inlagt 2023-08-24 08:09 | Läst 794 ggr. | Permalink
Ja det är en fråga som både tangerar det tekniskt-praktiska såväl som det rent existensiella. Vad händer efter ögonblicket av glädje när tiden ligger i sin tidskapsel. Det är väl bilderna som formulerar minnet som är de viktiga. Det personliga. Och det är i det personliga som det allmängiltiga kan synas som någon skrivit, jag minns inte vem.
Tankebefrämjande blogg den här.
/Gunnar S
En ny användning som jag själv tillämpar med mobilkameran, är att ta "kom-ihåg-bilder". T ex när man ska åka och köpa en färgburk, istället för att skriva upp den gamla burkens beteckning, tar man en bild av den. När jag läser av elmätaren, istället för att skriva en lapp, så tar man en bild på räkneverket. När man pysslar i verkstaden och vill komma ihåg något listigt man gjort, tar en bild, istället för ett försök att dokumentera med papper och penna.
Så det har plötsligt blivit möjligt till andra användningsområden som den nya tekniken erbjuder.
Själv har jag fotograferat analogt sedan 60-talet och fram till början av 2000-talet, men har nu även börjat igen med analogt fotande på senare år; någon slags 70-års kris kanske?



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg