Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6293 // Vad har det blivit av fotografin, annat än skärpetävlingar på bildskärm! ;)

Jupiter-12 med objektivlock på!

Den mesta bildvisningen idag sker på en bildskärm! Och i bildstorlekar där det inte behövs så mycket skärpa eller pixelmängder! Men i bland, i några enstaka fall, så skrivs det ut bilder för att man skall kunna titta på skärpan i lupp! Jättestora bilder! "Se vad skarpt det blir!"  Nu vet jag såklart att det är marknaden som styr oss, skärpa säljer, men varför finns det inga större motkrafter? Eller att fler nöjer sig med det fantastiska teknik som redan fanns för några år sedan! Eller ännu tidigare!
Var finns den poetiska fotografin, där skärpan inte är huvudmålet? Har fotografin blivit en ännu större tekniksport via digitaltekniken?

Jag hittade en blogg med några bilder tagna med en Jupiter-12, ett objektiv som jag skrev om i förra bloggen! Jag testade objektivet på min Fuji X-E1! Det här objektivet är från 1951, och verkar vara nästan exakt samma yttre och inre utseende som objektivet från 1950! En Zeiss Biogon alltså! Men det går inte att använda det här objektivet på en digitalkamera typ Fuji X-E1 säger man på nätet, då den bakre linsen bottnar i slutaren! Så jag tänkte att man bör nog pröva saker själv och inte tro på allt som skrivs på nätet! Men visst bottnar objektivet! :)

Och jag tycker skärpan även räcker! Har tittat på originalfilen via dator i 200% förstoring! :) Och objektivet borde då fungera bra även på min analoga M Leica! :)
Här är länken till bloggen med Jupiter-12 bilden!

Nog för nu!

/Bengan

Inlagt 2023-08-01 07:05 | Läst 777 ggr. | Permalink
Sedan kameror blev överkomliga för kreti & pleti så tror jag PRYLEN har dominerat de flesta bilddiskussioner. Se till dig själv/oss själva; Blir bilden sämre om man får reda på att den istället tagits med en gammal Petri FT/EE än med den M3:a som fotografen gärna nämner att denne plåtade med? Skärpan är till för att man ska se vad man plåtat. I de flesta fall "räcker" det med att det ser bra ut upp till en hyfsat stor förstoring. Förr i tiden störde oftast kornet före oskärpan. Och: Dagens M-Leicor och Hasselbladare behövs inte längre!
Svar från Benganbus 2023-08-01 16:17
Kommer inte på något bra ev. motargument...
Skall fundera på det till vi se's på Viksängen!
Ha en fortsatt fin sommar Stefan!
/Bengan
Intressant det där; var finns den poetiska fotografin där skärpan inte är huvudmålet. något att söka vidare efter.
/Gunnar S
Stefan Åhbeck 2023-08-01 17:48
Skärpan är mätbar och visuell - en sensation/känsla av/i en bild blir aldrig det.
Tror att det handlar ganska mycket om var man har sitt fokus när det gäller intresset för foto. Jag tror att många kan vara mer intresserade av prylarna än av bilderna, det syns ju ganska tydligt bland annat på de flesta fotositer. Jag är säker på att det finns ganska många fler som är mer insatta i den senaste tekniska utvecklingen (eller gamla konstruktioner för den delen) än dem som är genuint intresserade av fotohistorien, bilder och fotografer.

Men detta är nog inte unikt för fotografi, tycker att jag ser och länge sett samma tendenser när det gäller olika musikinstrument till exempel.

När det kommer till bild blir det ju också knepigare, då handlar det som Bergengren uttryckte det om att ha något att säga och förmåga att få det sagt. Ganska få av oss har nog så mycket att säga med våra bilder. Men att få det sagt kan ju kräva lite olika prylar och då utgår man ju mer från att välja de prylar man behöver för att få det man vill säga sagt och där kan det ju skifta ganska mycket i vad man "behöver".

Kort sagt så är nog prylintresset och bildintresset ofta två olika saker även om de kan sammanfalla ibland.
/Affe



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg